קמפיין "השוויון בנטל" חזר ובגדול. זעקות השבר על כך שהחרדים מתכננים לבטל את חוק הגיוס ולהכניס בו שינויים ש"יהפכו אותו לבדיחה", כבר נשמעות היטב מהאופוזיציה וארגוני השוויון בנטל. אבל, גם החוק המקורי שהעבירה "יש עתיד" והממשלה הקודמת הוא אחיזת עיניים.
הישג משמעותי אחד היה בחוק הגיוס: הוא יצר מראית עין של שוויון, ונתן תחושה טובה למשרתים שהם לא לבד, והנה סוף-סוף כולם ייקחו חלק. את האמת יודע כל מי שקרא את החוק, שוויון אמתי לא היה, וכנראה שגם לא יהיה.
הממשלה הקודמת, בצדק, לא רצתה את החרדים בבקו"ם ע-כ-ש-י-ו, אלא העניקה 3 שנים של "תקופת הסתגלות" ובעצם השאירה את מימוש החוק לממשלה הבאה. יאיר לפיד אפילו התגאה שההישג האמתי של החוק טמון דווקא בדחייה הזו - של שלוש שנים. דחייה שנתה פטור משירות לעשרות אלפי חרדים שיכולים לצאת ולהשתלב בשוק העבודה ולא "כלואים" בישיבות.
הממשלה הנוכחית מעוניינת לעשות בדיוק את אותו הדבר, ולגלגל את האחריות לממשלה הבאה, ואם לא לזאת, אז לזו שאחריה. כך אנחנו מוצאים את עצמנו עם התיקון הראשון לחוק: "תקופת הסתגלות" תוארך עד 2020.
התיקון השני שדורשים החרדים הוא ביטול "הסנקציות הפליליות". החוק המקורי קבע שבמקרה שהחרדים לא יעמדו ביעדי הגיוס (הנמוכים ממילא) שנקבעו להם, יוחל עליהם "חוק שרות ביטחון" כמו על כלל אזרחי ישראל היהודים, ובעצם: מי שלא יתגייס - ייכלא.
למחות את מורשת לפיד
החרדים, שמבקשים למחות את מורשת לפיד מההיסטוריה של הפוליטיקה לא מוכנים לסנקציות אפילו ברמה ההצהרתית ומציעים פתרון קסם שעוד צריך לעמוד למבחן בג"ץ: הסנקציות הפליליות לא יחולו אוטומטית, ובמקרה שהחרדים לא יעמדו ביעדי הגיוס, שר הביטחון יצטרך להחליט האם לתבוע מהם להתגייס או לא.
לאחרונה אגב, יאיר לפיד מקפיד לייחס את דרישת הסנקציות לבג״צ וליועצים המשפטיים, וטוען ש"יש עתיד" בכלל לא רצתה אותן. אם אכן כך, לא ברור על מה הוא מתרעם. יבטלו החרדים את הסנקציות שיוצרות אנטגוניזם בין החרדים וצה"ל ושלום על ישראל.
הממשלה הזאת לא המציאה כלום, היא רק חושפת מעט את הבלוף שהיה כבר בחוק המקורי ומגחיכה אותו יותר. התיקון מן הסתם יאושר בכנסת, כיוון שהחרדים מתנים את תמיכתם בתקציב בתיקון החוק לשביעות רצונם, ומי שיכריע בסוגיה הוא שר הביטחון האלמוני של 2020. החרדים לא לקחו פה הימור כי כולם יודעים כבר מעכשיו, יהיה זה מי שיהיה, מה הוא יחליט.