בעיית פערי השכר: לרוב בישראל רוצים להתברג למקום הראשון בדירוגים של ה-OECD, אבל בדוח החדש שהתפרסם היום (רביעי), המקום הראשון שישראל זכתה בו הוא תעודת עניות גדולה. דוח התעסוקה השנתי שפרסם הארגון מראה שפערי השכר ממשיכים להתרחב, והם הגבוהים ביותר מכל המדינות שנמדדו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
לפי נתוני הדוח, העובדים המשתייכים לעשירון העליון בישראל השתכרו בשנת 2015 יותר מפי שבעה מאלו המשתייכים לעשירון התחתון. הנתון הזה רחוק במידה ניכרת מהמדינה הבאה בדירוג - ארצות הברית, שבה הפער הוא פי 5. ממוצע הדירוג של מדינות ה-OECD עומד על פחות מחצי מפער ההכנסות בישראל.
איך זה נראה בתלוש השכר? לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בעשירון העליון מרוויחים בממוצע יותר מ-34 אלף שקלים ובתחתון פחות מ-5000.
ובכלל, העובדים בישראל מרוויחים פחות. השכר השנתי בישראל, כ-128 אלף שקלים, נמוך בהרבה מהממוצע ב-OECD שעומד על כ-164 אלף שקלים. השכר הגבוה ביותר נרשם בשוויץ, איסלנד ובארצות הברית - יותר מ-200 אלף שקלים בשנה.
העובדים בישראל לא רק עובדים פחות, הם גם עובדים יותר. הממוצע בישראל עומד כמעט על 1900 שעות בשנה, לעומת ממוצע של 1759 ב-OECD. ניתן להתנחם בזה שמצבנו יותר טוב ביחס למקסיקו, קוסטה ריקה ודרום קוריאה - שם עובדים יותר מ-2000 שעות בשנה.
האמת היא שלא היינו צריכים את הדוח כדי לדעת מחיי היומיום שאנחנו עובדים הרבה וקשה ולא מרוויחים מספיק. כשהפערים מדהימים כל כך ורק מעמיקים, הגיע הזמן שמקבלי ההחלטות יעשו יותר כדי לשנות את המגמה.