יצאתי עם תחושה לא כל כך נוחה מהחלטת בית המשפט העליון בעניינו של קצין מג"ב לשעבר ניר סומך. סומך הואשם תחילה ברצח, אך בית המשפט המחוזי הרשיע אותו בהריגה וגזר עליו 14 שנות מאסר - ואז הגיע הערעור לבית המשפט העליון.
לעדכונים נוספים ולהעברת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק
שופטי העליון הגיעו לדיון הזה לאחר שכבר קראו את כל הנימוקים בכתב והם בוודאי התייחסו בכובד ראש לתיק הזה. עם זאת, אחרי שהשופטים שמעו את הצדדים טוענים בעל פה, אני מתאר לעצמי שלפחות אצל מי מהשופטים הייתה איזו תחושת בטן, אותו חוש מומחיות של משפטן, שאולי הם יזכו את סומך בסופו של יום.
למרות זאת, שופטי בית המשפט העליון סייעו לסומך ולפרקליטות להסכים על עונש מאסר מקוצר של 5 שנים - אך בסופו של יום החליטו לזכות את סומך מחמת הספק. כאן עולה השאלה, ובמחילה מכבודם של שופטי העליון: הכל זה 'מסחרה'? הרי רגע אחד אתם מציעים 5 שנות מאסר ואחר כך סוגרים זיכוי?
העובדה שהחלטת הזיכוי הגיעה אחרי שנשמעו לעומק טיעוני שני הצדדים מותירה תחושה כי יש תהום בין הרשעה בפלילים בעבירת הריגה ובין זיכוי מחמת הספק, כמו במקרה הזה.
אני חושב שבפסק הדין הזה יש הלכה חדשה. היא מרחיקת לכת ורבת משמעות בעיקר בוויכוח החברתי-ציבורי המשמעותי שמתנהל בימים אלו: כמה כוח צריך להפעיל כשיש מולך אדם שמסכן את חייך? מהי ההתנהגות המידתית הנכונה?
במקרה הזה, אבהיר פעם נוספת, מדובר בקצין מג"ב מיומן מאוד בנשק, שהוזעק לביתו לאחר שאשתו אמרה לו כי מטריד מוכר הגיע אליה שוב. המטריד היה יכול להכין את עצמו למצב של עימות כלשהו. ואכן, ברגע האמת, בן-טל הניף לום לעבר ניר סומך, ובוודאי שיש כאן סכנת חיים. נשאלת השאלה, האם אדם כזה צריך לירות שלושה כדורים למרכז הגוף של שכנו בן טל? בית המשפט העליון נתן למעשה הזה חותמת בפסיקתו ואומר: כן. גם אדם מיומן מאוד בנשק שמרגיש כזאת סכנה - לו, לאשתו ולילדים שבקרבת מקום - יכול לעשות זאת.
העניין הזה משמעותי משום שבעתיד תעלה השאלה לגבי אדם שאינו מיומן בנשק וירה כמה וכמה כדורים לעבר נערה עם מספרים - האם השימוש הזה בסדר או לא? שלושה שופטים של בית המשפט העליון פרסמו הלכה שההתנהגות כאן היא מידתית וסבירה, גם של אדם מיומן.
לפסק הדין הזה יהיו השלכות ארוכות טווח לגבי השימוש בנשק. רק לפני כמה חודשים, היועץ המשפטי לממשלה לשעבר חשב שכאשר קצין משטרה מיומן בנשק יורה כמה וכמה כדורים לעבר מחבלת - יש מקום לחקור אותו באזהרה. לבסוף הוחלט לסגור את התיק נגד אותו קצין משטרה.
אינני מתווכח עם בית המשפט, אך יש כאן קביעה של בית המשפט העליון שהיא מרחיקת לכת הרבה יותר מאשר השאלה האם ניר סומך היה או לא היה בסכנת חיים בשעת מעשה.