שטרות כסף ישראלי, שקל (צילום: רויטרס)
ההכנסה נטו יורדת. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

שנת 2014 החלה בכותרות על עליות מחירים. אמנם יש עליות מחירים בנסיעה באוטובוס, בארנונה בדלק ובסיגריות - אך לא מדובר במכת התייקרויות. אם נאמר את האמת זה גם לא הדבר הכי דרמטי שקרה אצלנו ובטח שלא הכל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לצד ההתייקרויות, יש גם הוזלות משמעותיות במחירי הגבינה הלבנה והשמנת המתוקה, במחירי המים ובאגרת רשות השידור. מעבר לכך, מדד יוקר המחייה עולה ב-2 אחוזים מדי שנה כבר יותר משלוש שנים, וזה המצב גם השנה - מה שמעיד בסך הכל על כלכלה יציבה.

יחד עם זאת אם מתבוננים על הגזירות, את המחיר היקר ביותר ישלם האזרח הישראלי השנה בתחום המסים. לא מעדכנים את מדרגות המס, מה שמעלה את מס ההכנסה של כולנו בכ-900 מיליון שקלים בשנה.

בנוסף, מס החברות גדל ומביא לנטל על החברות והדבר משפיע בעקיפין על התעסוקה. גם הסטודנטים נפגעים עם ההפחתה בנקודות הזיכוי במס. אם לא די בכך, מס הרכישה לדירה להשקעה גבוה יותר וגם המס על פרסים ממפעל הפיס עלה מ-25% ל-30%.

התהליך של עלייה בנטל המיסוי מתקיים כבר מספר שנים, ואם המיסוי עולה ההכנסה נטו של האזרח יורדת והתוצאה היא שיש לו פחות כדי לקנות את כל הדברים שהוא רוצה - זה בעייתי.

מוצרי חלב, ארכיון (צילום: חדשות 2)
לפתח את המשק לייבוא חלב. אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

מחירי החלב - מהגבוהים במערב

אז מה בכל זאת אפשר לעשות מבחינה כלכלית בשנה הקרובה? המדינה אוהבת לרוב לפתור בעיות בצורה בירוקרטית. למשל - בתחום החלב. מחירי מוצרי החלב אצלנו הם מהגבוהים במערב, יותר גבוהים מאשר באירופה וארה"ב.

מה אומרת המדינה? "אכניס עוד שני מוצרים לפיקוח, השמנת והגבינה הלבנה, כי תנובה העלתה את המחירים שלהם יותר מדי". אבל זאת לא התשובה הנכונה, כי תנובה תמצא את הדרך להעלות מחירים במוצרים אחרים.

התשובה הנכונה היא לפתוח את המשק לייבוא מתחרה מאירופה כדי שאפשר יהיה לייבא לכאן יוגורט ומוצרי חלב במחירים שפויים - כמו ביוון טורקיה ובכל אירופה. התוצאה תהיה שתנובה תצטרך להתייעל ולהוריד מחירים.

ככה עשו בזמנו בשנות ה-90 בתחומי מוצרי הטקסטיל, העץ והפלסטיק. כשפתחו את המשק לייבוא המחירים האלה ירדו מאוד והיום ניתן לקנות אותם במחירים שפויים יותר. ככה צריך לעשות גם בנושא החלב, הבשר, הדגים, הירקות והפירות. יש מכסים של 120%-190% על המוצרים האלה, עם כאלה מכסים אז המחירים בארץ ויוקר המחייה הם. את הדבר המרכזי הזה הממשלה עדיין לא עשתה ואני לא יודע אם לשר האוצר יאיר לפיד יהיה אומץ לעשות זאת בשנת 2014.

נחמיה שטרסלר (צילום: חדשות 2)
המחירים ב-2014: לא רק גזירות | צילום: חדשות 2

דרושה מהפכה במינהל מקרקעי ישראל

גם השנה הדיור נשאר אחד התחומים הבעייתיים יותר אצלנו, הרי על זה קמה המחאה החברתית ביולי 2011. למרות כל הדיבורים והוועדות, זה עדיין לא נפתר. שר האוצר אומר שהוא רוצה לבנות דיור להשכרה לטווח ארוך, לשחרר קרקעות במהירות ולהקטין את הביורוקרטיה כך שלא נצטרך לחכות 9 שנים כדי להתחיל לבנות, אלא נקבל את אישורי הבנייה תוך כמה חודשים.

צריכים מהפכה רבתי במינהל מקרקעי ישראל כדי להפוך אותו לארגון יעיל שמשחרר קרקעות במהירות, ולהגיע להסכמים מהירים עם החקלאים במושבים ובקיבוצים כדי לשחרר קרקע לבנייה. יש עוד הרבה מה לעשות בתחום הזה. האם יצליחו ב-2014 לעשות את זה? הם אומרים שכן, אז מה נותר לנו לומר? נקווה שאולי גם השינוי הזה יגיע.