"שימוש בגז הצחוק ללא ביקורת ובריכוז גבוה יכול ליצור בעיות באזור המוח, מערכת העצבים - ולגרום לחנק ומוות" - כך אומר היום ד"ר יורם רוזן, רופא שיניים מהמרכז לרפואת שיניים בראיון מיוחד לערוץ החדשות, על ההשלכות בנטילת גז הצחוק ללא פיקוח. זאת, על רקע מותם הטרגי בסוף השבוע של עומר צור ואבישי קלומק.
"גז הצחוק נמצא בשימוש רפואי למעלה מ-100 שנים. כשהשימוש נעשה באופן מקצועי הוא מאוד בטוח - אולם מה שקורה ברחובות הוא שלוקחים את הגז בלי ביקורת", אומר ד"ר רוזן. "אי אפשר להגדיר אותו כסם, אלא כתרופה לשיכוך כאבים. ברפואת השיניים והרפואה הכללית משתמשים בגז הזה כשהוא מהול בחמצן, כשהיחסים הם תמיד לטובת החמצן, משהו כמו 70% מול 30-35% של גז הצחוק".
ד"ר רוזן סיפר על השימושים השונים בגז הצחוק ברפואה, ומכאן גם הסיבות לדרישה לצרוך אותו ברחוב. "הגז מפיג חרדות, משרה אווירה נוחה ונעימה, מעלה את סף הכאב ומפיג את חרדת הטיפולים", הוא אומר. "מי שמקבל את גז הצחוק עובר הזיות, חלקן אף מיניות. הגז יוצר גם אופוריה ושמחה מסויימת - וזה מה שאני מניח שגורם לנערים לקחת את הגז ולהנות ממנו כל כך".
"לא אמורה להיות גישה לבלון הגז, אלא אם פורצים"
לדבריו, הבעיה אצל הנוער שעושה שימוש בגז, היא המינון. "הם לוקחים אותו בצורה מרוכזת, לא מבוקרת, ללא חמצן - ולפעמים התופעות הן טרגיות, כפי שראינו בסוף השבוע", הוא אומר. "במצב הזה עלול הגז לגרום להפרעות במערכת העצבים המרכזית, חנק ומוות".
ד"ר רוזן התייחס גם לאפשרות שיילקח הגז מהמרפאה וייעשה בו שימוש פרטי. "ההוראות של משרד הבריאות הן חד-משמעיות. רופא לא יכול להשתמש בגז צחוק אם לא עבר הכשרה לכך, ההתקנה של הבלונים חייבת להיות במקום שאינו נגיש למישהו שאינו מהצוות המקצועי, והבלונים חייבים להיות נעולים", הוא אומר. "לא אמורה להיות גישה חיצונית לאנשים ברחוב, שיכולים לבוא ולקחת את הבלון - אלא אם כן פורצים למרפאה ולוקחים אותו".