מי עומד מאחורי הפצת הפייק ניוז על מותן של רוני דלומי ויונה אליאן? השמועות האלו הגיעו אל כמעט כל אדם במדינה, מכיוון שמדובר בשתי נשים מפורסמות גם הן נדרשו להכחיש את השמועות.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הידיעות המזויפות הפכו ויראליות בקבוצות ווטסאפ אבל מקורן ככל הנראה בפוסטים בפייסבוק. הערב (שני) נחשף במהדורה המרכזית דוח של חברת הסייבר ClearSky שנערך בעבור החדשות והוא מגלה שמדובר בשיטה של ממש שמאחוריה עומד אותו גורם – ומקור התשתית שלו מבתימן.
כך עובדת השיטה: פרופילים מפרסמים את כותרת הידיעה עם תמונה של יונה אליאן או רוני דלומי, עם הפניה לכתבה שנראית ככתבה חדשותית כך נוצרת לגולש מעין תחושת אמינות שמדובר בסיפור אמיתי, ונוצרת שמועה. חברת ClearSky חושפת בדוח שמדובר בשורה ארוכה של אתרים - והשרתים נמצאים בתימן.
שיטת העבודה הזו זהה לרשת אירנית אחרת שנחשפה לפני מספר חודשים, רשת שהפיצה פייק ניוז במספר מדינות בעולם כולל בישראל ובעברית. ומה הסיבה להפצת ההודעות? אחת הסברות היא שזה רק ניסוי כלים, אולי לקראת הפצה של חדשות כוזבות שמטרתן לזרוע כאוס ובהלה אולי לפני הבחירות הקרבות.
"הצלחנו לגלות תשתית ענפה של אתרים הפועלת להפצת המידע כוזב", הסביר בועז דולב, מנכ"ל חברת מודיעין הסייבר ClearSky הסביר. "האתרים עוסקים בעיקר בענייני המפרץ הפרסי, ובחלקם ניתן למצוא תוכן בעברית הכולל גם את הידיעות על הסלבריטאים הישראלים שהופצו ברשתות החברתיות. התשתית הופעלה מתימן, ובשל הדמיון למערכים אירניים, להערכתנו מפעיליה שאבו השראה מרובה מתשתיות הסייבר האירנית ואף ייתכן כי הם הוכוונו על ידם כיצד להקים ולנהל את המערך. צוותי הסייבר הפועלים להפצת פייק ניוז מנסים כל העת לחדש ולהפתיע, וניתן לשער כי זה רק ניסוי כלים במטרה לבחון כיצד להשפיע סדר היום והציבור הישראלי לקראת הבחירות הקרבות".