מאחורי הקלעים של החלטת הקבינט: ההחלטה שהתפרסמה היום (שלישי), כמה דקות לפני השעה שבע בבוקר, על הוצאת הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית אל מחוץ לחוק התקבלה כבר לפני כמה שבועות: הקבינט קיים על כך כמה דיונים בעקבות גל הטרור האחרון והקשר של התנועה הזו, של השייח' ראאד סלאח, לגל הטרור האחרון וההסתה הפרועה על הפעולות כביכול של ישראל בהר הבית.
ההחלטה התפרסמה רק כעת בשל עניין מדיני וההחלטה לדחות את ביצוע ההחלטה. שני דברים תרמו לפרסום ההחלטה הבוקר: האחד, ראש הממשלה בנימין נתניהו החליט להמתין עם פרסום ההחלטה עד אחרי הביקור שלו בארצות הברית מחשש שהדבר יעורר התנגדות של גורמים בממשל או חוסר הבנה ותחושה של עימות בין ישראל לארצות הברית. לכן נתניהו העדיף להמתין עד לאחר הביקור שלו בבית הלבן.
השיקול השני היה הפיגוע הקשה בפריז, שיצר את האווירה הבינלאומית והאזורית שמאפשרת ומצדיקה ונותנת לגיטימציה למהלך חריף וחריג מן הסוג הזה. פרט לדיון על העיתוי של ההחלטה שהתפרסמה הבוקר, התקיים בתוך הקבינט דיון מהותי לגבי איזו פעולה בדיוק לנקוט – ההתלבטות הייתה בין פעולה נגד הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, שעליו הוחלט לבסוף (צעדים נגד חלקים מתוך התנועה, כלומר רק ההנהגה ומוסדות פיננסיים). ההחלטה האחרת, שבה תמך השב"כ: לפעול להוצאת תנועת האחים המוסלמים העולמית אל מחוץ לחוק.
כך סוכל מהלך נגד תנועת האחים המוסלמים
כמה שרים העלו את החשש שהחלטה נגד תנועת האחים המוסלמים לא תייצר מהלך אמיתי בפועל כאן בישראל ומצד שני יכול לייצר לישראל בעיה מדינית אמיתית מול מדינות וארגונים שמזוהים עם תנועת האחים המוסלמים, למשל ארדואן השליט הבלתי מעורער של טורקיה שקשור באופן ישיר ועקיף לתנועה הזו, ולכן פעולה שכזו יכולה לייצר משבר עמוק יותר עם טורקיה ולמנוע מישראל קשר עם מנהיג טורקיה הנוכחית.
צריך לזכור שגם במצרים, בה שולט עבדל פתח א-סיסי, הנשיא מוחמד מורסי היה איש האחים המוסלמים וישראל לא החרימה אותו אלא פעלה בשיתוף פעולה איתו. לכן., מהלך שכזה היה יכול ליצור מגבלות מדיניות עתידות בהתנהלות שלה באזור וגם לייצר מצב של התנגדות רחבה יותר כי תנועת האחים המוסלמים, עם כל הבעיות שלה, נחשבת במדינות רבות בעולם כתנועה לגיטימית – כולל על ידי הממשל האמריקני והנשיא ברק אובמה עצמו.
הדיונים נטו לשתי האפשרויות, ובסופו של דבר הכף נטתה לעבר הוצאת הפלג הצפוני מחוץ לחוק, לאחר דיונים רבים. ההחלטה התקבלה בתמיכת שרים כמו ישראל כ"ץ וסילבן שלום, שחשבו שישראל חייבת לעשות מעשה ולשדר מסר לפיו חייבים לפעול נגד הקיצוניים ולהושיט יד נגד המתונים.
בישראל מקווים שהמעצרים יעברו בשקט
השב"כ התנגד לחלקים מההחלטה, והחשש שלו היה מהסלמה ומהתססה בשטח, ברחוב הערבי בישראל. למרות זאת השב"כ הוא זה שסיפק את ההוכחות והקשרים המשפטיים המהותיים של התנועה הזו – הפלג של ראאד סלאח – לחמאס, דבר שיצר את הבסיס החוקי להוצאת התנועה אל מחוץ לחוק. כלומר, השב"כ סיפק את הקשר שמוכיח כי מדובר בתנועה שמסייעת לטרור ופועלת במהלך חתרני, כפי שהציג זאת שר הביטחון משה (בוגי) יעלון בהודעתו הבוקר.
איך זה יעבוד? כבר הלילה בוצעו מעצרים והוחרמו נכסים. מוסדות שקשורים לפלג הצפוני יצטרכו לעבור מעכשיו תהליך של שימוע שבסופו תהיה הפללה או הלבנה – למשל בית ספר או מוסד ציבורי יצטרך להוכיח עד כמה הוא קשור או לא קשור לתנועה האסלאמית, ולפי ההחלטה המשפטית והביטחונית יוחלט האם אפשר להחרים את נכסיו ולעצור אתא פעולותיו.
בכל מקרה, מהלילה כל חברי המועצה העליונה (השורא) של התנועה האסלאמית הם בעצם חברים בהתאגדות בלתי מותרת ונמצאים מחוץ לחוק. החשש המרכזי הוא ממהומות, התפתחות התנועה האסלאמית לכדי מחתרת שתפעל בשטח. בישראל מקווים שהמהלך הזה, כמו המעצר של ראאד סלאח, יעבור בשקט ובתנאי האקלים העולמיים. הדבר הזה מובן לא רק בישראל אלא גם בעולם.