סבב האלימות האחרון שעדיין לא נגמר עד הסוף מול עזה, מעלה את השאלה מדוע ראש הממשלה בנימין נתניהו שהבטיח כמועמד לפני הבחירות "להיות חזק מול חמאס" ולהחליש את שלטון הטרוריסטים ברצועה, טרם יצא במבצע צבאי גדול.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של אודי סגל
לשאלה הזו יש שתי תשובות. האחת היא מעשית: אם נתכונן למערכה מול אירן, והרי שנתניהו רומז בכל דרך שזו המטרה והשאיפה שלו, ברור שלא כדאי יהיה לבזבז תחמושת, אנרגיה וקרדיט בינלאומי על מערכה כה קטנה. מה גם שהתוצאה יכולה להיות מלבד אבידות, גם אובדן ההתרעה הישראלי, במידה שהמערכה לא תעלה יפה.
הסיבה השנייה היא אידיאולוגית עמוקה. לליכוד - שלטון הימין, נוח שחמאס שולט ברצועה. אמנם זה נשמע מוזר, אך ההסבר מתקבל בכמה רמות. ראשית, ברמה הפרקטית: בעזה ישנו שלטון טרור - אירן קטנה. ניתן להסביר זאת בקלות לעולם בכך שישראל יצאה מהרצועה, פינתה את כל המתנחלים בשלטון הקודם, וקיבלה רק טרור וטילים.
"הפלת שלטון חמאס ייצור איחוד בין יו"ש ועזה"
מעבר לזה, נניח שישראל תיכנס לעזה ותפיל את החמאס. למי נעביר את השלטון ברצועה? הרי יו"ר הרשות אבו מאזן הוא לא שותף, הוא אפילו לא מדבר עם נתניהו. בנוסף, אחרי כל מה המהלכים החד צדדים שאבו מאזן הנהיג באו"ם, סביר להניח שנתניהו לא ירצה לעשות לו טובה.
יתרה מזאת, נניח שאבו מאזן היה מסכים לשתף פעולה עם נתניהו, מה שלא סביר, הרי שבכך נתניהו היה מחזיר את המצב לקדמותו, ועזה ויהודה ושומרון היו הופכות ליחידת שטח אחת, וזה דבר שהימין לא היה רוצה שיקרה. מכל הסיבות הללו ניתן לומר שנוח לליכוד שחמאס שולט ברצועה.
בסיבוב ההסלמה האחרון, חמאס אמנם לא מנע את האלימות כלפי ישראל, אך לא היה שותף לה ואף הסתכסך עם הג'יהאד האסלאמי. זהו אמנם מצב קשה להסברה בישראל, אך נוח ברמה הפרקטית. זו למעשה הסיבה שלא יהיה מבצע בזמן הקרוב, אם בכלל.