מה עומד מאחורי הניסיון למנוע את הבחירות? סקרים פנימיים שנערכו בליכוד בימים האחרונים מראים שנתניהו לא מצליח לגבש 61 חברי כנסת ללא ליברמן - גם אם לא מתבזבז אפילו קול אחד בימין. נתניהו, שכבר נחשף למספרים הללו בימים האחרונים, מחפש כל פתרון אפשרי על מנת להישאר בשלטון.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
נתניהו החל בבלון ניסוי על שיתוף פעולה עם הערבים שהפיץ מקורבו נתן אשל, שפרסם שני מאמרים ב"הארץ" ו"מקור ראשון" שבהם כתב שהגיע הזמן לברית בין הימין לערבים. לאחר שהתגובות בימין ובקרב הערבים נעו בין צחוק להלם, לשכת רה"מ מיהרה להתנער ואמרה שאין לנתניהו יד בדבר. עכשיו מנסים אפשרות נוספת לבטל את הבחירות - לכונן ממשלה רחבה. גם הפעם לא עושים זאת בצורה ישירה אלא באמצעות יו"ר הכנסת אדלשטיין, שמקדם את המהלך במרץ רב.
הסיכויים למהלך נמוכים מאוד, שכן גם אם נתניהו יצליח לרקום מאחורי הקלעים ממשלה רחבה עם גנץ ואולי ליברמן בזמן הקרוב – המשמעות היא שתיווצר אופוזיציה רחבה למהלך. ממשלה שכזו לא תכלול את איחוד מפלגות הימין והחרדים, ולא יהיה להם שום אינטרס להצביע על ביטול הבחירות - וגם האופוזיציה משמאל (העבודה, מרצ) צפויה להתנגד.
כל ממשלה רחבה תזכה להתנגדות רבה. לפי ההערכות במערכת הפוליטית, יידרשו לפחות 80 ח"כים כדי שהמהלך יוכשר מבחינה משפטית. לכן, גם אם נתניהו יצליח להרכיב ממשלה שכזו – תרחיש לא סביר – מיד יקומו כל היתר ויתנגדו לביטול הבחירות, ולכן לא יהיו לליכוד 80 אצבעות למהלך.
ומה המצב בכחול לבן? כשמנתחים לעומק את הנתונים רואים שכניסה של ברק למערכת הבחירות בראש איחוד של השמאל יכול לפגוע קשות בכחול לבן , ולכן גם להם אולי יהיה אינטרס למנוע את הבחירות. עם זאת ההנחה היא שיעלון ולפיד יתמידו בסירובם לשבת עם נתניהו בכל מחיר, כך שגם "כחול לבן" תיכנס לממשלה זה יהיה במקרה הטוב עם 20 חברי כנסת. זה לא מספיק בשביל להגיע לשמונים ח"כים.
לפיד, למשל, פרסם היום בצהריים ציוץ שמבהיר את עמדתו. "אני מבין שאנשים מתקשים לקבל את זה, אז אני אגיד את זה פשוט - אנחנו לא נשב עם נתניהו", כתב. "אנחנו נשמח מאוד לממשלת אחדות בראשות כחול לבן עם הליכוד, לא עם נתניהו. אין שום בעיה לשבת עם הליכוד בממשלת אחדות לאומית, עם נתניהו לא נשב. שייקחו מי שהם רוצים - יולי, גדעון, ישראל, מי שהם רוצים".
הדבר העיקרי שניתן ללמוד מהמהלך הוא עד כמה נתניהו בלחץ ונואש, ועד כמה הוא מוכן ללכת רחוק כדי למנוע כל אפשרות לכך שתקום ממשלה בלעדיו. הסיפור כנראה לא מלמד על כך שישראל בדרך לביטול הבחירות לכנסת ה-22, אלא עד כמה רחוק מוכן ראש הממשלה ללכת למען המשך שלטונו – כולל פגיעה תדמיתית קשה שנובעת מהליכה עם השמאל או המפלגות הערביות.
היום, בעקבות הפרסומים הרבים על מגעי האחדות והצעות הרוטציה, הכחיש נתניהו: "בשום שלב לא הוצעה רוטציה, עד לרגע זה אין קשר בין הליכוד לכחול לבן ואין לי שום כוונה לוותר על שותפיי הטבעיים לממשלת הימין". ניתן להעריך שהחרדים זועמים מהמהלך הפוליטי שיותיר אותם בחוץ, ולכן נתניהו מנסה להכחיש מגעים לאחדות.