כמו בכל מערכת בחירות לרשויות המקומיות, יש מי שחגגו לפנות בוקר ויש מי שנאלצו להודות בכישלונם. יש גם מי שעבורם ליל אמש הוא עדיין לא קצה המסלול, והם ייאלצו לקיים סיבוב הצבעה נוסף בעוד שבועיים ולדחות את מימוש החלום עוד קצת. לאור המעורבות של נתניהו וגבאי בבחירות, האם מי מהם יכול להיות מרוצה?
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
הבחירות המקומיות הן מערכת בה פוליטיקאים מוצאים עצמם בשותפות במקומות מוזרים. אפשר, אם מתאמצים, למנות את כל 251 ראשי הרשויות ולשייך את ההוא להוא, לפעמים בכוח ולא באופן טבעי. המסקנה האמיתית מהבחירות המקומיות האחרונות היא שהכוח של הפוליטיקאים הארציים להשפיע על הבחירות המקומיות ירד לטמיון.
בירושלים, נתניהו נכשל. עם זאת, בדימונה, שם נתניהו סייע במאמצים גדולים, הוא הצליח. תושבי הערים, גם אם אוהבים את נתניהו, לא חייבים להצביע למה שהוא אומר. דוגמה טובה לכך היא ירושלים. הליכוד הוא המפלגה הגדולה בעיר, כ-60 אלף קולות, אך במועצה הם מיוצגים רק במושב אחד בלבד. אין חוקיות, זה נכון גם למעורבות גבאי.
לא בזכותם, אך מעורבות נתניהו וגבאי סייעה
לנתניהו וגבאי, שהשקיעו מאמצים רבים בבחירות המקומיות, אין זכויות על ניצחונות של מועמדים אך מגיעה להם "עמלת תיווך". נתניהו הפסיד מאלקין בירושלים ועד ירוחם עם נילי אהרון. נתניהו הפסיד גם בטבריה, במטה בנימין ובמעלות תרשיחא.
גבאי, מצד שני, יכול לבוא ולומר - ניצחתי בחיפה ובנהריה. שדרות היא הדוגמה הטובה ביותר להישגים שרשם גבאי. עורך הדין אמיר פינטו נכנס בדקה ה-90 והצליח להביא 35% הצבעה מול אלון דוידי, הגרעין התורני ותושבי שדרות שנוטים במובהק ימינה.
עם זאת, נתניהו לא צריך להיות מודאג. הבחירות המקומיות משקפות בעיות מהותיות יותר מאשר קשר למנהיג זה או אחר. יש חולשה כלכלית של הרשויות בישראל: המדינה ממשיכה לתת מענקי איזון ורווחה לרשויות בקשיים כלכליים, אך הבעיה לא נפתרת.
הבחירות בירושלים: שיקוף של בעיות ארציות ולאומיות
תוצאת הבחירות בסיבוב הראשון בירושלים היו מעניינות במיוחד, אך גם צפויות. יוסי דייטש ניהל קמפיין "התאבדות" אישי שפגע לא רק בו, אלא גם בליצמן. ליצמן, כמו כל הזרם החסידי, ספג מכה איומה בבחירות האלו. ליצמן הפסיד עם המועמד שלו, המועמד של שנוא נפשו גפני ניצח וגם נפגעו יחסי הכוחות המסורתיים בין החסידים לליטאים. אתמול, הליטאים קיבלו פי 2 יותר קולות - שיכולים להביא בהמשך לשינוי סדר הכוחות בכנסת.
לקראת הסיבוב השני, יש יתרון מובהק לליאון בגלל אחוזי ההצבעה של החרדים והנמנום של החילונים. בפעם הבאה לא יהיה יום חופש, וברקוביץ' יתקשה להוציא אנשים להצביע. ירושלים היא לא בעיה מקומית, אלא בעיה ארצית ולאומית: בעיר שיש בה כמעט 40 אחוז ערבים וכ-25 אחוז חרדים, זו עיר שלמעשה לא בוחרת ראש עיר אלא ועדה קרואה.