מעבר לטקסים, לוויכוחים ולרכילות, לביקור של ראש הממשלה נתניהו באפריקה יש גם חשיבות אמיתית. ביוזמה שקטה מצידו של נשיא קניה אוהורו קניאטה נרקם מאמץ לכונן שיתוף פעולה בין מדינות מזרח אפריקה לישראל.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
מדובר בגוש של שבע מדינות שמבקשות לבנות - בנפרד אך במתואם - מערך של סיוע ישראלי, קודם כל במישור המודיעיני-צבאי, כדי לעמוד מול סכנת הטרור שכבר תקע יתדות חזקים באזור. על פי התכניות שעדיין בראשיתן, לשיתוף הפעולה המודיעיני-צבאי יתלוו גם הידוק הקשרים הכלכליים והסחר והרחבת העזרה לחקלאות המקומית.
חשוב לזכור שארגון "שבאב" הג'יהאדיסטי שולט בחלקים של סומלי, למרות שבשנה האחרונה איבד מקצת ממעוזיו לכוחות שבראשם צבא אוגנדה. "שבאב" כבר ביצעו פיגועים גדולים בקניה והם לוטשים עין אל אתיופיה, שחלק נכבד מאוכלוסייתה הוא מוסלמי.
דרום סודן הצעירה, שחבה לא מעט לישראל על עשרות שנות עזרה למרד נגד שלטונות חרטום, עומדת בפני משבר פנימי קשה. לטנזניה יש בעיה מול התנועה המוסלמית החותרת להיפרדות האי זנזיבר מהמדינה. רואנדה מעוניינת לחבור אל שכנותיה אלה וכך גם זמביה המרוחקת.
לא במקרה נשיא אריתריאה, שבעבר היה ידיד קרוב מאוד של ישראל, אינו כלול ברשימה. בשנים האחרונות הוא מסתבך בתעלולים שונים שמכעיסים את האתיופים, ובמקביל שיקל את ארצו לתוך ביצה של עוני.
אם התכנית לכינון ציר ישראל-מזרח אפריקה תצלח, יהיו לזה תוצאות חשובות - גם בהצבעות באו"ם, גם בחילופי מודיעין וגם בייצוא. אולי כדאי ללמוד סווהילי.