הרשת סוערת: הודעת אפליקציית המסרים וואטסאפ בשבוע שעבר על שיתוף המידע שלה עם החברה האם פייסבוק, שכנעה עשרות מליוני משתמשים ברחבי העולם להתקין אפליקציות מסרים אחרות. בשיחה שקיימנו היום (שלישי) עם ד"ר ערן טוך, אחד ממייסדי עמותת פרטיות ישראל, הוא הסביר כי עקב הפגיעה בפרטיות המשתמשים "קבוצות רבות של משפחות, חברים ומקומות עבודה צריכות לחשוב על אפשרות למעבר".

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

בזמן שוואטסאפ סופגת האטה בהיקף ההורדות, מתחרותיה העיקריות – טלגרם וסיגנל, נהנות מעלייה בכמות המשתמשים. בסיגנל דיווחו בתוך שבוע מרגע ההודעה, על יותר מ-8 מיליון הורדות, וטלגרם התגאתה ב-25 מיליון משתמשים חדשים בתוך 72 שעות בלבד.

בוואטסאפ הבהירו כי תוכן ההודעות עצמו לא ייחשף, אך לנתוני המידע על דפוסי השימוש שלכם, שצפוי להיחשף, יש ערך רב עבור מפרסמים. לצד זאת, חשוב להדגיש כי תוכן ההודעות בוואטסאפ מוצפן מקצה לקצה – אז האם באמת צריך לעבור?

וואטסאפ (צילום: emasali stock, ShutterStock)
וואטסאפ | צילום: emasali stock, ShutterStock

ד"ר ערן טוך, ממייסדי עמותת פרטיות ישראל ומהפקולטה להנדסה באונ' תל אביב, הדגיש כי שלושת האפליקציות המדוברות משתמשות בטכנולגיית הצפנה דומה: "לחברות אין מפתח להצפנת ההודעות, אם כי מחשב חזק יכול כמובן לפצח כמעט כל הצפנה. לדבריו, המידע שיעבור נקרא "מטא דאטה" והוא יפרט כמה זמן אנחנו משתמשים באפליקציה, האם אנחנו נוהגים להשתמש בשיחות וידאו או בשיחות קולית, מה מספר הטלפון שלנו ומה כתובת ה-IP של מכשיר הנייד שלנו.

טלגרם – המתחרה המובילה

יתרונות: אפליקציית טלגרם היא המתחרה המרכזית של וואטסאפ כיום, על אף שממדי השימוש בה קטנים באופן משמעותי. "יש יתרונות וחסרונות בטלגרם", מבהיר ד"ר טוך. "לחיוב – אנחנו יודעים איך נראה קוד המקור של האפליקציה מצד המשתמש, בניגוד לוואטסאפ. כמו כן, מכיוון שהיא אינה מיועדת למטרות רווח, אין לה אינטרס לאסוף את המידע על משתמשיה ולהעבירם לגורמים אחרים".

וואטסאפ וטלגרם (צילום: AlexandraPopova, ShutterStock)
וואטסאפ וטלגרם | צילום: AlexandraPopova, ShutterStock

לצד זאת, לא כל השיחות בטלגרם מוצפנות מקצה לקצה, למעט שיחות שמוגדרות כסודיות. חשוב לציין כי אומנם חייבים להירשם עם המספר וה-IP, אבל טלגרם מאפשרת הסתרה של מספר הטלפון בפני משתמשים אחרים ושימוש בריבוי תמונות פרופיל.

חסרונות: "כשהשרת נמצא במדינה שחוקי הפרטיות שלה לא כל כך נוקשים", טוען המומחה, "זה עשוי לאפשר לגורמים אחרים לנטר את התקשורת. המידע עדיין יהיה מוצפן, אבל המטא דאטה כאמור, דפוסי השימוש, אומרים הרבה. בטלגרם גם אין לנו את קוד המקור של השרתים ולכן לא יכולים באמת לראות מה נאסף בהם".

סיגנל – מתחרה חדשה ומפתיעה

גם סיגנל היא יישומון להעברת מסרים מיידים, שפותחה על ידי קרן ללא מטרות רווח. מקום מושבה נמצא בקליפורניה, שם היא כפופה לחוקי פרטיות מחמירים יחסית. האפליקציה הושקה בשנת 2018, מאבטחת את כל התקשורת בהצפנה מקצה לקצה, ובכך מאפשרת למשתמשים לאמת באופן עצמאי את זהות אנשי הקשר.

"סיגנל הלכה הכי רחוק עם פרטיות המשתמשים", קובע ד"ר טוך, "כל הקוד שלה מפורסם – המשתמש, השרתים וחברות אבטחה יכולות לראות שהאפליקציה לא אוספת מידע. גם המטא דאטה של המשתמשים לא נאסף כמו בוואטסאפ - החברה לא יודעת עם מי הם מדברים ומאיזה מכשיר".

סיגנל (צילום: BigTunaOnline, ShutterStock)
סיגנל | צילום: BigTunaOnline, ShutterStock



"וואטסאפ אכזבה", קובע המומחה הישראלי ומותח ביקורת חריפה. "כשמדינה שלמה מקבלת הודעה שאין יכולת להתחמק מהמעקב של פייסבוק, שתשתמש בו בצורה אקטיבית למטרות עסקיות, האלטרנטיבות מתחילות להיות רציניות יותר. אני משתמש בסיגנל כבר כמה שנים – היא משתפרת משנה לשנה והשיחות הקבוצתיות בה כבר די דומות לאלה שבוואטסאפ".

ד"ר טוך הצהיר כי זה הזמן להעביר לפייסבוק וחברות אחרות מסר: "כשמדינה שלמה, כמו ישראל, מתנהלת על גבי פלטפורמה אחת – אי אפשר שהפרטיות תהיה משהו משני. גם אם לא מוחקים אלא מורידים את השימוש בוואטסאפ יש לזה משמעות. הממשלה מצידה צריכה להצטרף ליוזמות בין-לאומיות שיפעילו לחץ על פייסבוק. כמו שהיא מבטיחה אוויר נקי צריך להיות גם אינטרנט נקי".