רוסיה לישראל: "פעלו בשיקול דעת" (צילום: רויטרס, חדשות)
יגיע לצבא סוריה? מערכת ה-S300 | צילום: רויטרס, חדשות

אם ה-S-300 יגיע בסופו של דבר לידי סוריה, זו תהיה מערכת הנשק המתקדמת ביותר שתהיה בידיהם. עם זאת, מערכת הגנה אווירית מסוג זה היא לא נשק שמשנה מהיסוד את יחסי הכוחות בין המדינות או את יכולותו של חיל האוויר לפעול ברחבי סוריה, כפי שמייחסים לו מקורות זרים רבים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לא יהיה נכון לזלזל בסיכון שהמערכת המתקדמת מהווה על מטוסי חיל האוויר, אך המערכת הזו בוודאי לא משתקת את היכולת לטוס מעל שמי סוריה. ההתמודדות מול איומי טילי קרקע-אוויר היא לא עניין רק למטוס או מספר מטוסים במשימת הפצצה. מערכת שלמה אופפת את המטוסים הללו ומספקת להם הגנה בדרך של שימוש יכולת צוללות לזהות, לנעול ולפגוע.

ההצהרות והכוונות לספק מערכת נשק מתקדמת מסוג זה לסוריה נשמעו, מפעם לפעם, במהלך 10 השנים האחרונות. זכורה במיוחד טיסת הלילה הכמעט בהולה של ראש הממשלה נתניהו לנשיא רוסיה פוטין, כדי למנוע את העברת המערכת לאירנים. במקרה הקודם זה נעצר. גם הפעם, על אף כל ההצהרות, המערכת עדיין לא הועברה ולרוסים עדיין יש שורה ארוכה של התלבטויות בהקשר זה.

גם אם המערכת תסופק לידי צבא אסד, ההשפעה של המהלך לא תהיה מיידית. ראשית, לפי פרסומים זרים, חיל האוויר פועל רבות נגד ההתבססות האירנית בסוריה - ולא נגד כוחות הצבא הסורי. לא ברור, במקרה זה, עד כמה מדובר באינטרס רוסי להחריף את המצב. האינטרס העליון של פוטין הוא לחזק את ה"קליינט" שלו בסוריה - כלומר את אסד. ספק אם התכתשות אלימה מאוד משרתת את אסד ואת אחיזתו הרופפת כיום בסוריה.

אחד מיעדי התקיפה בסוריה, בסיס T4 (צילום: סוכנות הידיעות הפדרלית FAN)
אחד מיעדי התקיפה בסוריה, בסיס T4 | צילום: סוכנות הידיעות הפדרלית FAN

שנית, יש לברר האם את הסוללות יפעילו צוותים רוסיים או סוריים. אם אלה יהיו צוות רוסיים שייפגעו במתקפה, זה בוודאי יסבך מאוד את המצב וישים בפני המתכנן הישראלי דילמה לא פשוטה. מנגד, אם הסוללות יופעלו נגד מטוסי חיל האוויר - לא יהיה מנוס מלפגוע בהם. שר הביטחון ליברמן אמר דברים מפורשים בעניין זה.

במשך שנים אחדות, הייתה מערכת ה-S-300 בבחינת מערכת לא ידועה ביכולותיה ותכונותיה. מאז, נמכרו מערכות נשק מסוג זה לכמה וכמה מדינות. מותר להניח שהפצת המערכת הזו חושפת גם את תכונותיה, וכשגורם תוקף מכיר את המערכת - "קל לו" יותר "להסתדר" עמה.

גם עם ה-S300 - ישראל לא תימנע מלפעול נגד האירנים

מדיניות ממשלת ישראל, כפי שהצהירו עליה כולם, היא למנוע התבססות אירנית עמוקה בסוריה. מכאן, שישראל לא תעצור את פעולות העיכוב או הפגיעה בתשתיות האירניות - גם אם מערכת ההגנה האווירית תסופק לסורים. האם זה אומר שאנחנו צפויים להתנגשות אלימה יותר או חס וחלילה טייסים שצונחים על אדמה סוריה ונלקחים בשבי? כן, זו בהחלט אפשרות.

צריך יהיה לתכנן בקפידה כל מהלך תקיפה, כפי שזה נעשה עד עכשיו. עם זאת, לפגוע במכ"ם של סוללה מסוג זה, "העיניים" של אותם טילים, אפשר בשורה ארוכה של אמצעים, לאו דווקא מטוס שנמצא במשימת תקיפה.

טוב היה אם מערכת כזו לא תסופק. נקודת התורפה של האירנים בסוריה היא עליונות חיל האוויר הישראלי, והיכולת לפגוע בכל מטרה מאלצת אותם להצטייד באמצעי התגוננות טובים יותר. האם מערך ה-S300 יופעל נגד מטוסי חיל האוויר התוקפים מטרות אירניות? אני מסופק אם זה יקרה.

גם בעיני פוטין, הנוכחות האירנית על אדמת סוריה היא לא משהו שהוא מעוניין בכך. חיל האוויר היום יודע להתמודד גם מול סוללות כאלה, למרות סיכונים גוברים. היום קיים ידע שמאפשר התמודדות טובה יותר מבעבר. זה עדיין לא נחשב פתרון מוחלט, אבל מערכות אלקטרוניות המופעלות מרחוק יכולות לאפשר את המשך פעילות של חיל האוויר בסוריה - על אף "הסיכון הגובר".

רוני דניאל (צילום: החדשות)
אין מנוס מלהמשיך לפעול, רוני דניאל | צילום: החדשות



נכון להיום, מערכת הנשק הזו עדיין לא סופקה, גם אצל פוטין יש התלבטויות. ההצהרות החדשות נועדו בשלב זה בעיקר לאיים ולרסן את ישראל. כאשר האירנים מאיצים את אספקת אמצעי הלחימה לצבא הסורי, אין מנוס מלהמשיך ולפגוע באותם אמצעים שאמורים להגביל את חופש הפעולה של חיל האוויר בשמי סוריה.

גם אם המערכת תגיע, יעברו חודשים עד שתהיה מבצעית ושמישה לחלוטין. אפשר לאמן את הצוותים הסוריים על אדמת רוסיה ולתת להם באופן זה הגנה - אך זה עדיין לא הפעלה מבצעית של ממש. גם במהלך השלבים הראשונים של הגעת המערכת אפשר לתקוף, בטרם תהיה יעילה. גם את זה, מן הסתם, שוקלים בישראל. נכון להיום, חיל האוויר עדיין נהנה מעליונות ויכולת פעולה די חופשית. מערכת ה-S-300 יכולה להקשות, אבל לא לבטל את אותן היכולות.