הנהג הדורס סיפר בחקירה על החלטה של רגע. הוא ראה את קבוצת החיילים עומדים לצד הכביש המוביל למבוא דותן ורק אז החליט לדרוס - ללא תכנון מוקדם. הוא נסע בג'יפ החדש שקנה בשבוע שעבר וללא התראה מוקדמת פעל.
לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו
יש כאן קושי אמתי לסכל פיגוע מן הסוג הזה: עצמאי, אימפולסיבי ללא תכנון או התארגנות מבעוד מועד. במערכת הביטחון בוחנים וכבר מבצעים בשטח פעולות שתכליתן להרתיע מפגעים פוטנציאליים מלצאת ולפגע. מהריסת בתים, דרך שלילת היתרים ועד גירוש. גם בשב"כ וגם בצבא הדעות חלוקות על האפקטיביות של הפעולות הללו.
הריסת בתים, אינה משפיעה באופן אחיד על כל משפחות המפגעים. בכמה מקרים רק האיום והחשש מהריסת הבית הביאו לכך שבני משפחה יוסגרו מבעוד מועד לידי כוחות הביטחון ובכך נמנעו פיגועים קשים. במקרים אחרים הריסת הבית הביאה לרצון לנקמה וביצוע פיגועים בגלל הריסתו. העניין הפך לוויכוח פוליטי גם בישראל, בין דורשי נקמה ולבין המצדדים בענישה אחרת.
שלילת היתרים, היא חלק ממדיניות חדשה של ענישה מרחיבה. הכוונה העומדת מאחורי ביצוע ענישה כוללת מצדדת בכך שכל מי מבני המשפחה או החמולה שנמצא בסביבתו של המחבל, ייענש. האיום הכלכלי הוא בעל חשיבות ומשמעות גדולה והוא מנוף לחץ שיש בו כדי לצמצם מאוד רעיונות לבצע פיגועים. גם כאן התשובה אינה אחידה ומלאה, לא בכל המקרים ענישה כזו הוכחה כיעילה.
מולם כל אלה עולה לדיון ציבורי הצעת החוק לגירוש מחבלים. הצעת החוק עלתה על רקע הצורך לייצר הרתעה אפקטיבית מול טרור היחידים ותאפשר גירוש משפחות מחבלים מחוץ לגבולות ישראל אם אלו ידעו, סייעו או עודדו את ביצוע מעשי הטרור או סייעו למחבל לאחר ביצוע מעשה הטרור.
"אם אמא ידעה שהבן הולך להרוג - גורל המשפחה: גירוש לעזה"
הצעת החוק כוללת שני חלקים: ביטול אישור שהיית קבע למשפחות מחבלים תושבי ישראל כולל תושבי ירושלים, ותיחום מקום מגורים והרחקה למשפחות מחבלים מיהודה ושומרון.
במערכת הביטחון ביקשו לבדוק האם ניתן לגרש בני משפחה של מפגעים שיתברר כי ידעו מראש על תכניותיהם של המחבלים או תמכו במעשיהם: "אם יש אמא שידעה שהבן שלה הולך להרוג, ולא עשתה עם זה כלום - אז שהמשפחה תדע שזה עתיד להיות גורלה - גירוש לעזה".
אפשרות הגירוש נשללה לאחר בדיקה משפטית בקרב היועצים המשפטיים במערכת הביטחון ובמשרד המשפטים. היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט הביע התנגדות למהלך. גירוש נתפש כבלתי חוקי מבחינת המשפט הבינלאומי. גם תיחום מקום מגורים בתוך תחומי שטח זה של בני משפחה, שלא נובעת מהם סכנה ישירה, מעורר קשיים משפטיים ניכרים, עקב פגיעה חמורה במי שמעורבותם בפעולת הטרור שולית, אם בכלל קיימת, מתוך מטרה יחידה להרתיע אחרים. בצעד כזה יש כדי לערער את ערכי היסוד של צדק ומשפט, שעל בסיסם הוקמה מדינת ישראל.
ישראל מתקשה להרתיע מחבלים. זה עובד באופן חלקי. ולכן עולה שוב ההצעה לעונש מוות למחבלים, כחלק מניסיון להרתיע ולנקום במי שרצח ישראלים. גם לעונש מוות מתנגדים במערכת הביטחון. ראש השב"כ התריע בפני הדרג המדיני כי עונש מוות למחבלים יביא לגל חטיפות של יהודים ברחבי עולם למטרות מיקוח.
התמודדות עם טרור היא מירוץ מרתון - ארוך ומתמשך - כזה שמצריך נחישות ויכולת נשימה ארוכה. שילוב של פעולות יכול להביא לצמצומו - פגיעה במחבלים, פגיעה ביכולת כלכלית, הרס בתים ומידע מודיעני איכותי. רק אלה מצליחים יחד להוריד את גובה הלהבות בשטחים.