"לא מפתיע שהתרחשה כזו רעידת אדמה באזור הזה", כך אומר היום ד"ר רמי הופשטטר, מנהל אגף הטכנולוגיה במכון הגיאו-פיסי בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט, בהתייחסו לאסון הכבד בהאיטי.
ד"ר הופשטטר מספר כי ב-40 השנים האחרונות פקדו את הקריביים רעידות אדמה בעוצמות גבוהות מדרגה 6 בסולם ריכטר. "בשנת 1842 נהרגו 4,500 בני אדם באזור - ברעידת אדמה עוצמתית", הוא מזכיר.
אז מהן הסיבות לרעידות אדמה? ד"ר הופשטטר מציין כמה. "מדובר באזור-מגע בין שתי פלטות, לוחות טקטונים - הלוח הקריבי והלוח של צפון אפריקה, ותוך כדי תנועתם, משתחררת אנרגיה אותה אנחנו מכנים 'רעידת אדמה'". לדבריו, הסיבה לתזוזת הלוחות הללו היא הצטברות גדולה של אנרגיה, הדורשת שחרור בבת אחת. "הדבר הזה גורם לרעידת האדמה להיות הרסנית כל כך", הוא מסכם.
ומה באשר אלינו? ד"ר הופשטטר מסביר כי גם באזורנו התרחשו באלפיים השנים האחרונות רעידות אדמה. "על כן", הוא אומר, "היות והתנאים הגיאו-פיסיים לא השתנו - אין סיבה לחשוב שלא יהיו כאלה גם בעתיד". ד"ר הופששטר מזכיר כי בשנת 1927 נהרגו 285 בני אדם ו-940 נפצעו, ברעידת אדמה בעוצמה של 6.2 בסולם ריכטר שפקדה את צפון ים המלח.
"צריך להיות מוכנים אליהן, צריך לבנות נכון, לחקור ולהבין בדיוק היכן מתרכזת הפעילות של הלוחות. כוחות ההצלה צריכים להיות ערוכים לכל תרחיש", הוא מציע ומיד מדגיש: "נעשית עבודת הכנה בקרב הגופים השונים - אך יש עוד עבודה".
כיצד עלינו לנהוג בזמן רעידת אדמה?
אם שוהים בבית, יש להתרחק מקירות חיצוניים, מראות, ספריות וחלונות, ולתפוס מחסה מתחת לשולחן ולגונן על הראש והפנים. בבניינים רבי קומות עדיף לשהות בחדר המדרגות, ולא להשתמש במעלית. מייד עם סיום רעידת האדמה יש לכבות כל אש דולקת, לנתק את החשמל והגז.
אם שוהים בחוץ, יש להתרחק ככל האפשר ממבנים, להיזהר מחפצים נופלים, משברי זכוכית ומחוטי חשמל קרועים. אם נמצאים על החוף, יש להתרחק למקום גבוה מחשש להגעתם של נחשולים גבוהים; אם נמצאים ברכב בזמן רעידת אדמה - יש לעצור מייד את הנהיגה ולהישאר ברכב. כמובן שיש להימנע מעצירה מתחת לגשרים או מחלפים.
ואם אתם שואלים כיצד נוכל להתכונן לקראת רעידת האדמה הבאה, לחצו כאן.
פרטים נוספים על היערכות נכונה והתנהגות נכונה - באתר האינטרנט: http://www.eqred.gov.il/eqred/index.htm