על אף שאין הודעה רשמית, לא בצד הישראלי וגם לא בסורי, נראה שזה לא יהיה הימור פרוע לקבע שמי שירה את הרקטות ממרחב דמשק לכיוון החרמון היו הצבא הסורי ולא גורם אחר. בהערכות השונות אפשר להגיד שאולי פלסטינים אחראים לירי, אולי המיליציות האירניות – אבל נראה שמכל אלה אפשר להצביע על הסורים ברמת ודאות גבוהה.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
אסד מאותת: "חזרתי לרמת הגולן. ישראל שנהנתה עד עכשיו מחופש פעולה ועשתה במרחב הזה ככל העולה על רוחה (פחות או יותר), לא תוכל מבחינתי להמשיך כך". בשבוע שעבר נורה פגז נ"מ לעבר מטוס של צה"ל, ואמש שתי רקטות מבסיס שנמצא 30 ק"מ דרומית לדמשק. אם זה אירוע חד פעמי, הוא לא ישפיע על המשך ההתנהלות של ישראל, אבל אם זה אירוע שנובע מתחושת הביטחון של אסד, שרוצה לבסס מחדש את הריבונות שלו - או אז יכול להיות שאנחנו בפתחה של התחדשות שתוביל להתחממות גם בגזרת הצפון.
התגובה הישראלית הייתה חריפה, אם כי לא שוברת את הכלים, אבל מאותתת על האסטרטגיה הישראלית: לחייב אחריות מדינתית. אסד נושא באחריות ואסד ישלם. חיל האוויר תקף בתגובה סוללות ארטילריה סוריות, סוללה אחת של AS2 ועמדות תצפית ומודיעין בחזית. האם זה איתות שירגיע את אסד ויבהיר לו שמדיניות ישראל לא השתנתה, ולא תאפשר התבססות - לא אירנית ולא של מיליציות שיעיות - כשהתכלית היא לפתוח חזית מול רמת הגולן? זו שאלת השאלות. בכלל לא ברור שאסד לא ינסה להמשיך ולאותת באופן כזה גם בימים הבאים.
נכון שהיה ירי מפאתי דמשק לשטח ישראל כבר לפני שנתיים, אבל אז מצבו של אסד היה רעוע. הירי עכשיו מצביע לפחות על תחושת ביטחון אצל אסד, כשהוא יכול לפנות למהלכים שיבססו את אחיזתו. אסד עוד רחוק מלבסס שליטה בכל סוריה. צבאו מחזיק ברצועה צרה במרחב דמשק בואכה חוף הים, וברמת הגולן מול ישראל. על אף שמלחמת האזרחים לכאורה הסתיימה, שקט ושלטון יציב בכל השטח בסוריה הם יעדים רחוקים ממימוש.
ישראל צריכה לנהוג בתבונה אבל בקשיחות. לא להסכים לשום התבססות של כוחות זרים, חיזבאללה ומיליציות שיעיות בהגיון מבצעי שאומר לבסס חזית גם ברמת הגולן. זו מדיניות שיש בה הילוך על חבל דק, אבל לישראל אין מנוס מלפעול כך.