המפגינים מלאו את רחובות טהרן כל השבוע האחרון. הם דורשים דמוקרטיה אמיתית. חלק מהם שאלו "איפה הנשיא אובמה?".
"אני לא מאמין שהנשיא האמריקני לא נוקט את העמדה שמתבקשת מנשיא המעצמה הגדולה בעולם", אמר השבוע הסנטור הרפובליקני ג'ון מקיין ביחס לזכויות האדם, הזכות לחירות והבחירות הלא חופשיות באירן. רק שבועיים עברו מאז שהנשיא האמריקני דיבר בזכות הדמוקרטיה בנאום המפורסם אל העולם המוסלמי.
לא כדאי לפתח ציפיות
אבל מאז הבחירות באירן הממשל שלו פעל בצעד פומבי רק באינטרנט. בוושינגטון זיהו שאנשי האופוזיציה מעבירים מסרים בעזרת הטוויטר ומשרד ההגנה ביקש ממפעילי הרשת לעכב את שיפוץ האתר - כדי לא לשבש את פעילות האופוזיציה בטהרן. אובמה טוען כי הוא נמנע מהתערבות, בגלל ההיסטוריה של ארה"ב ביחסים עם המדינה ובשל הציפייה לעתיד.
בארכיון הבית הלבן מודגשים האירועים מ-1953, אז סוכנות הביון המרכזית (הסי.איי. אי) סייעה לארגן הפגנות נגד ראש הממשלה הנבחר מוחמד מוסעדק. הממשל בוושינגטון יודע שאם הוא יתמוך ברפורמיסטים עכשיו, הוא יקל על ממשלו של אחמדינג'אד להתייחס להתקוממות כעוד מזימה אמריקנית.
בנוגע לציפיות: לא משנה איזה צד ינצח בסופו של דבר, היחסים בין וושינגטון לטהרן לא עומדים בפני שינוי דרמטי. באירן עדיין תהיה ממשלה הכפופה לאנשי דת, היא תמשיך לנסות ולהשיג יכולת גרעינית וגם לתמוך בחיזבאללה ובחמאס.
האגרוף האירני מונף
מאז יומו הראשון בתפקיד הנשיא אובמה מנסה ליצור קשר עם הממשל בטהרן. הוא חזר ודיבר על יצירת דו שיח חדש, דבר שמגדיל את הקונפליקט: במקרה שההפגנות יכשלו ומנהיגי הרפורמיסטים שיעצרו יכלאו מאחורי סורג ובריח בלי תאריך שחרור, האם אובמה יתייחס להנהגה האירנית באותה הדרך?
באחד הראיונות הראשונים שלו עם היבחרו לתפקיד אמר הנשיא אובמה: "אם מדינות כמו אירן ירפו את האגרוף, הם ימצאו יד אמריקנית מושטת אליהם". הממשל באירן מציג לעולם אגרוף ברזל, אובמה צריך להחליט מה הוא מתכוון לעשות בעניין .
תכניתו של ג'ונתן מן - Political Mann משודרת ביום שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN.