ההצהרה הדרמטית אמש (שלישי) של נשיא ארצות הברית טראמפ, בה הודיע כי מדינתו נסוגה מהסכם הגרעין שנחתם בין אירן למעצמות המערב, גררה תגובות מעורבות בכל העולם. מה שבולט בעיקר הוא הקרע החמור שבין ממשלות אירופה לבין ארצות הברית. פדריקה מוגריני, בשם האיחוד האירופי, כבר הודיעה כי הם נשארים בהסכם. מדובר בפעם הראשונה שבנושא כל כך מרכזי מתגלה פער כה גדול בין מעצמות אירופה לישראל וארצות הברית.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
באירן בולט הניסיון להרגיע את הציבור במדינה שלא ייבהל. במשטר הבהירו כי למרות יציאת טראמפ - לטהרן יש דרכים להתמודד עם המציאות החדשה. העם האירני, מנגד, לא מאמין להם במיוחד והניסיון להרגיע לא בהכרח מצליח.
מבחינת האמריקנים, ולמרות הצהרות הנשיא טראמפ, הסנקציות לא נכנסות לתוקף מיד. בסנקציות הקודמות שהוטלו על אירן עברו 90 ימים עד שהן נכנסו לתוקף, בחלקן זה לקח יותר זמן. בארצות הברית צפויים לתת זמן לחברות ולמדינות הרלוונטיות להתארגן.
למרות נסיגת ארצות הברית מההסכם, באירופה לא מתכוונים לצאת כל כך מהר. בשלב הראשון, האירופאים ינסו לשמר את ההסכם. אך אם טראמפ יפעיל את הסנקציות הכבדות ויטיל קנסות על חברות ובנקים שפועלים בטהרן, לא תישאר להם ברירה וגם מדינות אירופה ייאלצו לצאת מההסכם.
יש להניח שחלק מהחברות העסקיות ייצאו כבר בקרוב מאירן, הם בכלל לא ירצו להגיע לשלב בו סנקציות אמריקניות יאיימו עליהן. המצב הרגיש הזה יוצר קרע גדול בין מדינות אירופה לארצות הברית, ואני לא חושבת שזה דבר טוב ישראל להיות מזוהה לגמרי עם וושינגטון - נגד אירופה וכל העולם.
טראמפ, בהצהרתו, מוכיח שהוא נשיא אמריקני שלא מתחשב בבנות הברית שלו והוא עושה בדיוק מה שהוא מאמין בו. מאז הוא מתמיד האמין שיש לבטל את ההסכם - זה לא משהו חדש. הוא יכול
היה לתת לגורמים הרלוונטיים עוד זמן לנהל משא ומתן, או לעשות זאת בהתנייה מסוימת. אירן, למרות ההצהרות, עמדה בהסכם הגרעין. היא לא הייתה חייבת לרוץ לקראת פצצה כבר מחר בבוקר - לא היה שום לחץ.
הכותבת היא חוקרת בכירה ב-INSS וחברת תנועת "מפקדים למען ביטחון ישראל", לשעבר ראש חטיבת מחקר במוסד.