מתקפת הטרור יוצאת הדופן במומבאי היא רק פיגוע אחד מתוך שורה ארוכה של פיגועים קודמים שבוצעו על ידי ארגוני ג'יהאד עולמיים.
האידאולוגיה של הארגונים האיסלאמיים כולם יונקת מהיגיון הפעולה של אל-קאעידה. לא חסרות דוגמאות לאירועים קודמים ודומים במידה רבה. כך למשל פיגועים בהם גורמים צ'צ'נים התבצרו עם מאות בני ערובה – אירוע התיאטרון במוסקבה ואירוע בית הספר בסאלן ברוסיה ב-2004 – אלו הם אירועים בהם גורמים שניזונו מהאידיאולוגיה של הג'יהאד העולמי שילבו גם מרכיב של בני ערובה.
בשונה מאירועי בני הערובה של שנות ה-80', בהם המתבצרים רצו ליצור אפקט מיידי הכוללת תוצאה של שחרור אסירים, ארגוני הטרור של היום משלבים את מרכיב בני הערובה כדי להדגיש את חוסר האונים של השלטון למול כוחם, ולעודד תמיכה בהם כקיצוניים - ולא בשלטון הרגיל וחסר הכוח.
ביצוע פיגועים בקנה מידה גדול על ידי טרוריסטים לאומניים שמצליחים לרכז ליד המטרה הרבה כוחות ונשק רב, מתבססים על מודיעין מפורט, שנאסף במשך תקופה ארוכה, בסיוע תושבים מקומיים באזור המטרה, וחותרים לבצע פיגועים שיימשכו זמן רב ככל האפשר, יביאו לנפגעים רבים ויביאו לידי ביטוי את אוזלת היד של השלטון בהתמודדות מול כוחם.
המענה הנדרש למול איום זה הוא בשלושה מעגלים: מעגל מודיעין, התקפות הנגד ומעגל ההגנה. באשר למודיעין - על שירותי המודיעין בעולם לשתף מידע ולחלוק מידע, לא רק כשאין ברירה, אלא מתוך הבנה שרק בניית מאגר מידע עולמי יאפשר זיהוי מראש של פעולות כאלה: איום הג'יהאד הוא רשת, והוא דורש רשת על מנת להתמודד איתו.
בנושא ההתקפה: ראינו שיש "אזורים אפורים" בעולם שבהם ארגוני הטרור מצליחים להתאמן – על המדינות לאתר מקומות אלו, וצריך לעזור למדינות שלא מצליחות להתמודד עם איום הטרור.
ואחרון חביב, איך מתגוננים: מערכי הגנה על האזורים שמהווים מטרות של תיירות, כלכלה ותרבות, תוך שילוב של טכנולוגיה וכוח אדם באופן שיהיה יעיל כלכלית, ויאפשר קיום של חיי שגרה – למרות המאמץ נגד הטרור שצריך להתקיים 24 שעות ביממה.
מתקפת טרור במומבאי - סיקור מיוחד:
עדות מבית חב"ד: כך ניצלתי מהתופת
תעתועי הגורל: הבכי שהציל את חייו של מויישי הקטן
מז"פ יצא להודו: "זו משימה לאומית"
חקירת המחבלים: "רצינו עוד 9/11"
הסתיימה מתקפת הטרור במומבאי: זוהו 6 גופות בבית חב"ד