בנק ישראל הודיע היום (ד') על הטלת הגבלות חדשות וחריפות בשוק המשכנתאות שנועדו למתן את קצב ההלוואות ואת גודלן. בין ההגבלות החדשות: איסור על הלוואה גבוהה יותר מ-50% מהשכר ופריסת החזר החוב ליותר מ-30 שנה. שאלנו את ליאור איילון, מנכ"ל "משכנתא אובייקטיבית", איך הצעד הזה ישפיע על הלווים - והאם בעקבות ההגבלות צפויה נטילת משכנתאות חדשות להתייקר.
רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק
מהי מטרת הצעד שנוקט בנק ישראל?
בנק ישראל נקט בשורת ההגבלות הזו עבור מטרה אחת מרכזית: להוריד את היקף נטילת המשכנתאות. נכון לאתמול עמד היקף ההלוואות למשכנתאות על 56 מיליארד ש"ח, והמטרה העיקרית היא להתחיל ולהוריד את ההיקף העצום הזה ולסייע לציבור הלווים לעמוד בהחזרי המשכנתא.
כדי לעשות זאת מתכוונים בבנק ישראל להגביל את פריסת החזרי המשכנתא לתקופה של לא יותר מ-30 שנה, שההחזר לא יעלה על גובה 50% מהשכר החודשי ושלא תאושר הלוואה לדיור שבה היחס בין חלק ההלוואה לדיור בריבית משתנה, לבין סך ההלוואה עולה על 66.7% (שני שלישים).
האם בצעדים עליהם הכריז בנק ישראל יש ממש כדי לצמצם את היקף המשכנתאות?
על אף השאפתנות הגדולה והרצון לצמצם את היקף ההלוואות למשכנתא, הצעדים האלה לא מבשרים על מהפכה או שינוי מהותי. ראשית בגלל שאין בנק שיאשר לקיחת משכנתא ליותר מ-30 שנה. רק בנק לאומי מאפשר פריסת משכנתא ל-32 שנים, אבל אין הבדל משמעותי בין 32 שנים ל-30 שנים.
למשל - אדם שלוקח הלוואה ע"ס חצי מיליון ₪ ל-32 שנה וכעת יוגבל ל-30 שנה, מידת ההחזר החודשית שלו תעלה ב-3 שקלים בלבד חודש - מה שמעיד על כך שההגבלות החדשות לא מביאות עמן שינוי משמעותי ללווים.
בנוסף, הבנקים נוטים שלא לאשר החזר חודשי למשכנתא שעובר את רף ה-30 או ה-40 אחוזים מהשכר. כמעט לא מאשרים היום החזר העומד על כ-50% משהכר החודשי - אלא רק לבודדים - כך שגם הצעד המגביל את ההלוואה ל-50% אינו מהותי. לגבי הצעד השלישי אודות היחס בין חק ההלואה לדיור בריבית משתנה לבין סך ההלוואה - מדובר בתקנה שממילא מפקחים עליה היום.
אם כך, באילו צעדים על הבנקים לנקוט כדי לתרום להורדה בהיקף המשכנתאות?
את הצעדים שבנק ישראל פרסם היום מנסים כבר שנים - והם לא מביאים להורדה המיוחלת. המשכנתאות יירדו רק כשיהיה פה שוק של שכר דירה נמוך. אם יורידו את מחירי הדירות, אז הלווים ייקחו משכנתאות נמוכות יותר - והיקף המשכנתאות כמובן יירד.
מכיוון שאי אפשר להעלות ריבית - שוק הדיור נמצא בעדיפות משנית ולא ניתן לנקוט בצעדים שבאמת יורידו את היקף המשכנתאות. הצגת ההגבלות החדשות של בנק ישראל נדמות כמו מצג שווא.
הצעדים צפויים להשפיע על ציבור רוכשי הדירות או לייקר נטילת משכנתאות חדשות?
כלל לא. הריביות בחצי השנה האחרונה נמצאות במגמת ירידה ובשפל חסר תקדים ונעות בין 1.2% ל-2.5% - בין אם מדובר בריביות פריים, ריביות מדד או משתנות. גם אם הן יעלו, מדובר בריביות כל כך נמוכות כך שהגבלות כאלה ואחרות לא ייקרו את המשכנתאות החדשות.