יושבת ראש בית הנבחרים מן המפלגה הדמוקרטית ננסי פלוסי התייצבה הלילה מול המצלמות והודיעה על תחילתו של תהליך ההדחה נגד הנשיא דונאלד טראמפ. תהליך הדחה, אימפיצ‘מנט באמריקאית, זה למעשה חקירה פלילית נגד נשיא מכהן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
להבדיל מהנהוג במדינת ישראל במדינת ארצות הברית המשטרה והפרקליטות לא יכולים לפתוח הליך פלילי נגד נשיא מכהן ומכיוון שכך גם לא ניתן להעמיד אותו לדין בבית המשפט (זו הסיבה שרוברט מולר, החוקר המיוחד בעניין המעורבות הרוסית בבחירות בחר שלא לסכם המלצות לממצאי הדו“ח שהגיש לקונגרס). במקרה שיש חשדות להתנהלות פלילית או לא חוקתית, מי שמנהל חקירה הוא בית הנבחרים שממנה ועדה (ועדת המשפט של בית הנבחרים במקרה של הנשיא ריצ‘ארד ניקסון) או חוקר מיוחד (קנט סטאר, במקרה של ביל קלינטון) מטעמו.
בהנחה שהגוף החוקר קובע שהנשיא ביצע מהלכים לא חוקתיים המסקנות מובאות להצבעה בפני מליאת בית הנבחרים. ניתן להקביל, במגבלות הנדרשות, את החלטת בית הנבחרים להחלטת היועץ המשפטי שלנו באשר להגשת כתב אישום.
אם בית הנבחרים קובע שהנשיא עבר עבירה שבעקבותיה ראוי להדיח אותו, הדיון עובר לסנאט. שם מנוהל הליך משפטי בראשות שופט עליון שבסופו מתקבלת ההחלטה על הדחה בהצבעה, שהיא פוליטית בעיקרה. כדי להדיח נשיא דרוש רוב של שני שלישים בסנאט. רוב שלפי המפתח הפוליטי הנוכחי נראה בלתי אפשרי.
אז למה בכל זאת בחרה ננסי פלוסי להתחיל תהליך הדחה?
עדויות על התנהלות, לכאורה, בניגוד לחוקה מצטברות נגד הנשיא דונאלד טראמפ כמעט מהרגע שנכנס לבית הלבן. כך גם הדרישות לפתוח בהליך הדחה בקרב הדמוקרטים הקיצוניים. מאחר שרוברט מולר קבע שהוא אינו רשאי להסיק מסקנות והשאיר אותן לפוליטיקאים, חשה הדמוקרטית הבכירה בבית הנבחרים, יחד עם רבים במחנה המתון במפלגה, שפתיחת הליך הדחה הוא חרב פיפיות שטראמפ ימנף לצורכי קמפיין הבחירות שלו.
אלא שבפרשייה האחרונה, מבחינתה, עבר הנשיא כל גבול ולא ניתן יותר להבליג. על פי החשד הפעיל הנשיא דונאלד טראמפ לחץ על ראש מדינה זרה, נשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי, כדי לפגוע ביריב פוליטי - ג‘ו ביידן, שהיה סגן הנשיא של אובמה ועכשיו מוביל במרוץ למועמדות הדמוקרטים בבחירות 2020.
טראמפ התנה לכאורה סיוע צבאי לאוקראינה בביצוע חקירה נגד בנו של ביידן, איש עסקים שפועל באוקראינה. הסיוע הזה אמור היה לשמש את אוקראינה במאבק שהיא מנהלת מול התערבותה של רוסיה בנעשה באוקראינה ועל סימני השאלה נוכח הקשרים בין פוטין לטראמפ אין צורך ששוב נכביר מילים.
סקר שפורסם אתמול בארצות הברית קבע ש-55% מהנשאלים יתמכו בהדחה של טראמפ אם יוכח שטראמפ עיכב סיוע צבאי לאוקראינה כדי ללחוץ עליה לפתוח בחקירה שיכולה לפגוע בביידן. פלוסי שחררה את הפקק ואיפשרה לשד ההדחה לצאת מן הבקבוק קצת יותר משנה לפני הבחירות הבאות. גם אם הסיכוי להשלים את התהליך ולהדיח את הנשיא טראמפ הוא אפסי, הרי האפשרות להפליל אותו ולפגוע עוד בתדמיתו נראית, כנראה, ראוייה.