אירן נמצאת על סף שינויים משמעותיים, אולי אפילו מהפכה. מהפכה זה אמנם עניין בעייתי מאוד לחיזוי מבחינת הזמן, אך על פי הסימנים, אירן היא מדינה בתוך מהפכה מתגלגלת.
ייתכן והשלטונות ינסו לעצור אותה בכידונים מגואלים בדם המפגינים, אך גם אלה לא יצליחו לבלום את גלגלי ההיסטוריה. בעוד מומחים וברי סמכה מתיימרים וקובעים שמהפכה לא תהיה, אני טוען שהם אינם יודעים דבר מעבר להערכות סתמיות הטובות ככל הערכה אחרת.
גם אני אינני יודע בוודאות, אך האותות מראים שהדרך למהפכה פתוחה מאי פעם. הרחובות מלאים בבני אדם אשר חצו את סף הפחד והמורא. הם מוכנים להקריב את חייהם ועתידם, וצועדים אל עבר המטרה באותה המהירות שהם הפכו למטרה לכדורי הצבא ורשויות הביטחון האחרות.
לא יוותרו על שינוי
אירן שלאחר הבחירות האחרונות נכנסה לתקופה שלא הייתה כדוגמתה מאז מהפכת הדת של אייתוללה חומייני. רבבות אנשים החוצים מעמדות ומגזרים נוטלים חלק פעיל במהומות הללו. זו האוכלוסייה המדוכאת ביותר, חסרת הזכויות, המאוימת יותר מכל: סטודנטים, נשים, המעמד הבינוני ואינטלקטואלים המבינים היטב את הכליה שהמשטר הריאקציוני ושטוף השנאה כלפי העולם עלול להביא.
הם כן רוצים שינוי - ולא יוותרו על כך במהרה. ככל שהמהומות יימשכו, כך המשטר הנוכחי יעמוד בפני סיכוי סביר של ניסיון מהפכה. אין בדברים אלה כדי לקבוע שהמהפכה תצליח מחר, אך בתקופת זמן סבירה, בהחלט היא יכולה להצליח.
אירן, למרות כל המאפיינים הייחודיים שלה, אינה שונה מכל מדינה אחרת שבה התרחשו מהפכות, ודאי לא מהמדינות הטוטליטאריות במאה ה-20 שקרסו כמגדל קלפים. למרות הפסימיות של המומחים, ועל אף העובדה שבר דעת לא העלה בדעתו שמהפכות נגד יכולות להתרחש באותן המדינות.
מנהיג המהומות, ראש הממשלה לשעבר של אירן, מיר חוסיין מוסאווי, נתפס כרפורמטור בערבון מוגבל. ראש המוסד, מאיר דגן, לא שכח להזכיר לוועדת החוץ והביטחון שמוסאווי אחראי בעצם על תכנית הגרעין האירנית. כל זאת נכון לחלוטין, אך לעולם אין לדעת מה בראשו של האיש כיום.
ישראל עומדת מאחורי מוסאווי?
לפי מיטב המסורת ההיסטורית של המהפכות, עוד יתברר שגורמים מחוץ לאירן עומדים מאחרי מוסאווי. לא תהיה זו הפתעה מרעישה אם יתברר שגם ארה"ב, אירופה ואולי אף גורמי ביטחון הקרובים יותר ללבנו מעורבים במתרחש או מנסים לסייע להצלחת המהלך כולו.
אותו דגן הפריך באחת את ההערכה שאירן תחזיק ביכולת צבאית-גרעינית עד סוף 2010, כפי שניסו במשך שנים להזהיר אותנו. לפי ראש המוסד, ההערכה היא שללא עיכובים, הפצצה הגרעינית האירנית תהיה אופרטיבית בשנת 2014.
גם שירותי הביון האמריקאים העריכו שאירן תהיה בעלת יכולת גרעינית צבאית בשנת 2015. להערכות אלה יש משמעות מכרעת לגבי היכולת לבצע מהפכה שתוריד את המשטר האירני הנוכחי. נכון שיש כאן שאלות רבות לגבי יכולת ההערכה של גורמי הביון השונים על המתרחש באירן ועד כמה ניתן לסמוך עליהן, אך זו סוגייה שחייבת להידון בנפרד.
אירן נמצאת במצב כלכלי-חברתי קשה ביותר. הנפגעים העיקריים ממדינות ההתגרענות של אירן, פרי הקיבעון הפסיכוטי של ראש המשטר הנוכחי, הן הדתי והן ה"אזרחי", הן אותן שכבות באוכלוסייה אשר מפגינות ופועלות לערעור מדיניות הנוכחית.
אירן סגרה את ערוצים התקשורת השונים ומנסה לבודד את האוכלוסייה מכל השפעה. ניסיון זה לא יצליח. על טכנולוגיה תמיד ניתן להתגבר. על אידיאולוגיה הדוקה של רצון לחולל שינויים מהותיים לא בקלות יצליחו השלטונות האירניים להתגבר.
אם בבריה"מ כן, למה לא באירן?
לאלה אשר מפקפקים בהערכה זו יוזכר שקריסת המדינות הקומוניסטיות באירופה הייתה הפתעה רבתי לכל המומחים הגדולים. לא היה אפילו מומחה אחד לרפואה שיכול היה לקבוע שמשטרים טוטליטאריים אלה, אכזריים ביותר ונשענים על הצבא ושירותי הביטחון הבלתי נגמרים אשר הפעילו שיטות דיכוי ברבריות וברוטאליות, לבסוף ייפלו במהירות כה גבוהה.
כזכור, גם מהפכות אלה החלו במהומות, באלימות, בהפעלת שיטות מתוחכמות ושיטות פרימיטיביות, אך הן לא סייעו כי רוב העמים המדוכאים ב"דמוקרטיות העממיות" שבע.
העיתוי היה עניין של זמן, וכשזה הגיע, המהפכות בוצעו באופן מושלם. בגרמניה המזרחית, ברומניה, בהונגריה ואפילו בבריה"מ המהומות התפשטו כאש בשדה קוצים כשאלפי מפגינים מסרבים לעזוב את הכיכרות ובכך לסכן את חייהם. עד שהתברר שהצבא ושירותי הביטחון לא היו מוכנים יותר לתת יד לדיכוי הבלתי אנושי. כך, בצורה כה פשוטה יחסית, הופלו המשטרים האפלים במזרח אירופה.
אם שם המהפכות הצליחו בדומה למהפכות רבות אחרות בהיסטוריה, אין סיבה שבאירן מהפכה תהיה מהלך בלתי אפשרי ובלתי סביר. אל ישכח הקורא שמהפכת חומייני בוצעה בדיוק באותה הצורה, כאשר השייח הודח ומשטרו מוגר במהירות האור.
ד"ר צלו רוזנברג הוא היסטוריון ומתמחה בביטחון לאומי
הבחירות באירן - סיקור מיוחד:
הממשל חוסם את הרשת - הבלוגרים ממשיכים
נשיא אירן התקפל: סופרים שוב את הקולות
אחמדינג'אד: העולם צריך ללמוד מאיתנו דמוקרטיה
נאום הניצחון: "עיני העולם נשואות אל אירן"