"הצפון הוא פצצה מתקתקת", מכריזים במשרדי הממשלה כבר שנים. המחסור במקומות תעסוקה, מצב שירותי הבריאות והפערים שהולכים ומעמיקים בין המרכז לצפון הם רק חלק מהסיבות לכך. כדי לשנות את התמונה הכריזה המדינה בשנתיים האחרונות על "תכנית לאומית לחיזוק הצפון" במימון של מיליארדים, אבל היא נעלמה באחרונה מספר התקציב, וכמו תכניות ממשלתיות רבות אחרות - נידונה להישאר על הנייר בלבד.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
דווקא על רקע הדברים האלו צרם אתמול הציוץ של שרת המשפטים איילת שקד בטוויטר. בביקורה בקריית שמונה היא חנכה לשכה מקומית של ההוצאה לפועל והכריזה "מחזקים את הצפון". הפער בין הציוץ לבין המציאות היה גדול כל כך שאלפים מתושבי הגליל העליון נחשפו אתמול בפעם הראשונה לטוויטר והגיבו בבוז ל"חיזוק".
אם השרה מחפשת רעיונות נוספים לחיזוק צפון הארץ - לא חסרים כאלו. היא אמורה להכיר את הבעיות, אבל לכל מי ששכח - הנה תזכורת קצרה: למשל בתחום הבריאות. שנים שתושבים מהגליל שחלו בסרטן צריכים לנסוע מרחק של שעתיים ויותר לטיפולי הקרנות ואז לעשות את כל הדרך חזרה לביתם.
השירות הבסיסי הזה לא ניתן כאן. באף אחד מבתי החולים בצפון הארץ, שכולם בבעלות המדינה, אין רופא ריאות כבר שבעה חודשים כי הרופא האחרון יצא לפנסיה. מרפאת הכאב סגורה כבר למעלה משנה. בטוח שהמדינה יכולה לעזור בנושא.
הגיע הזמן שהמדינה תתחיל גם לתת
בתחום החינוך ההשקעה בכל תלמיד הייתה ותישאר קטנה בהרבה מרשויות במרכז הארץ, כי כאן אין לרשויות המקומיות הכנסות עתק מארנונה ועסקים. ובכלל, אם רוצים לקדם פיתוח כלכלי הגיע הזמן שמדינת ישראל תעניק עדיפות ליזמים שמוכנים להגיע לגליל.
מפת ההטבות של משרד הכלכלה נכון להיום אינה מבחינה בין יקנעם, היושבת סמוך לכביש 6, ובמרחק קצר מנמלי הים ותל אביב, לעומת קריית שמונה המרוחקת למעלה משעתיים נסיעה וללא רכבת הנראית באופק.
אגב, מבחינת התעשייה גם צינור הגז לא צפוי להגיע לגליל. זה פשוט לא כלכלי מספיק לחברה שאחראית על הרחבתו.
הבעיות האלו ברובן אינן חדשות ומונצחות כבר שנים בשטח על ידי ממשלות ישראל לדורותיהן, אבל מה שבולט כאן עוד יותר הוא שרק לפני שנה וחצי קבע יו"ר הבית היהודי ממפלגתה של שקד, השר נפתלי בנט, כי ללא תכנית לאומית לצפון מפלגתו לא תצטרף לקואליציה. ושוב, הבטחות לחוד ומציאות לחוד.
במקום להשקיע בתשתיות שיצמצמו את הפערים - כמו תחבורה ציבורית יעילה, פתיחת אוניברסיטה בגליל וגם אולמות קולנוע ומתקני ספורט שיתנו מענה למחסור בתרבות ובפנאי, מעדיפים לחגוג פתיחה של לשכת הוצאה לפועל, זאת שאחראית על גביית חובות מהאזרחים. הגיע הזמן שהמדינה תפסיק לקחת מתושבי הגליל, ותתחיל גם לתת.