דגל ישראל הוסר - ובמקומו דגל פלסטין. ארכיון (צילום: רויטרס)
מדינה חברה באו"ם ? | צילום: רויטרס

הליגה הערבית טוענת שהיא פועלת ותפעל כדי להפוך את המדינה הפלסטינית לחברה מלאה באו"ם, מדינה ששטחה יהיה רצועת עזה והגדה המערבית, מדינה שירושלים תהיה בירתה. מן הסתם, היוזמה נתקלת באופוזיציה מירושלים ומוושינגטון.

ראש הממשלה מנסה לגייס מדינות ברחבי העולם נגד היוזמה. אולם, למרות שהכרזה חד-צדדית עשויה לקבל משמעות סמלית, אין סיכוי גבוה שתהיה לה השפעה של ממש על המציאות במזרח התיכון.

איזה מעמד יש לפלסטינים באו"ם היום?

לרשות הפלסטינית יש היום משקיף לאו"ם ללא זכות הצבעה. זהו אותו המעמד שיש, למשל, לוותיקן ולאיחוד האירופי.

למה הצדדים, הפלסטינים, הישראלים ובני בריתם שואפים?

באן קי מון ואבו מאזן, ארכיון (צילום: רויטרס)
אבו מאזן במטה האו"ם | צילום: רויטרס

יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן אמר החודש ל"ניו יורק טיימס", שהוועדה הבינלאומית צריכה להכיר במדינה פלסטינית בארגון האומות המאוחדות בחודש ספטמבר, ולתמוך בכניסת מדינה פלסטינית כחברה בגוף הבינלאומי בספטמבר הקרוב.

הנשיא ברק אובמה אמר בשנה שעברה, שהוא מקווה שמדינה פלסטינית תוכל להיכנס לאומות המאוחדות עד שמנהיגי העולם יתכנסו במטה בחודש ספטמבר הקרוב לכינוס השנתי של המועצה הכללית. לדברי גורמים רשמיים בוושינגטון האמירה הזו אז, הייתה בגדר הבעת תקווה ולא מדיניות אמריקנית לגבי מעמדה של מדינה פלסטינית. הנשיא אובמה אף אמר בנאום האחרון שלו במשרד המדינה בוושינגטון ובנאום מול השדולה היהודית שהדרך להקמת מדינה פלסטינית אינה עוברת דרך האו"ם אלא דרך משא ומתן עם ישראל.

ישראל מפעילה לחץ על ראשי המדינות בעולם כולו כדי לנסות ולמנוע מהכרה במדינה פלסטינית באו"ם, אבל מדינות רבות, אפילו חברות באיחוד האירופאי, דווקא תומכות ברעיון של הכרה במדינה הפלסטינית. כתבי סוכנות הידיעות רויטרס שוחחו בעניין עם דיפלומטים שונים באו"ם שטענו כי ההצבעה היא הצבעת מחאה נגד מדיניותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו שמתעקש להמשיך ולבנות התנחלויות ולהסכים לוויתורים מול הפלסטינים.

האם האו"ם יכול להקים מדינה?

טכנית, האו"ם לא יכול להכיר במדינה וכך בעצם להקים אותה. אבל במציאות ,החברות באו"ם נתפסת כאישור של הקהילה הבינלאומית לקיומה של מדינה עצמאית.

איך האו"ם מקבל לשורותיו מדינה חדשה?

מדינות שרוצות להיות חברות בארגון צריכות תחילה להגיש בקשה למועצת הביטחון של האו"ם, במידה ש-15 המדינות החברות במועצה מאשרות את הבקשה, היא עוברת למועצה הכללית לאישור. אישורה של מדינה כחברה באו"ם תלוי בתמיכה של שני שלישים לפחות מהמדינות, כלומר תמיכה של 128 מדינות תומכות מתוך 192 המדינות החברות. (ב-9 בחודש יולי הקרוב, דרום סודן תיפרד מהצפון והיא צפויה לבקש להיות חברה באו"ם ,אז היחס ישתנה והרוב הדרוש יהיה 129 מדינות).

האם הפלסטינים יכולים להצטרף לאו"ם?

תיאורטית, כן. שגריר מצרים לאו"ם מג'יד עבדל עזיז אמר לכתבים בניו יורק שהיום 112 מדינות מכירות בפלסטין כמדינה עצמאית ומדינות נוספות צפויות להביע הכרה במדינה בחודשים הקרובים, אבל, על פי ההערכות, ארצות הברית נחושה להשתמש בזכות הווטו שיש לה כדי לבלום חברות של מדינה פלסטינית באו"ם. לכן, אין סיכוי ממשי שהפלסטינים יקבלו מעמד של חברה באו"ם.

גם אם אבו מאזן ואנשיו יצליחו לגייס את שני השלישים הדרושים, הנושא לא יגיע למועצה הכללית מפני שמועצת הביטחון לא תעביר את הבקשה. ברמאללה מקווים שארצות הברית תשנה בסופו של דבר את דעתה או תיעדר מההצבעה - ואז יש סיכויים טובים מאוד שמדינה פלסטינית תקבל מעמד של חברה בארגון.

האם מהלך "איחוד למען השלום" יכול לדלג מעל אישור מועצת הביטחון?

_OBJ

נציגים ערבים באו"ם טוענים שיש דרך לדלג מעבר לאישור מועצת הביטחון, על ידי מהלך "איחוד למען השלום", החלטה מ-1950 שמאשרת כינוס חירום של האסיפה הכללית לדון בנושאים הקשורים לשלום בינלאומי ובטחון כאשר יש חילוקי דעות בין החברים הקבועים במועצת הביטחון. ההחלטה הזו נועדה לאפשר לארצות הברית ובנות בריתה להדוף ניסיונות סובייטים להשתמש בזכות הווטו שיש למדינה במועצת הביטחון ולבלום סיוע לכוחות האו"ם שפעלו בקוריאה במהלך המלחמה שנערכה בחצי האי במאה הקודמת.

דיפלומטים מערביים וגורמים רשמיים של האו"ם אמרו לסוכנות הידיעות רויטרס שהמהלך לא תקף בשאלת חברות מדינה כזו או אחרת באו"ם. זו שאלה שנוגעת רק לסוגיות של שלום או ביטחון, סוגיות בינלאומית. הם טענו שיש רק דרך אחת לצירופה של מדינה כחברה באו"ם ואין שום דרך לעקוף את הדרך הזו.

מה עמדת בית הדין הבינלאומי של האו"ם בנוגע לסוגיה?

בית הדין הבינלאומי של האו"ם פרסם שתי עצות לא מחייבות על קבלת מדינה חדשה לארגון. הראשונה, מ-1948, טוענת שההחלטה על קבלת מדינות לא צריכה להיות פוליטית, אבל היא מבוססת על עמידה באמות מידה מוסכמות לחברות, אחת מהן היא שמועמדת צריכה להיות "מדינה רודפת שלום, שמקבלת על עצמה מחויבות לאמנת האו"ם, יכולה למלא את תפקידה כחברה באו"ם ולהיות נכונה לבצע את תפקידה".

העצה השנייה שבית הדין פרסם מ-1950 טוענת שהאסיפה הכללית לא תוכל לקבל מדינה לארגון האומות המאוחדות בלי המלצה של מועצת הביטחון.

האם להצבעה באסיפה הכללית יש כוח חוקי?

לא. אם בספטמבר, האסיפה הכללית תעביר החלטה שמביעה תמיכה לרעיון של הכרה במדינה פלסטינית כחברה באו"ם, תהיה להחלטה אך ורק משמעות סמלית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק