כמו ארכיאולוגים שמחפשים אחר תגלית מסעירה או מחוקקים שמחפשים לחוקק תקנה חדשה, מספר לא מבוטל של אמריקנים בילו את השבוע האחרון בתהייה על המשנה של הנשיא ברק אובמה, הם ניסו להבין מהי אותה 'דוקטרינת אובמה'. הניסיון הבולט הזה היה צורם מספיק כדי לעצבן אפילו את הנשיא עצמו.
"אני סבור שזה חשוב לא לקחת את המצב הנוכחי ולנסות להפוך אותו למדיניות שלי" אמר אובמה בראיון לרשת הטלוויזיה, אן בי סי. בפועל, בעקבות המצב הנוכחי בלוב, הנשיא גייס את הכוח הצבאי האווירי של ארצות הברית כדי להגן על אזרחים במהלך ההתקוממות נגד מועמר קדאפי.
כשהוא נמצא תחת לחץ שמאלץ אותו לפעול ולהחליט מהר, פנה אובמה לאומה האמריקנית באמצעות הטלוויזיה. הוא ניסה לשכנע שהמאמץ הבינלאומי להגן על חפים מפשע בלוב נובע מסיבות מוסריות ואין לזה שום קשר לאינטרסים אמריקנים או לביטחונה של ארצות הברית וביטחון תושביה.
המשכילים והמלומדים בארצות הברית המשיכו לתמוך בהחלטותיו של הנשיא ובאינסטינקטים שלו בנוגע לשימוש בכוח, הם כינו את זה בשם "דוקטרינה" או "משנה" כאילו זהו אקט של אמונה. תקראו לזה איך שאתם רוצים, המשנה של הנשיא נוטה להשפיע על המדיניות האמריקנית וכתוצאה מכך - על העולם כולו.
אובמה שונה מג'ורג' בוש ומג'יימס מונרו?
הדוקטרינה הראשונה שההיסטוריונים נוהגים לצטט היא דוקטרינת מונרו. הנשיא לשעבר ג'יימס מונרו שכיהן במאה ה-19, החליט למסד ולהבטיח את השפעתה של וושינגטון בחצי הכדור המערבי. ג'ורג' בוש שעזב את הבית הלבן לא מזמן, היה נחוש אחרי ה-11 בספטמבר 2001 להלחם בכל הטרוריסטים בכל העולם. המדיניות הזו זכתה לשם "דוקטרינת בוש".
אז האם לוב נכללת בדוקטרינה של אובמה? יש מי שטוען שההחלטה להתערב צבאית במדינה שלא מסכנת באופן ישיר את ארצות הברית או את האינטרסים שלה, הופכת את לוב לחלק מהדוקטרינה של אובמה. על פי הנאום של הנשיא הוא לא מתכוון לשנות את המשטר הלובי, אבל הוא כן מוכן לצאת למתקפה צבאית מהירה עם מטרות מוגבלות ואמצעים מוגבלים, יחד עם בנות בריתה של ארצות הברית ועם נימוקים שמבוססים על סיבות הומניטאריות.
"הגיע זמן" אמר ברק אובמה "בו הביטחון שלנו לא עומד תחת איום, אבל האינטרסים שלנו והערכים שלנו בהחלט כן. לפעמים, מהלך ההיסטוריה מציב בפנינו אתגרים שמאיימים על האנושיות שבנו, על הביטחון שלנו - כך אנו בארצות הברית מגיבים לאסונות טבע, כך אנחנו מונעים רצח עם ושומרים על השלום".
הנשיא אובמה אומר שלוב היא לא דוגמא לתוכניות שלו לגבי מקומות ומדינות אחרות בעולם, אבל מי יודע וייתכן ושמענו עכשיו את 'המשנה', או את ה'דוקטרינה' של הנשיא מפיו שלו עצמו. ההיסטוריונים ללא ספק שומעים ורושמים.
תכניתו של ג'ונתן מאן - Political Man - משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN.