האם לברק אובמה יש נשק, לא כל כך סודי, שיכול למנוע אסון כלכלי שמאיים על ארה"ב? יכול להיות, גם אם הוא בעצמו לא חושב שיש לו כזה. "אין כאן גלולת קסם", אמר אובמה השבוע. המשבר הפוטנציאלי המאיים נוגע למה שנקרא "תקרת החוב", תוצאה של תהליך מוזר שנערך במסגרת הדיונים על התקציב שעלול להוביל למשבר כלכלי שיפגע בעולם כולו.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
כמו מדינות רבות אחרות, ארצות הברית מוציאה יותר כספים מההכנסות שהיא רושמת ממיסים, ואת החוסרים היא משלימה מהלוואות. אבל שלא כמו הממשל או מדינות אחרות, וושינגטון מתמודדת עם מגבלות חוקיות על החוב הלאומי שלה, ומדי פעם היא צריכה לעדכן ולהעלות את התקרה מפני שהדוד סאם ממשיך להוציא וללוות כספים.
עכשיו, ארה"ב יכולה להגיע לתקרת חוב של כ-16.7 טריליון דולר. זה הקו האדום שלה, על פי התחזיות המעודכנות ביותר, ב-17 באוקטובר, היא צפויה לעבור את התקרה הזו. הממשל האמריקני כבר עכשיו סגר רשמית את רוב המוסדות הרשמיים בגלל סכסוך של הבית הלבן עם המחוקקים הרפובליקנים בבית הנבחרים.
ההשבתה שנקראת "שאטדאון" מכה בעובדי הממשל האמריקני שלא קיבלו משכורות, תיירים מאוכזבים שלא יכולים להיכנס לפארקים הלאומים ומדענים שלא יכולים להגיע למשרדים ולמעבדות הסגורות שאמורות לפקח על מחלות, תברואה והפצת מזון.
האם המשבר ייפגע בערכו של הדולר?
אותו הוויכוח בין המפלגות עומד גם בדרכו של אובמה שמנסה להעלות את תקרת החוב, אבל הפעם ההשפעה תהיה גדולה הרבה יותר. היא עשויה להותיר את הממשל האמריקני בלי כספים, לא רק לצרכים הפנימיים שלה, אלא גם לתשלומי חובות למשקיעים וממשלים זרים מעבר לים. לראשונה בהיסטוריה, וושינגטון עומדת מול ברירית מחדל שעשויה לפגוע ולהזיק לאמון במטבע החשוב ביותר בשוק העולמי.
אין שום דרך לחזות מה יקרה מפני שזה לא קרה בעבר. העימות בין המפלגות על גבעת הקפיטול רק משקף את חוסר ההבנה - רפובליקנים רבים טוענים שלא תהיה למשבר שום השפעה, דמוקרטים רבים טוענים בדיוק את ההיפך.
אבל, הדיון על תקרת החוב עשוי לכלול את הדרך הגאונית לעקוף את הבעיה. על פי התנאים שמכתיבה החוקה האמריקנית, רק הקונגרס יכול ללוות או להוציא כספים, לנשיא אין סמכות משלו לבצע את הפעולות האלה. אבל בתוך סעיף מספר ארבע של התיקון ה-14 לחוקה, נכתב כי "תוקפו של החוב הציבורי של ארצות הברית לא יעמוד תחת חקירה".
אובמה לא רוצה להיכנס למשבר חוקתי
כמה מומחים לענייני החוקה טוענים שאובמה עשוי לגייס את התיקון ה-14 כדי להעניק לעצמו את הכוח להעלות את תקרת החוב, לשלם לנושים של וושינגטון ולמנוע מהממשל ומעצמו אסון. אבל אם יעשה את זה, ייתכן שמבקריו יעלו טענות נגד מוסד הנשיאות והקרב יהפוך לפוליטי, ובמקום משבר כלכלי יווצר משבר חוקתי שיעסיק מאוד את בית המשפט.
אובמה, פרופסור לשעבר לממשל חוקתי באוניברסיטה של שיקאגו, אמר השבוע שזו גישה מאוד שנויה במחלוקת והוא לא רוצה להסתבך. "מה שחשוב זה שאם אתה מתחיל במצב שבו יש מחלוקת משפטית, כמו סמכותו של משרד האוצר האמריקני להנפיק חוב - הנזק כבר נעשה גם אם זה יהיה במסגרת החוקה. אנשים לא יוכלו להיות בטוחים, זה יהיה כבול בדיונים על חקיקה למשך זמן רב, וזה יעצבן את האנשים"
אריק פוזנר, גם הוא מאוניברסיטת שיקאגו, אמר לעיתון "ניו יורק טיימס" שאובמה יכול לעשות את זה במידת הצורך. "הנשיא הזה ירש כמה סמכויות לשעת חירום", ציין פוזנר. "כולם מבינים שהנשיא יכול לפעול כדי להגן על המדינה".
אובמה וודאי צודק כשהוא חושש משימוש בתיקון ה-14 לחוקה, רבים בציבור האמריקני לא יאהבו זאת. זה עשוי להשפיע על הערך של המטבע, על הריבית במשק האמריקני ועל ההשקעות במשק, אבל חוסר פעולה עלול להוביל למשבר רציני בהרבה, ולא נותר לאובמה זמן רב. הנשיא מכיר את הבעיה, הוא מכיר את החוקה, והוא עוקב אחרי לוח השנה. האם הוא ישלוף את התיקון כמוצא אחרון או יצליח להיחלץ בלי לעשות זאת?