בישראל כמו גם בחמאס ממשיכים להכחיש בתוקף את הדיווחים בכלי התקשורת סביב התקדמות בדרך לעסקה לשחרורו של גלעד שליט. אלא שמה שלא אומרים במלים, לעתים אומרים בשפת הגוף. בדיוק לשם כך ביקשנו מהמומחה לשפת גוף שלנו, גבריאל רעם, לנתח את תגובתו של חאלד משעל כשהוא נשאל שאלה בעניין שליט.
"המרחק מהסכם בעניינו של החייל החטוף אינו קצר", כך הצהיר אתמול חאלד משעל מול המצלמות. אבל האם מדובר בטקטיקת מיקוח, או שמא זו אכן המציאות העגומה? מהתבוננות בבכיר הארגון אפשר בהחלט להסיק כי הוא שפת הגוף שלו חושפת כי הוא אכן לא מרוצה מההתקדמות.
ישנם שלושה פרמטרים שפת הגוף של משעל שראויים להתייחסות: הבעת פניו, תנועות ידיו ועיניו. הבעת הפנים של משעל די קבועה, ורק הידיים והעיניים נעות בזמן הדיבור.
הידיים: ידיו של משעל מתארות מצב של היסגרות והיפתחות לסירוגין. ידיו נפרדות ואז נפגשות, ובסוף דבריו אצבעותיו משתלבות. מה ניתן ללמוד מזה? תנועה חוזרת על עצמה זו יכולה להוות תיאור של דואליות; היפרדות ואיחוד.
יכול להיות שידיו מתארות את מצב המשא ומתן: מעין אנלוגיה לשתי עמדות שמתרחקות ומתקרבות, ושוב עושות זאת, אבל לא משתלבות. אפשר אולי לקבל פתח כלשהו לתקווה בכך שבסוף דבריו, אצבעותיו בכל זאת משתלבות? אולי.
חוסר שקט בעיניים
העיניים: עיניו של משעל משוטטות אנה ואנה, לא יציבות ולא ממוקדות. הן נעות שמאלה ואז ימינה ושוב שמאלה. גם כאן יש מצב של תנועה שחוזרת על עצמה. התחושה הזו, שמאלה וימינה, היא כשל אדם המצוי בלחץ נפשי. יש כאן חוסר שקט. העיניים לא נחות אף רגע, כמו מנסות למצוא מקום להיאחז בו.
הבעת פניו: בפרמטר הזה אין תחלופה. הבעת פניו קבועה לכל אורך דבריו. זו הבעה של חוסר שביעות רצון וכעס שאין צורך לפרש כיוון שהן מדברות עבור עצמן: זה כנראה מצב רוחו של משעל בשעת נשיאת דבריו.
על סמך שלושת הפרמטרים האלו, לא נראה שהדברים מתנהלים בהתאם לשביעות רצונו של משעל. העמדות בין הצדדים רחוקות וכשנראה שדברים נסגרים, הם נפתחים שוב. על כן, יכול להיות שמצב זה גורם לו ללחץ ולרצון לסיים כבר את הסאגה הזו. מדבריו מתפרש גם רגש של כעס, אולי על כך, שהדברים עדיין לא סגורים בתנאים שרצויים לו.
חשוב לסייג את הדברים ולציין שהם נכתבו על סמך פרשנות של איתותי גוף, שמביעים מצב רוח ומצב נפשי. את הניתוח ערך גבריאל רעם, מומחה ומרצה במכון לתקשורת לא מילולית.