דליפת הנפט בחופיה הדרומיים של ארה"ב מגיעה עכשיו עד הבית הלבן שבוושינגטון והנשיא ברק אובמה טובע בבוץ. "תסגרו את החור הזה", הוא אמר בתסכול לעוזריו וכתבי הוושינגטון פוסט שמעו ורשמו.
אובמה מנהל שתי מלחמות ומנסה להעביר רפורמות שיהפכו את בתי החולים למערכת פיננסית, אבל "החור הזה" הופך לבעיה החמורה והדחופה ביותר שלו - אסון אקולוגי שהולך ומתהווה, ולנשיא אין שום דרך לעצור אותו. הוא מתכנן לערוך השבוע את ביקורו השני לאזור, וכך לפחות הוא מפגין נוכחות - מראה שהוא מעורב ושאכפת לו.
אבל עד כתיבת שורות אלה, למרות המעורבות הנשיאותית, האמריקנים ממשיכים לראות בטלוויזיה ובאינטרנט את הבאר שנמצאת בקרקעית מפרץ מקסיקו, ממשיכה לפלוט כמויות מפחידות של נפט לים - כל הזמן.
"זו רק ההתחלה, זה הולך להיות גרוע יותר ויותר", אמר ההיסטוריון דיויד ברינקלי. "המראות האלה גורמים לתסכול בין אזרחי ארה"ב".
לכעס שלהם יש עוד הרבה מאוד מקום לגדול. כבר יותר מחודש עבר מאז הפיצוץ, ב-20 לאפריל, אז מתקן שאיבת הנפט של חברת "בריטיש פטרוליום" התפרק. 11 בני אדם נהרגו בהתפוצצות ההיא, ומאז הבאר מזהמת את מי המפרץ. "בריטיש פטרוליום" הובילה את המאמצים לסתום את הבאר, גם בגלל המחויבות החוקית וגם בגלל הציוד התעשייתי והידע שהיא צברה - ידע וטכנולוגיה שכנראה אין לממשל האמריקני.
האמריקנים מתוסכלים, הם טוענים שהממשל לא עושה מספיק.
סקר שנערך על יד ה-CNN בין ה 21 ל-23 לחודש מאי מצא ש-51 אחוזים מהאמריקנים לא מרוצים מהדרך בה הנשיא מתמודד עם האסון. אפילו חלק מחבריו למפלגה הדמוקרטית רואים את הנזק הפוליטי. "ההנחה היא שאנחנו מתקשקשים סביב הנושא", אמר הסנאטור ביל נלסון מפלורידה, אחד ממושלי מדינות הדרום שחושש לחופי המדינה שלו.
אובמה הוציא לפועל וועדה מיוחדת שתחקור את הדליפה. הוא הורה על נקיטת צעדים למען הבטיחות, צעדים שיגבירו את הפיקוח וימנעו, כך מקווים בבית הלבן, אסון נוסף. אבל אלו צעדים לעתיד, הם לא יעזרו לאסון הנוכחי.
ממסעדות הצדפות בניו אורלינס ועד לחופי מיאמי, האמריקנים ממתינים כדי לראות כמה נפט עוד ידלוף לפני שמשהו יצליח לעצור את האסון האקולוגי הזה. הם רוצים לראות מה הנשיא יעשה בנושא.
תכניתו של ג'ונתן מן - Political Man - משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN