חופש. דמוקרטיה. דיון. יצירתיות שמשרתת יעדים נעלים. זה מה שאני אוהב בישראל - זה מה שאני אוהב ביצירתו של ספנסר טוניק, וזו הסיבה שאני משתתף בקיום המיצג שיסייע להציל את ים המלח. היופי של ישראל הוא שביכולתנו לא להסכים ולקיים דיון על כך. תרבות הדיון כדרך לפתרון ניגודים וחוסר הסכמה, במקום אלימות, הוא אחד מהרעיונות שבבסיס הדת היהודית עוד מזמן התלמוד.
יצירתו של ספנסר טוניק משרתת יעד נעלה - לעזור להציל את ים המלח באמצעות בחירתו כאחד משבעת פלאי עולם הטבע, ולהציג בפני 500 מיליון איש מכל רחבי הגלובוס, את יופיים של האתרים והאנשים בישראל, בניגוד לתמונות של טנקים וטרור שהם רגילים לראות בתקשורת הבינלאומית.
ישראל התברכה בכל כך הרבה מקומות מופלאים. תל אביב מגניבה. ירושלים מקודשת. ים המלח הוא יחיד במינו בעולם. למרות זאת, המספרים הם כ-3 מיליון תיירים בשנה בלבד המכניסים לכלכלה המקומית כ-3 מיליארד דולר. כהשוואה אלינו, פלאמה דה מיורקה - אי בגודל של עשירית מגודלה של ישראל, מארח כ-12 מיליון תיירים בשנה. פאלמה הוא באמת מקום יפה אבל הוא כאין ואפס לעומת עושרה ויופייה של ישראל.
"הצילום ייערך באזור מרוחק ובשעות לא שגרתיות"
בחירתו של ים המלח כאחד משבעת פלאי עולם הטבע תגדיל את התיירות לישראל ותיצור משרות חדשות באזורי הפריפריה. אבל חשוב מכך, תתרום לשינוי תדמיתה של ישראל מול מיליונים מתושבי כדור הארץ, אשר ייראו כמה פתוחה, מופלאה וליברלית היא, וישקלו להגיע לכאן בחופשה הבאה שלהם. הדבר אף יוביל לעלייה של מיליארדי שקלים בשנה בתחומי ההסעדה, התחבורה, התיירות ועוד, שאינם זוכים כעת לעדנה כלכלית.
אשמח לשמוע את חברי הכנסת מש"ס אומרים בריש גלי - "אנחנו לא מעוניינים בהצלת ים המלח. אנחנו לא מעוניינים ביצירת משרות חדשות או בהעלאת ההכנסות ותנאי המחייה של קהל בוחרינו", כשרבים מהם נהגי מוניות, בעלי מסעדות או עוסקים בתיירות. המיצג של ספנסר טוניק צפוי להתקיים באזור מרוחק ובשעות לא שגרתיות, ורק משתתפים מורשים יוכלו להיכנס לאזור בו הוא יתקיים. סקרנים לא יורשו להסתובב בשטח - כך שאין כאן פגיעה באף אחד שאינו בוחר מרצונו החופשי ומיוזמתו לקחת חלק באירוע.
ובאשר לכמה טענות של חברי כנסת לגבי "סדום ועמורה". בדיקה קצת פחות שטחית של התנ"ך תגלה כי חטאם של אנשי סדום ועמורה היה התעמרותם בתיירים שהגיעו אליהם. כך שלמעשה מיצג "הים העירום" של ספנסר טוניק מהווה "תיקון עולם" לחטאם: כעת כמעט אותו מקום מזמין תיירים לקחת חלק ביופייה של הארץ ולהכיר מקרוב את החברה הפלורליסטית המאכלסת אותו.
ח"כ זבולון אורלב שעשה נפלאות במערכת החינוך בישראל, ואני באופן אישי תומך בהרבה מיוזמותיו ומעשיו, לא אוהב את יוזמתנו להצלת ים המלח. הוא חושב שיש דרכים אחרות להציל את ים המלח. למשל, לסבסד תיירים שיהפכו לשגרירים של ים המלח ולדבר עם האוניברסיטאות שיתמכו בטיעונים להצלתו. הרעיונות כשלעצמם הם טובים, ואני בעד הדיאלוג. אך לצערי ים המלח לא יוכל לחכות עד שזבולון אורלב יגייס את התקציב האדיר הנדרש לשם כך, וחשוב מזה - אני לא רוצה אפילו לחשוב באילו תכניות ותכנים הוא יצטרך לקצץ כדי לגייס את התקציב הזה.
"500 מיליון יראו פן אחר של ישראל"
זבולון אורלב טוען שהעולם יסתכל על מיצב "הים העירום" של ספנסר טוניק כעל "גימיק". ובכל זאת, ביותר מ-75 מיצגים בעולם ושותפויות עם מוזיאונים מובילים, ספנסר טוניק נחשב היום לאחד מהאמנים המודרניים הנחשבים והמוערכים ביותר. למעשה, המצב הוא הפוך מדעתו של חה"כ אורלב, עצם העובדה שספנסר טוניק יוכל לקיים מיצג בישראל מעלה את קרנו של האזור בעיני הציבור בעולם.
בתמונה אחת יראה העולם שישראל אינה מלאה בקיצונים דתיים כמו אירן או ערב הסעודית, אלא מדינה תרבותית וידידותית שיש סיכוי גדול שהם ישמחו לבקר בה. באמצעות תמונה אחת 500 מיליון איש יראו פן אחר של ישראל בעמודים הראשיים של עיתוני הבוקר בעולם ובחדשות המובילות ברשתות הטלוויזיה, ובכך יסייעו להצלת ים המלח, להגדלת התיירות לישראל ולחוסנה הכלכלי.
מידע נוסף על יצירתו של ספנסר טוניק מוצג מדי יום ג' בחוף קרלטון בתל-אביב ומאפשר לציבור להכיר מיד ראשונה את 75 מיצגי האמנות שקיים בעולם. כל אחד ואחת מוזמנים לקחת חלק בצילום ההיסטורי שיתקיים בספטמבר בים המלח, ללא תשלום, באמצעות הרשמה באתר www.nakedsea.info
או כמו שנאמר: צילום אחד שווה אלף מילים.
ארי גוטסמן הוא מנכ''ל נומאדיגו וממפיקי מיצב "הים העירום"