בשתי מילים: בלימה ותנופה
תמונת השבוע
יום שלישי. חוף הים בתל אביב צפוף. השמש זורחת ורבים החליטו לאוורר את הביקיני, לצאת לבילוי בחוף הים ולתפוס קצת צבע . אז מה הבעיה, אתם שואלים: האביב כבר כאן, הקיץ מתקרב ואנשים רוצים ליהנות מהשמש. הבעיה היא שמדובר ביום הזיכרון לשואה ולגבורה.
התמונה המתוארת התנוססה השבוע בעמוד הראשון של העיתון "ידיעות אחרונות". זה נראה תחילה כמו תמונה שתוביל לידיעה המפרטת את התחזית למזג אוויר שרבי, אבל למרבה ההפתעה - מדובר בתיעוד של התנהגות מבישה. במרחק של 40 דקות משם, בשכונת מאה שערים בירושלים, תועדו נטורי קרתא חוגגים בזמן הצפירה.
מדי שנה מתפרסמות בכלי התקשורת ידיעות מעציבות על כך שככל שחולפות השנים, ניצולי השואה הולכים לעולמם. פחות מהם מגיעים לטקסי יום הזיכרון לשואה ולגבורה ובעוד כמה שנים כבר לא יהיה מי שייספר בגוף ראשון על הזוועות. אם אלה התמונות שקולטת המצלמה, 64 שנים לאחר סוף המלחמה, עדיף כנראה שלא לדמיין איך תיראנה התמונות בעוד 64 שנים - כשאיש מהניצולים כבר לא יהיה איתנו.
תפיסת השבוע
בתקשורת דיווחו השבוע בהרחבה על המרדף המשטרתי אחרי מכונית הפורשה המפוארת שהסתיים בהצלחה. "צפו במרדף אחרי נהג הפורשה המשתולל" ו- "מרדף משטרתי אחרי פורשה ב-200 קמ"ש", אלו הן רק שתיים מהכותרות שנתנו לידיעה שעוררה עניין רב ברשת והביאה לצפיות רבות ולתגובות שקראו "לשלול לו את הרישיון", והביעו מחאה על סיכון הילדים.
אלא שטוקבקיסטים רבים התעניינו דווקא במכונית היוקרה ולא במשמעות הנהיגה הפרועה.
"חבר'ה, אם לא היה לו פורשה לא היו מחפשים אותו", כתב הגולש 'בחור סבבה'. "הקנאה אוכלת את השוטרים. אם הייתי נוסע בפיאט אונו בלי אורות בכלל ובלי מנוע אף אחד לא היה שם לב". גם הגולש איתמר מסכים: "הכל מקנאה כי מדובר בפורש, על מאזדה לא היו עושים כזה עניין".
נכון, מדובר בתיעוד יוצא דופן. הנהג ה"טייס" נסע במהירות בלתי נתפסת כששלושה ילדים יושבים במושב האחורי של מכוניתו. הוא סיכן את הילדים, את הנהגים האחרים בכביש וגם את עצמו. בסופו של דבר הפרשה העלתה על סדר היום הציבורי את נושא המלחמה בתאונות הדרכים, אבל הרבה יותר מזה - עשתה יחסי ציבור חינם לפורשה.
יכול להיות שעלינו כאן על הנוסחה להרתעה אפקטיבית: משטרת התנועה תתעד כדבר בשגרה ותפרסם באמצעי התקשורת תפיסות של עברייני תנועה, גם כאלה שלא נוהגים בפורשה: נהגים שלא עוצרים באדום, לא נותנים זכות קדימה או מדברים בסלולרי. כדי להזהיר את הציבור. כן, גם אתם תיתפסו כשתנהגו במהירות מפורזת (גם אם זה רק בפיאט פונטו).
טעות האנוש של השבוע
"בשל העובדה כי מדובר בטעות אנוש, ככל הנראה, אף אחד מהמעורבים לא יועמד לדין בשלב זה" - כך עולה ממסקנות ועדת החקירה המיוחדת שהורה להקים מפקד חיל האוויר בעקבות מותו של אחמד אגברייה במהלך ניסיון חילוצו באמצעות מסוק משדה מוקשים. במסקנות דוח הביניים נכתב: "לא נמצא כשל טכני בציוד הבטיחות. התאונה נגרמה מטעות אנוש במהלך הרמת הפצוע".
אגברייה נהרג במהלך ניסיון של יחידת החילוץ 669 של חיל האוויר לחלצו משדה מוקשים בצפון. במהלך החילוץ הועלה אגברייה למסוק באמצעות כבל שניתק. הוא נפל מגובה רב ונהרג במקום.
לא פעם טרגדיות קשות מתרחשות כתוצאה מ"טעויות אנוש". האם יעלה על הדעת שנהג שהתכופף "רק" כדי להרים משהו שנפל, ודרס אדם למוות, לא יישפט רק כי מדובר בטעות אנוש?
האם ייתכן שרופאה שנרדמה במהלך הניתוח וגרמה למוות תצא מזה בלא כלום, בשל טעות אנוש שנובעת ממחסור בשעות שינה? כנראה שלא. כשטעות אנוש גורמת לתוצאה קטלנית וטראגית אסור לעבור עליה לסדר היום, ולא משנה מי נהרג. ניתן לקוות שבתוצאות הסופיות של הדוח, המסקנה תהיה אחרת.
שיחת השבוע
גם השבוע לא הפסיקו לדבר על סוזן בויל. שמה ממשיך להופיע בכל אתר אינטרנט, עיתון ופורום ברחבי העולם. כ-100 מיליון גולשים כבר צפו בהופעתה המצמררת ביו-טיוב. היא התראיינה בתכניות טלוויזיה נחשבות ואפילו פתחו לה קבוצת מעריצים בפייסבוק. וכן, גם אנחנו חושבים שאי אפשר לסכם את השבוע מבלי להזכירה.
הסיפור של סוזן מרגש את כולנו. בימים של משבר כלכלי, אסונות, ואחמדינגא'ד אחד - כנראה שכולם זקוקים לפעמים לרגעים של נחת. סיפור הסינדרלה מרגש אותנו בגלל שזוהי הוכחה חיה שלפעמים חלומות מתגשמים. הוא מוכיח שאסור לשפוט אנשים לפי מראם, שלא חייבים להיות יפה כדי להצליח, וגם אם לא היית מלכת הכיתה עוד יש לך סיכוי.
משמעות המילה בויל באנגלית היא רותח, רתיחה. מי יודע, אולי הרמז לכך שהרווקה הבתולה תהפוך בגיל 47 "לסוזן הרותחת", היה שם תמיד.