במשך חודשיים סיפק הריגול האלקטרוני שמבצעת וושינגטון מסביב לעולם כותרות. הסוכנות לביטחון לאומי איתרה כמות עצומה של רשומות שיחות טלפון והודעות מייל ורחרחה אחר אישים בולטים כמו קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. השבוע הגישה דיאן פיינשטיין, שוועדת הסנאט שבראשה היא עומדת מפקחת על יותר מ-12 סוכנויות מודיעין, תלונה מסוג אחר לגמרי נגד ה-CIA.
"אני לא יכולה לעמוד כאן ולתת לזה להתרחש", אמרה. "ניסיתי לפתור את המצב בכבוד ובדיסקרטיות אבל לא קיבלתי שום תגובה, לכן עשיתי את הדבר היחיד שאני יכולה לעשות - להביא את הסוגיה הזאת לידיעת ההמונים".
פיינשטיין דרשה לפתוח בחקירת פעולות ה-CIA, ולשם כך קיבלה מחשבים שנבדקו על ידי צוות באתר סודי של הסוכנות סמוך לוושינגטון הבירה - שם נלמדו מיליוני מסמכים שהוגדרו "סודיים ביותר".
לדברי פיינשטיין, כאשר דרשה לפתוח בחקירת פעולות ה-CIA - חקירה שטומנת בחובה פוטנציאל לגרימת נזק של ממש לסוכנות - אנשי צוותה טענו כי הסוכנות חיפשה במחשביהם ואף הסירה מהם מסמכים. פיינשטיין הוסיפה כי קיים חשש שה-CIA עבר על החוק והפר את האיסור שנקבע בחוקה ואת הוראות הבית הלבן.
"זה לא יכול להיות רחוק יותר מהאמת", אמר ראש ה-CIA ג'ון ברנן שביטל את הטענות ואמר שהסוכנות לא חדרה למחשבי הוועדה ולא הפעילה שום לחץ נגד הוועדה. "הפניתי את הנושא למפקח על ה-CIA", הוסיף. "כדי להבטיח מבט הגון ואובייקטיבי. כאשר העובדות יראו אור, אני חושב שהרבה מאוד אנשים שהתלוננו על ריגול יתר יראו שטעו".
חקירת ועדת הסנאט נערכת סביב הפעולות של סוכנות הביון האמריקנית במסגרת המלחמה בטרור - בתי כלא סודיים, עינויים שעברו עצורים והעברת שבויים לידי משטרים זרים וברוטליים. בקרוב יפורסמו דוחות המכילים יותר מ-6,000 עמודים ושככל הנראה לא יגלו שום סלחנות כלפי הסוכנות.
פיינשטיין לא ידועה כאישה שמנהלת מסעות צלב נגד המרגלים המצויים תחת פיקוחה. היא נטועה עמוק בזרם המרכזי בוושינגטון ואפילו מחוקקים רפובליקנים אמרו שיש לבדוק את הטענות שלה. "ברור שההאשמות של הסנאטורית רציניות, אחרת היא לא הייתה משמיעה אותם", אמר חבר הקונגרס הרפובליקני מייק רוג'רס. "יש שם משהו. אנחנו צריכים להבין אותו עד סופו ובהקדם".
בחודשים האחרונים מדינות בעולם הביעו מרות רוח של ממש כשגילו שוושינגטון מרגלת אחריהם. כעת גם וושינגטון עצמה מביעה מורת רוח.