אם יש משהו שהחיים לימדו את אורן בליצבלאו, ספורטאי ישראלי ששבר את שיא העולם בתחרות איש הברזל לעיוורים, זו היכולת להתמודד עם הלא נודע. לכן, כשהוא קיבל הצעה מסתורית להשתתף בקמפיין פרסומי בברצלונה עם "טאלנט בין-לאומי", בלי לדעת כמעט שום פרט מעבר לכך, הוא הסכים בלי לחשוב פעמיים. הוא עצר את ההכנות ליעד הבא שהתכוון לכבוש - אולימפיאדת טוקיו 2020 - ויצא לחוויה בלתי נשכחת.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות 

ב-15 השנים שעברו מאז שנפצע בפעולה צבאית בעזה הפך בליצבלאו לספורטאי מקצועי. מלבד ההישגים בתחרות איש הברזל הוא זכה גם בתואר סגן אלוף אירופה בטריאתלון לבעלי מוגבלויות, וסימן לעצמו כמטרה להשתתף באירוע הספורט הגדול בעולם, הרבה לפני שמישהו העלה על דעתו שמשהו שאינו מלחמת עולם יכול לגרום לתחרות בעלת מסורת עתיקה כמו האולימפיאדה להתבטל.

ליאונל מסי ואורן בליצבלאו (צילום: יח"צ)
ליאונל מסי ואורן בליצבלאו | צילום: יח"צ

בפברואר האחרון ארז בליצבלאו את המזוודות, נפרד מניצן אשתו, משתי בנותיו וממורפיוס, כלב הנחייה, ועשה את דרכו לבירת קטלוניה. בליווי של חבר ילדותו, אביעד, הוא נחת בברצלונה באמצע הלילה ופגש את נהג המונית שנשלח לאסוף אותם. "חוץ מהשם של המלון ושזה ברצלונה אני לא יודע כלום", אמר בדרך למלון. "אני מאוד סקרן". בבוקר למוחרת התמונה כבר התחילה להתבהר.

בליצבלאו הצטרף לקבוצה של 12 עיוורים מכל רחבי הגלובוס שהגיעו לעיר לאותה מטרה, וגם להם לא היה מושג שהם הולכים לפגוש את אחד משחקני הכדורגל הגדולים בכל הזמנים. במקביל, בהאנגר ענק לא רחוק ממרכז העיר כבר הוקם הסט לקמפיין של חברת "אורקם" הישראלית, שפיתחה מכשיר שמסייע לעיוורים ולכבדי ראייה.

נמצא בעזה ב-2005, בליצבלאו (צילום: ארגון נכי צה"ל, חדשות)
אורן בליצבלאו בתחרות איש הברזל | צילום: ארגון נכי צה"ל, חדשות

"במילה סבלנות חבויה המילה סבל"

בליצבלאו נלקח לחדר במלון שבו התנסה לראשונה במכשיר של "אורקם", שם כבר חיכו לו הבמאי וצוותי הצילום. הפיתוח של "אורקם" הוא מכשיר קטן שנצמד למשקפיים. בעזרת מצלמה וטכנולוגיית בינה מלאכותית המכשיר אמור לזהות פרצופים, לקרוא טקסטים, לזהות צבעים וגם לסייע לעיוורים להתמצא במרחב.

מהר מאוד התברר שמה שאמור לעבוד כמו קסם, דורש לא מעט עבודה. המצלמה זיהתה את הטקסט - אבל קראה ג'יבריש. בהמשך, המכשיר התגבר על הקושי ומה שנותר היה ללמד אותו לזהות פרצופים. בניסיון השני קלטה המצלמה את פרצופו של אביעד, ובליצבלאו חייך.

אורקם (צילום: יח"צ אורקם)
המשקפיים של אורקם. פיתוח ישראלי פורץ דרך | צילום: יח"צ אורקם

"כשזה עובד זה עובד", הכריז. "אתה יודע, לא סתם אמרתי קודם שצריך סבלנות. בשלוש האותיות הראשונות במילה סבלנות חבויה המילה סבל. אני מודה שלפני עשר דקות התבאסתי קצת, אבל עכשיו כשהשתלטתי על האירוע הזה - זה מדהים".

פרופ' אמנון שעשוע, היזם של "אורקם" וגם האיש שעומד מאחורי מיזם הרכב האוטונומי של "מובילאיי", הסביר שהמכשיר בעברית עדיין בשלבי פיתוח, אך בשפות אחרות הוא עובד חלק יותר. "אנחנו יושבים בישראל אבל הקהל הגדול, ההבטחה הגדולה, זה קהל הבין-לאומי", הדגיש. "ישראל מבחינתנו היא ארגז חול, מגרש משחקים. זה שוק קטן וגם שפה קשה מאוד. מכיוון שאין ניקוד, אם המכשיר לא מכיר את המילה אז הוא לא יידע לקרוא אותה. הראייה הרחבה היא לכל העולם".

"אם המשבר לא ייפתר ננקוט בצעדים קיצוניים (צילום: פלאש 90 \	Yonatan Sindel)
פרופ' אמנון שעשוע | צילום: פלאש 90 \ Yonatan Sindel

יום לפני הצילומים, הסט כבר כמעט מוכן. עשרות אנשי הצוות הספרדים והישראלים עסוקים בהכנות אחרונות. האתגר העיקרי הוא עמידה בזמנים: לפי התכנון, אמורים לצלם כאן יותר מ-20 סרטוני פרסומת ולייצר תוכן לרשתות החברתיות - והכל במרוץ נגד השעון. כל אחד מאנשי הצוות צריך לדעת בדיוק מה הוא עושה בכל רגע נתון ואפילו לקבוצת העיוורים הביאו כפילים.

באותה התקופה תיירים עוד הסתובבו חופשי בעולם, בלי מסכות ובלי ריחוק חברתי. עד שהגיע היום הגדול של הצילומים, לבליצבלאו ואביעד היה זמן לטיול קצר בעיר ולישיבה במסעדה. כשהוא יושב לבדו, מספר בליצבלאו, הוא לא חושש להיעזר במלצר לקריאת התפריט: "למדתי עם השנים קצת פחות להתבייש. לא לשחק אותה גיבור ולהתנפץ עם הראש בקיר. מי שלא יודע להיות גמיש אוכל מרורים".

"אבא עיוור לשתי בנות, זה לא טבעי ולא קל. כשהבת שלך בגיל ארבע עוזרת לך לעבור את הכביש, זה כואב"

אולם את הקושי האמיתי כעיוור, בליצבלאו חש כהורה: "אתה אבא לשתי בנות, ואתה אבא עיוור. אנשים אומרים לך כל הסלוגנים האלה: 'תקשיב אורן, הן נולדו לתוך זה - זה טבעי'. זה לא טבעי וזה לא קל. זו לא דרכו של עולם שהבת שלך בגיל ארבע מעבירה אותך את הכביש, זה כואב".

בליצבלאו מודה כי מאז שהתעוור חוויית הטיול בחו"ל השתנה עבורו, אך הוא מסרב לשקוע ברחמים עצמיים. "טיילתי בעולם עם עיניים, זה לא אותו דבר", הדגיש. "זה פחות כיף מבעבר. אני יכול לספר סיפור ולהגיד שזה מדהים, אבל זה לא. אני לא רואה ואני יכול רק לדמיין. אני יודע מה זה נופים עוצרי נשימה. זה חבל, אבל אם אשב בבית וארחם על עצמי לא תצמח עין כנראה".

"זה היה מדהים, פגישה של פעם בחיים"

ביום הצילום נחשף הטאלנט: אגדת הכדורגל ליאו מסי התייצב במקום מלווה בסטייליסטית הצמודה שלו ובעוזר האישי ג'ורדי. לחיצת יד קצרה לבמאי, ומעכשיו המונה דופק. אחרי דקה מסי צץ בחולצה חדשה - הישר לסט של הסלון. העוזר מעביר הוראות בימוי אחרונות, הסטייליסטית בודקת שהחולצה במקום וממשיכים.

במקביל, בחדר צדדי מאחור מתמקמת קבוצת העיוורים. בליצבלאו ושאר חברי הקבוצה ממתינים - ועדיין לא יודעים בדיוק למה. על הסט לא עוצרים לרגע ומאחורי הקלעים עשרות אנשי הצוות מאחורי פרגוד - עוקבים בדריכות דרך המסכים. מסי, מתברר, עשה שיעורי בית. הוא מדפדף בדיוק בזמן ומגיש את הטקסטים בוולה.

 

אחרי שלוש שעות בערך, מגיע הרגע למפגש עם העיוורים. גם כאן המשמעת הצבאית נשמרת. בזה אחר זה הם נכנסים, מקבלים מהכוכב את המכשיר של "אורקם" וחולצה חתומה. הכל מתועד בווידאו ובסטילס, העוזר דואג לשמור על הקצב, ואז מגיע הרגע של בליצבלאו.

"זה היה מדהים", סיפר לאחר מכן. "כנראה שזו פגישה של פעם בחיים, אני כנראה לא אפגוש אותו עוד בחיי. אמנם החלפנו רק שתיים-שלוש מילים אבל זה היה באמת מגניב. אני ספורטאי והוא ספורטאי, כנראה מהמחוננים ביותר שהיו בעולם הכדורגל, וזה מדבר אליי. עצם ההזדמנות הזאת זה כבר משהו יוצא דופן".

ליאונל מסי ואורן בליצבלאו (צילום: יח"צ)
ליאונל מסי ואורן בליצבלאו | צילום: יח"צ

שבוע אחרי המפגש עם מסי, הגענו לביתו של בליצבלאו בהרצליה לבדוק עד כמה הצעצוע החדש משמש אותו באמת. "המכשיר מסייע לי לעזור לבתי עמית בהכנת שיעורי הבית", סיפר. "זה לוקח זמן, אבל זה משהו שבחיים לא יכולתי לעשות קודם לכן. היא יכלה להקריא לי אבל אני אומר לך דוגרי, בלי לעשות רושם על אף אחד, אני מתרגש. למכשיר הזה יש פוטנציאל אדיר".

"בעזרת המכשיר הזה אני עצמאי יותר. אני יכול לעזור לבנות שלי להכין שיעורי בית, זה משהו שבחיים לא יכולתי לעשות קודם לכן" 

"זה יכול להוסיף עוד נדבך למרחב העצמאות שלי", הוסיף בליצבלאו. "אני יודע מה זה לראות, זה לא הופך אותי לאדם רואה, אבל זה יכול להקל עלי לא מעט ביום-יום". גם בנותיו נרגשות: "זה מאוד מרגש, הרי אבא הוא עיוור והוא לא ראה אותי. זה להרגיש שיש לך אבא שרואה בבית ואתה לא תרגיש שונה יותר".

אורן בליצבלאו (צילום: החדשות12)
אורן בליצבלאו עם בנותיו: "עכשיו אני יכול לעזור להן להכין שיעורי בית" | צילום: החדשות12

השבוע פגשנו אותו בבריכה, שומר על שגרת האימונים למרות אילוצי התקופה. בחצי השנה האחרונה המשיך להתאמן כאילו אין קורונה, כאילו דחיית האולימפיאדה היא רק מכה קלה בכנף.

"מאז שפרצה הקורונה אני לא מרצה כמעט", שיתף. "יש קצת הרצאות ב'זום' אבל חסר לי מאוד המפגש עם הקהל. ההרצאות האלה זו ההזדמנות שלי לספר לקהל עד כמה החיים לא בשליטתנו, דווקא בתקופת הקורונה, ואיך אפשר להשתנות ולהבין שאפשר להמשיך הלאה. אם אני אצליח דרך המסר הזה להקל קצת על אנשים דווקא בתקופת הקורונה - אז הרווחתי".

את המהלך של החתמת מסי הגה משה תאומים, יו"ר  קבוצת 'גיתם BBDO'. גיתם יזמה והפיקה את המהלך בשיתוף חברת התוכן של הקבוצה peach, וחברת IM האחראית על המוניטין התקשורתי של אורקם.