קבוצת עובדים מחברת NSO GROUP הגישו היום (שלישי) תביעה כנגד חברת Facebook העולמית בדרישה לפתוח את החשבונות החסומים שלהם ברשתות Facebook ו-Instagram עד להכרעת בית המשפט בתביעה. התביעה הוגשה לאחר שפייסבוק חסמה חשבונות משתמש לעובדים, עובדים לשעבר ואף בני משפחה שלהם, ללא כל עילה והודעה מוקדמת - כך לטענתם. פייסבוק מנהלת מערכה משפטית נגד NSO הישראלית בטענה שטכנולוגיה שפיתחה שימשה לריגול אחר פעילי זכויות אדם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
לפי כתב התביעה, חברת Facebook העולמית הפרה את ההסכם בינה לבין התובעים בכך שחסמה את חשבונות הפייסבוק והאינסטגרם הפרטיים של אלו באופן פתאומי, גורף וללא כל הודעה מוקדמת. לטענתם, חברת Facebook לא הזהירה את העובדים ולמעשה לא סיפקה עילה לחסימת חשבונותיהם. העובדים טוענים בתביעתם כי חברת פייסבוק הפעילה "עונש קולקטיבי" על העובדים בכך שבחרה לחסום את חשבונותיהם הפרטיים בשל הליך משפטי שמנהלת פייסבוק נגד מקום עבודתם.
תביעת העובדים הוגשה לאחר פניות חוזרות ונשנות של העובדים לחברת פייסבוק בבקשה לשחרר את חשבונותיהם הפרטיים, פניות שלא קיבלו מענה עד לרגע הגשת התביעה.
עובדים: "חסימת החשבונות הפרטיים שלנו היא מהלך פוגע ולא צודק של חברת פייסבוק כלפינו. בנוסף, הידיעה שנעשה חיפוש ושימוש בנתונים אישיים עלינו מטרידה אותנו מאוד".
NSO מגדירה עצמה כחברת תוכנה ישראלית המפתחת טכנולוגיות מתקדמות שמטרתן לסייע לסוכנויות ממשל וגופי אכיפת חוק בחקירה ומניעת פשיעה חמורה, פדופיליה וטרור המתגבשים בין היתר בפלטפורמות ואפליקציות מוצפנות.
פייסבוק תובעת את חברת NSO הישראלית: ניצלה פרצה לריגול אחר פעילי זכויות אדם
לפני כחודש פורסם בחדשות 12 על התביעה שהגישה פייסבוק כנגד חברת מעקב הסייבר הישראלית NSO Group, בטענה שלפי פלטפורמת ה"וואטסאפ", מוקדם יותר השנה פירצה שהתגלתה באמצעות טכנולוגיה שפיתחה החברה אפשרה לפרוץ טלפונים של כמאה פעילים לזכויות אדם, עיתונאים ובכירי ממשל.
התביעה הוגשה לבית המשפט המחוזי בסן פרנסיסקו שבארצות הברית. פייסבוק ביקשה בתביעה למנוע מהחברה גישה ל"וואטסאפ" ולשירותי פייסבוק ותובעת נזקים שלא פורטו.
במאי 2019 השנה פייסבוק עצרה מתקפת סייבר שניצלה את מערכת שיחות הווידיאו שלה בכדי לשלוח תוכנות זדוניות למכשירים הניידים של מספר משתמשי "ווטסטאפ". לאחר מכן לטענתה היא הוסיפה במהירות הגנות חדשות למערכות והוציאה עדכון לווטסאפ.
חן בריל אגרי, קמפיינרית באמנסטי אינטרנשיונל ישראל, אמרה בתגובה: "אמנם אין באפשרותנו בשלב זה לאשר או להפריך את טענות WhatsApp, אבל הר הראיות שמצטבר ומתפרסם נגד NSO מבהיר כי החברה הזו מובילה לטירוף מערכות מוחלט. האחראי היחידי להפקרות הזו הוא אפ"י - אגף הפיקוח על הייצוא הביטחוני במשרד הביטחון - אשר אמור להיות הרגולטור ולמנוע מקרים כאלו, אך לצערנו הוא מועל בתפקידו".
מפייסבוק נמסר בתגובה: "באוקטובר הגשנו תלונה משפטית שהתייחסה להתקפת סייבר מתוחכמת כלפי קבוצת NSO ועובדיה והופנתה לפלטפורמת WhatsApp ולמשתמשיה, תוך הפרה של תנאי השירות והחוק האמריקני. פעולות כאלה הצדיקו השבתת חשבונות רלוונטיים וממשיכות להיות הכרחיות מסיבות ביטחוניות, כולל מניעת פגיעות נוספות".