חשיפת מנהרה, עין השלושה (צילום: חדשות 2)
נכס אסטרטגי של חמאס | צילום: חדשות 2

מנהרות התקיפה שחפר חמאס מתחת לרגליהם של תושבי עוטף עזה הן בגדר איום מוחשי שזורע פחד רב בקרב תושבי האזור. על פי הערכות המומחים, חפירת המנהרה שדרכה חדרו המחבלים לאזור הסמוך לקיבוץ סופה נמשכה בין שנתיים לשלוש - והייתה מוכנה לשימוש חודשים רבים לפני הוצאת ניסיון הפיגוע אל הפועל. בהנחה שהמוטיבציה של חמאס לבצע פיגוע מהדהד בעורף הישראלי תמיד קיימת, נשאלת השאלה - מדוע המתין עם הפעלת מנהרות התקיפה עד לפרוץ מבצע "צוק איתן" ולא ניסה לבצע פיגוע לפני כן?

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"על פניו, מבחינת חמאס, היה נבון יותר להוציא לפועל את ניסיונות הפיגוע שלא בזמן לחימה, כשמערך ההגנה בגזרת עוטף עזה מתוגבר ומעובה בכוחות צבא ובתצפית", מסביר ד"ר עידו זלקוביץ, ממרכז עזרי לחקר אירן והמפרץ הפרסי ומרצה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון של אוניברסיטת חיפה. "למרות זאת, להוצאת ניסיונות הפיגוע בתזמון הנוכחי יש היגיון מבחינת החמאס".

המחבלים בסמוך לקיבוץ סופה (צילום: דובר צה"ל)
המחבלים בסמוך לקיבוץ סופה | צילום: דובר צה"ל


המטרה - שליפת שפן מהכובע

לדברי ד"ר זלקוביץ, בכל מערכה בין ישראל וארגונים חצי מדינתיים, כמו חמאס או חיזבאללה, מבקשים הארגונים להביא לתוך סבב ההסלמה הפתעה טקטית חדשה. "בכל מערכה הארגונים האלה מנסים לשלוף שפן חדש מהכובע - למשל שיגור רקטות בעלות טווח מוגבר שמגיעות עד צפון הארץ או השימוש במזל"ט. המטרה ב'שליפת השפן' היא לא רק לגבות מחיר דמים, אלא בעיקר ליצור אפקט תודעתי".

לטענת המומחה, חמאס ביקש לדחות את השימוש במנהרות עד למועד המאוחר ביותר מבחינתו. "חמאס רואה במנהרות נכס אסטרטגי. כל ניסיון פיגוע חדירה היה ממקד את מלוא תשומת הלב הישראלית לאיום המנהרות. הם דחו את השימוש במנהרות התקיפה ככל שהיה ניתן כדי שיוכלו למקסם את האפקט. מצד אחד, הם ביקשו לדחות את השימוש במנהרות ככל שניתן כדי שיהיה אפשר לשכלל אותן. מנגד, חמאס מבקש להפתיע מחדש בכל מערכה. האיזון בין שני האינטרסים הללו - הוא שהביא לבצע את ניסיון הפיגוע בתזמון הנוכחי".


"לא חיכו לבצע מגה פיגוע"

ד"ר זלקוביץ מסביר כי מערכת המנהרות של חמאס כוללת לא רק מנהרות תקיפה שמובילות לעורף הישראלי, אלא בעיקר מערכת מנהרות הברחה ופיקוד שמחברות בין הגזרות השונות של חמאס. "חשיפת מנהרות התקיפה בתזמון אסטרטגי לא נכון מבחינת חמאס היה מוביל גם לאיבוד המנהרות הללו", הסביר.

מנהרת חמאס, ארכיון (צילום: חדשות 0404)
החפירה ערכה בין שנתיים לשלוש | צילום: חדשות 0404



בשיחה עימו מבטל המומחה את ההשערה לפיה חמאס ביקש לחכות עם השימוש במנהרות התקיפה כדי לבצע מגה פיגוע בתזמון שיכאב באופן מיוחד לאזרחי ישראל. "התסריט לפיו חמאס מזרים אלפי מחבלים באמצעות המנהרות לעורף הישראלי הוא מופרך בעיניי. בסך הכל מונה החמאס כ-20 אלף לוחמים. מבחינה אופרטיבית, מנהרות התקיפה לא מסוגלות להכיל אלפי מחבלים. פיגוע בסדר גודל כזה לא היה יכול לצאת לפועל מבלי לעורר את המודיעין הישראלי".

לדבריו, "תסריט לפיו אלפי מחבלים כובשים יישובים בישראל הוא בגדר פרנויה ישראלית לא סבירה בעליל. מנהרות התקיפה הן הקלף המפתיע האחרון שנותר לחמאס בחפיסה. למרות שמבחינה מעשית הנזק שנגרם לישראל מההפתעה הזו הוא קטן יחסית, האפקט הפסיכולוגי שיצרה הוא רב".