ארה"ב וסין נמצאות בעיצומה של מלחמת סחר שמככבת בכותרות כבר תקופה ארוכה, אולם מסתבר שהיא חודרת עמוק הרבה מעבר למכסי ייבוא והתכתשויות פומביות בנאומים - וזה עלול להשפיע גם עלינו בישראל. "כששתי שחקניות כה משמעותיות משחקות עם הגבינה השוויצרית, שגם ככה יש בה חורים, בסופו של דבר הגבינה תימס", מסביר ד"ר ליאור הרמן מהאוניברסיטה העברית, "קריסתו של הסדר העולמי הכלכלי היא איום משמעותי על מדינה קטנה ובעלת כלכלה מוטת ייצור כמו ישראל".
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"פעלנו מתוך ההבנה שכדי לשוב לגדולה היינו חייבים להשיב את המגזר התעשייתי בחזרה למדינה", הסביר ל-PBS יועצו לשעבר של טראמפ, סטיב באנון, את הטלת המכסים. מנגד, המומחים מתעקשים כי "אין מנצחים במלחמות סחר". הפער בין זה לבין המציאות נובע כנראה מנקודת מבטו הפוליטית, שלא לומר האלקטורלית, של טראמפ על העתיד. האפשרות לחזק דרך המכסים על ייבוא את המגזר התעשייתי המוחלש היא הזדמנות פוליטית שקשה לוותר עליה.
אם יש משהו אחד שחשוב להבין על מלחמת הסחר, זה העובדה שהיא נדבך אחד בלבד במערכה הגיאופיליטית הכוללת. לכן, כשהחל כדור השלג להתגלגל, עוד ב-2017, הוויכוחים בין יועציו של טראמפ על עצם הטלת המכסים היו סוערים ביותר. המחנה של סטיב באנון - ניצח pic.twitter.com/00cHRkui5q
— Trade War Updates (@tradewarss) September 25, 2019
שיהיה ברור: ישראל לא תוכל לברוח מההשלכות ארוכות הטווח על הכלכלה הגלובלית. כפי שמסביר ד"ר הרמן, בתור המלחמה הקרה של דורנו, מלחמת הסחר מגיעה עם "קיר ברזל" דיגיטלי שטומן בחובו פגיעה פוטנציאלית נוספת בכלכלה העולמית – הפרדה שתכפה מגבלות על זרימת המידע. ביטול הקישוריות שמאפיינת את עידן המידע בו אנו חיים, או אפילו פגיעה חלקית בה, תגרום באופן בלתי נמנע לנסיקה של עלויות השירותים והמוצרים השונים שעוברים ממדינה למדינה.
התמונה הגדולה: לא רק מאבק כלכלי
אבל הסיפור לא נגמר בכלכלה - הוא רק מתחיל שם. ב-2017 טען הנשיא שי ג'ינפינג כי לסין "אין את הגן" שמביא מעצמות לפעול כדי להגיע להגמוניה. בעוד שסין כנראה לא מעוניינת להחליף את ארה"ב בתור קודקוד הסדר העולמי, היא בהחלט מנסה לנשל אותה ממעמד זה ולקנות לעצמה מקום של מתחרה שווה, כדי שתוכל לספק את צרכיה הפנימיים. כך, למשל, פעלה סין להשגת אחיזה במעבר הימי המשמעותי בסרי לנקה דרך "יוזמת החגורה והדרך", הסכם סיוע כלכלי מחוכם במיוחד.
בנאומו באו"ם בחודש שעבר התייחס טראמפ לאי שביעות רצונה של ארה"ב מההתנהלות של סין, וציין את חוסר הנכונות שלה לבצע רפורמות כלכליות ולהתאים את עצמה לשוק החופשי. מה שנעדר מנאומו הוא המאבק הגורלי שמתנהל מתחת לפני השטח; אם "המלחמה הקרה" בין סין לארה"ב היא קרחון, אז המערכה על טכנולוגיית 5G היא החלק התחתון שלו, זה שנמצא מתחת לפני המים.
5G, הדור הבא של גלישה אלחוטית, הוא הבסיס לאינטרנט של העתיד. עם טכנולוגיה שתאפשר לנו לגלוש בערך פי מאה מהר יותר; מכשירים כמו מכוניות חכמות יהפכו למדויקים, בטוחים ונפוצים יותר; ותרחישים כמעט בדיוניים, כמו ניתוח לב שמתבצע על ידי רופא שנמצא במדינה אחרת, יהפכו אפשריים.
"מבלי לירות ירייה אחת, תוכל למוטט סין מדינה שלמה"
מכיוון ש-5G עומדת להוות בסיס לכל כך הרבה יוזמות ופיתוחים, המדינה שתשלוט בה כנראה תזכה לרווחה כלכלית יוצאת דופן, ותצליח להגיע ליתרון גם בתחומים טכנולוגיים נספים בעלי חשיבות לאומית, כמו למשל ביטחון וחימוש. נכון להיום, עומדים לא מעט אתגרים טכניים וטכנולוגיים שמפרדים בין האנושות לבין פרישה גלובלית של תשתית 5G יעילה, אולם כשיבשילו התנאים, נדמה שמי שתגיע לשם ראשונה היא סין.
איך זה ייתכן? כדי לבנות רשת 5G צריך יותר תחנות בסיס, ציוד טלקום מסוג חדש והכי חשוב – ציוד מתוחכם יותר. כיום, מי שמייצרת את הציוד המתקדם ביותר להקמת רשתות 5G היא וואווי הסינית, מה שמלחיץ את ארה"ב משתי סיבות: ראשית, במקרה שבו וואווי תהפוך לספקית ציוד הטלקום והטכנולוגיה העיקרית בעולם, היא תוכל להכניס דלתות אחוריות באותו ציוד, כאלה שיאפשרו לסין להאזין, לאסוף מידע ואפילו לשבש מרחוק את הפעילות התקינה של כל מה שתלוי ברשת האלחוטית.
מדינות שיהיו תלויות בציוד הזה עלולות למצוא את עצמן בנות ערובה של סין כחלק מסיוט מודיעיני במקרה הטוב, ובמקרה הרע – לעמוד בפני תוהו ובוהו שייגרם במקרה של שיתוק מערכת התקשורת. "מבלי לירות ירייה אחת, תוכל למוטט סין מדינה שלמה", הסבירה ד"ר סטפני הייר, חוקרת טכנולוגיה, ל-BBC.
הייחוס של חברה פרטית כמו וואווי לממשלה הסינית והחשש האמריקני נובעים בין היתר מ"חוק המודיעין הלאומי של סין" שמחייב אזרחים וחברות סיניות לשתף פעולה עם סוכנויות מודיעין ועם הממשלה למען בטחון המדינה.
אך גם ללא האפשרות של תרחיש אפוקליפטי כזה, ארה"ב הייתה מוצאת את עצמה מאוימת לא פחות אל מול התחזקותה הטכנולוגית של סין: כשם שבמלחמה הקרה עליונותה הטכנולוגית של ארה"ב הייתה לאחד הגורמים העיקריים שהכריעו את הכף, כך בעימות הזה, תוכל סין להגדיל דרמטית את סיכוייה להפוך לחזקה מספיק כדי להוות משקל נגד לארה"ב באסיה ככל שתמהר לכבוש את פסגת ההר של 5G.