בשנים האחרונות גוברים הקולות בימין, גם בתוך הקואליציה, לסיפוח מלא או חלקי של השטחים. דוח חדש של "מפקדים למען ביטחון ישראל" מראה כמה שסיפוח מסוג זה יעלה למדינה סכום אסטרונומי של 52 מיליארד שקל בשנה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
שטחי יהודה ושומרון מחולקים לשלושה חלקים: שטחי A שבשליטה פלסטינית, שטחי B שבשליטה משותפת וכל השאר הוא שטח סי, 60% מהגדה, שבשליטה צבאית ואזרחית של ישראל. אם ישראל תספח את שטח ותחיל את הריבונות, 66 אלף פלסטינים שמתגוררים שם יהפכו לתושבי ישראל וגדר ההפרדה שנבנתה כבר לא תהיה רלוונטית.
בניית גדר הפרדה חדשה על גבול שטחי C, שתשתרע על 1787 ק"מ, תעלה 27 מיליארד שקלים. אבל, כבר היום נשמעים קולות בפתח ובתנזים, הגוף החמוש הגדול ביותר בשטחים, שהם ייאבקו בסיפוח "בכל אמצעי".
תנועת מפקדים למען ביטחון ישראל שמקדמת היפרדות מהפלסטינים וכוללת ראשי מוסד ושב"כ, ואת הקצונה הבכירה ביותר לשעבר בצה"ל ערכה מחקר שמעריך מה יקרה אם תכנית הסיפוח תיושם.
על פי המחקר, אם ישראל תספח את שטח סי סביר שיתפתח עימות מזוין עם הרשות הפלסטינית שעלול להיגרר למעין חומת מגן. לדבריהם, הרשות עלולה להתפרק - וישראל תאלץ אולי לשוב ולכבוש את יתר השטח ולשלוט בעוד 2.6 מיליון פלסטינים.
תסריט כזה יעלה על פי המחקר, שמי שכתבו אותו בין היתר הם 3 מנכ"לי משרד האוצר לשעבר דוד ברודט, ירום אריאב ופרופ אבי בן בסט, מילארדים מדי שנה: מענקי לידה ואשפוז לנשים הרות, כולל קצבאות ילדים, יעלו יותר מ-5 מיליארד שקל. שכר למורים, בניית בתי ספר ופיתוחם יעלו 14.6 מיליארד שקל.
נוסף על כך, המדינה תצטרך לבנות מערכת בריאות שלמה מהיסוד - מקופות חולים ועד אשפוזים - מה שיעלה יותר מ-16 מליארד שקל. קצבאות ביטוח לאומי ואבטחת הכנסה - יעלו כמעט 21 מיליארד שקל.
השלמות הכנסה, קצבאות זקנה, שירותי רווחה ועוד דברים יעלו כ-10 מיליארד, אם מורידים את ההכנסות הצפויות עלות הסיפוח תהיה 52 מליארד שקל בשנה. במילים אחרות, 25,742 שקל לכל משפחה. זהו אמנם תרחיש הקצה, אבל לכל מהלך של סיפוח יהיה מחיר כלכלי כבד וזאת מבלי לדבר על המחיר הביטחוני האפשרי.