התמונות שיוצאות בימים האחרונים מאירופה מכווצות את הבטן, חיילים דרוכים עם נשקים שלופים מחוץ לבתי כנסת בוחנים בפנים חמורות סבר כל מתפלל שמגיע. שוטרים לבושים באפודי מגן בבתי ספר יהודיים, בודקים את התיקים הקטנים של הילדים שמגיעים ללמוד. התמונות מזכירות תקופה אפלה בהיסטוריה של אירופה, של האנושות כולה, והן מעלות שאלות רבות - מה יהיה על יהדות אירופה, מה יקרה לאירופה כולה, ומה צריך לעשות כדי לעצור את הגלגל רגע לפני שמתחיל האסון.
1. אירופה התעוררה?
"סוף סוף יתעוררו שם באירופה", אמרו לי ישראלים רבים אחרי שרשרת הפיגועים בפריז. אכן, היה נדמה שמשהו השתנה, פעילות רחבת היקף לעצירת פעילי טרור מוכרים נערכה במקביל בבלגיה, גרמניה, הולנד וצרפת. מנהיגי היבשת התבטאו בחריפות, והחלו להישאל שאלות קשות. כמה ימים עברו, לעומת זאת, והתמונה נראית קצת אחרת. "אבטחה חסרת תקדים סביב מוסדות יהודיים", זועקות הכותרות ולפתע האירופי הממוצע יכול להרגיש קצת יותר בנוח. כל עוד האיום מופנה כלפי יהודים הרי שלא מדובר במשהו חדש, בוודאי שלא בקו פרשת מים שאמורה לשנות את אירופה כולה.
2. מלכוד 22
היהודים נמצאים במלכוד מסובך. בסקר שפורסם השבוע בבריטניה, אמרו 20% מהנשאלים כי נאמנותם של היהודים לישראל הופכת אותם לאזרחים בריטיים נאמנים פחות. למרות מה שאולי מצטייר כעת, רוב יהודי אירופה לא מעוניינים לעלות לישראל, הם מעוניינים להמשיך לחיות במדינות המוצא שלהם כיהודים. הפיכת איום הטרור ל"איום על יהודים" מציב אותם במקום מסוכן. האוכלוסייה הכללית רואה בהם כמטרד, גורם שמוסיף מתח וחרדה לחיים האירופים השלווים. הם מצד אחד לא רוצים לירוק לבאר ולהתלונן על היחס שלו הם זוכים שמא יתנכלו להם, ומצד שני לא יכולים לומר שהכול בסדר כי המציאות היא שיש לא מעט בעיות. המלכוד המורכב הנוסף הוא היחס לישראל: מצד אחד לא רוצים להציג עלייה לישראל כפתרון אפשרי שמא יתנערו מהם וישלחו אותם "לעלות לישראל" בכל פעם שתצוץ בעיה, ומנגד לא יכולים להתכחש לישראל כי אז יהיה מי שישתמש בכך כדי להטיח בישראל ביקורת.
3. איחוד מפתיע?
לבסוף מגיעה השאלה מה יקרה, ובהתייחס לשתי הנקודות הקודמות התשובה יכולה להיות מפתיעה. העובדה שאירופים רבים מעדיפים להפוך את גל הטרור למאבק יהודי-מוסלמי, והעובדה שלגורמים רבים יש אינטרס להתנער מהאוכלוסייה היהודית ולשלוח אותה לחיות במקום אחר, מציבות את הקהילה היהודית במקום שבו יש לה לא מעט נקודות השקה למיעוט נוסף שנתקל בקשיים כעת באירופה, הקהילה המוסלמית המתונה.
דווקא עכשיו, כשהימין הקיצוני מתחזק, כשנשמעים קולות בוטים יותר ויותר נגד מהגרים, יכולות שתי הקהילות האלה להתאחד ולחשוב על דרך פעולה משותפת. היהודים והמוסלמים המתונים ידעו להסתדר בעבר, הם ידעו לעשות זאת גם בעתיד. בדרך צריכות הקהילות לעבור את המכשול הקשה של האסלאם הקיצוני שמנסה למוטט את הסדר, וגם את המכשול האירופי שממשיך להתעקש להדביק את הבעיה על מישהו אחר.