הממשלה החליטה אתמול (ראשון) על מינוי צוות מיוחד שיסייע לניצולי השואה לקבל את מה שמגיע להם מהמדינה. אבל גם הפעם נראה שמוקדם מדי לשמוח: הרבה פעמים יש כבר תקציב, אבל הוא פשוט לא מגיע לאנשים שצריכים לקבל אותו.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
למה? יש לכך הרבה סיבות, על אחת כמה וכמה כשמדובר בניצולי שואה. גם כי ההליך מסורבל וביורוקרטי, דבר שמקשה עוד יותר על הניצולים, אנשים מבוגרים שצריכים סיוע גם כשמדובר בהליך הכי פשוט. סיבה נוספת היא שאין למעשה גוף אחד שמרכז את הטיפול בהם, שהרי הטיפול הוא שונה כאשר מדובר במשרדים ממשלתיים לסוגיהם, רשויות מקומיות כאלה ואחרות או עמותות שונות.
על פי הערכות הממשלה, חיים בישראל לא פחות מ-100 אלף ניצולי שואה שלא ממצים את הזכויות שמגיעות להם. הנתון הקשה הזה מתעצם עוד יותר לנוכח התמונות שמציגות את העוני המחפיר שחלקם חיים בו.
אז היוזמה שהתקבלה בממשלה מבורכת, וכך גם ההחלטה בסופו של דבר, אבל אם זה נשמע לכם מוכר - אתם צודקים: ב-2007 החלטת הממשלה על ניצולי שואה קבעה שתוקם נציבות מיוחדת לזכויות הניצולים, אך הדבר לא קרה ונציב כזה לא קיים, גם לא היום, 11 שנים אחרי אותה החלטה.
שנה לאחר מכן, ב-2008, הוחלט בין היתר להקים מערך מיוחד למיצוי זכויות ניצולי השואה. אז ההחלטה הזאת לא קוימה במלואה, המערך לא בדיוק הוקם ומה שיש זה לא מה שהתכוונו אליו במקור. ב-2012 הוחלט לפשט ולייעל את הגישה של הניצולים לשירותים המגיעים להם, אבל גם זה לא בדיוק יצא אל הפועל.
מאז היו עוד החלטות כאלה ואחרות בנושא, כל שר וההחלטה שלו. אבל פתרון גורף אין. הרעיונות מצוינים, אבל הביצוע פחות: מה שחשוב יותר מהכותרות שמחמיאות הוא הביצוע של אותן החלטות, וזה כבר יותר קשה לביצוע.