פוטין תפס את אמריקה לא מוכנה, וזה היה מתוכנן. הוא ידע מה הוא עושה בשבוע שעבר במסגרת הנאום השנתי לאומה. נשיא רוסיה הציג מערכות נשק חדשות - "סארמאט" ("שטן"), הכוללות טילים בליסטיים בין יבשתיים שמגיעים לכל מקום בכדור הארץ ויכולים לשאת עד עשרה ראשי נפץ מתמרנים. בין הטילים שהוצגו - טיל שיוט מונע בגרעין היכול להגיע לכל מקום תוך טיסה בגובה נמוך. טיל בליסטי המוטל ממטוס קרב ויכול לטוס 300 ק"מ מנקודת השיגור. טיל היפרסוני שיכול לשייט במהירות של 6 מאך (פי 6 ממהירות הקול), וטורפדו מונע בגרעין "שיכול לחצות אוקיינוסים".
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
כששאלו את פוטין האם זו לא תחילתו של מרוץ חימוש כמו בימים הגרועים של המלחמה הקרה, הוא ענה: "מי שאומר כך הוא לא פרשן אלא תועמלן - את מרוץ החימוש החלה ארה"ב כשפרשה מההסכם לצמצום נשק בליסטי ב-2002".
מי שמכיר את היכולות האמריקניות יודע שלארה"ב אין יכולת ליירט טילים היפר-סונים. באופן רשמי הפנטגון מציג ביטחון עצמי בהודעה שהוציא, לפיה "ארה"ב מוכנה להתמודדות עם כל מערכת נשק, גם זו שהציג פוטין", אבל גורמים בפנטגון מעריכים שכדי להתניע תכנית הגנה כזו יידרשו מאות מיליוני דולרים לפיתוח.
מומחים במערב שניתחו את המערכות שהציגה מוסקבה הצביעו על פער של בן כעשור לרעת האמריקנים אל מול הטכנולוגיה שחשפו הרוסים, כזו שנמצאת בפיתוח גם אצל הסינים. לאחרונה פרסם מרכז המחקר והפיתוח האמריקני "דארפא" קול קורא לפיתוח יכולת יירוט של טילים היפר-סונים כחלק מתוכנית הפיתוח לשנת 2019. בכך הודה למעשה הממסד האמריקני שהוא סובל מפיגור ביכולות מקבילות מול הרוסים ואף במענה לסוג כזה של איום.
לחשיפת מערכות הנשק האלה מגוון משמעויות: אסטרטגיות, טכנולוגיות ומבצעיות. היא עלולה לפתוח לא רק מרוץ חימוש אלא גם לחולל מאבק טיטנים בין המעצמות. מאבק כזה הוביל בעבר למשבר הטילים בקובה וכניסה לפרויקטים יקרים מאוד כמו מלחמת הכוכבים.
גם ישראל צריכה לחשוש
מבחינת ישראל זה מטריד מאוד. רוסיה, הרואה את עצמה כמעצמת על שחוזרת לשחק במגרש הבינלאומי, מגדילה את השפעתה במזרח התיכון דרך התמיכה באסד ומכירת נשק רב לשכנותיה של ישראל: סוריה, אירן, עירק, מצרים ועוד. נשק כזה, אם יגיע למזרח התיכון, יביא לכך שישראל תאבד את ההובלה הטכנולוגית על יריבותיה. לישראל אין מספיק זמן וכסף כדי להתמודד עם זה, ולא משנה כמה יתמכו בנו האמריקנים.
השבוע מגיע לשיאו התרגיל המשותף לישראל וארה"ב להגנת שמי המדינה מפני מתקפת טילים. המערכות שיש כאן, והן המובילות בעולם, יודעות להתמודד עם מה שיש כעת לאויבי ישראל. אלא שמקבלי ההחלטות בישראל נדרשים כל הזמן להעריך מה עלול לקרות בעתיד, לנהל סיכונים ולפעול כדי שהעתיד יתקדם לכיוונים הרצויים לנו, ונהיה ערוכים לטפל בהתפתחויות שעלולות לסכן אותנו.
מצד שני, יש לשמור על דריכות עליונה אל מול ההווה, ולעקוב אחרי כל משלוח נשק שמגיע לאזור ולהחליט בזמן אמת האם לטפל בו. האם השכנות שלנו ימשיכו לספוג בשקט יחסי את הפעולות הישראליות מעבר לגבול, או שמרווח העמימות הישראלי הולך ונסגר? התלות של ישראל בארה"ב גוברת, ורק שיתוף פעולה טכנולוגי יביא למציאת מענה הולם. ארה"ב רק צריכה להבין את האירועים במזרח התיכון ולמצוא אינטרסים משותפים עם ישראל, בעוד שדעת הקהל האמריקנית הופכת פחות ופחות סבלנית לכך.