נשיא ארצות הברית מבטיח שהמלחמה באפגניסטן לא תסתיים כמו זו בוייטנאם, רוב האמריקנים לא מסכימים איתו. רובם לא מעוניין להעמיק לתוך שטח המדינה - אבל אותו הרוב גם לא מוכן לקבל את האלטרנטיבה.
"אמריקנים צעירים, שוודאי למדו על מלחמת וייטנאם בספרי ההיסטוריה, לא עושים את אותן ההקבלות", אמר ראש מערכת הסקרים של הסי אן אן קיטינג הולנד. "אבל לאמריקנים המבוגרים יותר יש תחושה של דה ז'ה-וו".
על פי הסקר האחרון של הסי אן אן, מרבית האמריקנים מתנגדים למלחמה באפגניסטן. הם סבורים שזו עוד וייטנאם - אותה מלחמת תבוסה שצורבת את ההיסטוריה המודרנית של ארצות הברית.
אובמה נאבק כבר חודשים בניסיון לשנות את האסטרטגיה באפגניסטן. הוא שוקל אם לשלוח לשם עוד כוחות כאשר מרבית האמריקנים לא רוצים לשלוח לשם אף לא חייל אחד נוסף.
חוששים להישאר באפגניסטן אבל חוששים לצאת ממנה
קל מאוד לזכור איך דור שלם של אמריקנים הרחיקו לדרום מזרח אסיה. זה התחיל במספר יועצים בשנות החמישים והגיע לחצי מיליון חיילים בשנת 1968. כשאובמה החל את כהונתו בבית הלבן, היו בערך 38,000 חיילים באפגניסטן, הוא העלה את המספר ל65,000 ועכשיו הוא שוקל לשלוח לשם עוד 40,000.
"כל רגע היסטורי הוא רגע ייחודי שאין שני לו, אתה מעולם לא דורך באותו הנהר פעמיים" . אמר אובמה בראיון ששודר בשבוע שעבר. "לכן אפגניסטן היא לא וייטנאם". ההבדל האמיתי הוא שהמלחמה הזו לא מתנהלת נגד איום הקומוניזם על מדינה בצידו השני של העולם, אלא החלה אחרי ההתקפות ב9/11 על שטחה של ארצות הברית. לכן, למרות כל הלבטים, אמריקה רוצה שהנשיא ימשיך להלחם.
אותו הסקר שנערך על ידי הסי אן אן אמנם מצא שמרבית האמריקנים מתנגדים למלחמה באפגניסטן אבל רוב גדולת עוד יותר מאמין שזה הכרחי להשאיר שם את הצבא כדי למנוע עוד התקפות על שטחה של ארצות הברית.
ההסבר הטוב ביותר יכול להיות שהאמריקנים לא רוצים לשלוח עוד כוחות לאפגניסטן והם לא רוצים להמשיך ולהילחם שם. אבל הם פוחדים ממה שיקרה אם הם ינטשו את שדה הקרב.
תכניתו של ג'ונתן מאן - Political Man - משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN.
עוד בנושא: