מזה כשבועיים שובתים רעב 1,450 אסירים פלסטינים הכלואים בבתי הכלא בישראל. הם דורשים הוצאתם מבידוד והשבת פריבילגיות מהן נהנו בעבר ונשללו מהם בעקבות חטיפת גלעד שליט.
במערכת הביטחון מזהים כבר מספר חודשים עליה ביידויי בקבוקי תבערה וידויי אבנים לעבר כלי רכב ישראליים בגדה. חלק מהתופעות האלה מתחילות לסמן חוסר שביעות רצון בציבור הפלסטיני ביהודה ושומרון מחוסר ההתקדמות במו"מ עם ישראל. "תחושת תקיעות", הגדיר זאת ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין, שאמר שממשלת ישראלית אינה רוצה להגיע לפתרון עם הפלסטינים ומאשימה בכך את יו"ר הרשות אבו מאזן.
נפגשתי לפני ימים אחדים עם בכיר ברשות הפלסטינית. לדבריו מנגנוני הביטחון מזהים היטב את תחושת התסכול בקרב הציבור הפלסטיני. בעולם הערבי אזרחים הביאו לשינוי ואילו כאן הכל עומד - אין תקווה. יהיה קשה מאוד לדבריו להחזיק כך את הציבור הפלסטיני בשקט לאורך זמן.
הבכיר הפלסטיני מתאר מצב בו התסכול הזה צפוי להתפרץ קודם לעבר הרשות הפלסטינית ורק לאחר מכן לגלוש לעבר ההתנחלויות ולישראל. כמה זמן עוד תוכלו להחזיק כך? שאלתי אותו, "לא יותר משנה", השיב.
לאחרונה התקיימו בחירות לאגודות הסטודנטים באוניברסיטאות פלסטיניות ברחבי יהודה ושומרון. ברבות מהן זכו סיעות המזוהות עם פתח לרוב גדול. דבר המעודד את גורמי הביטחון בישראל, אבל המאמץ החמאסי לחדור לגדה ולבצע הפיכה שם נמשך.
נערכים למטס הבא: קמפיין נרחב ב-23 באוגוסט
בכירים ברשות שוקלים התנערות מן הנוסחה של שתי מדינות לשני עמים שעליה מבוסס תהליך השלום הישראלי-פלסטיני. הם התאכזבו מהתקוות שתלו (כך נראה) בנשיא אובמה, וביכולתו לכפות על מדינת ישראל הפסקת מפעל ההתנחלויות והסכמה להסדר ברוח העמדה הפלסטינית. יש להניח שההנהגה הפלסטינית תחזור, בלית ברירה, למהלך חד צדדי.
וכך בנתיים באין התקדמות מתארגן לו מטס חדש. מארגניו הודיעו, כי בכוונתם לארגן ב-23 באוגוסט 2012 קמפיין נרחב, לסולידריות עם העם הפלסטיני ובתגובה למה שמוגדר כ"פעילות הבינלאומית" הישראלית. גורמי מודיעין בישראל ממפים בין הארגונים המשתתפים כ-23 מוסדות פלסטינים ו-15 פעילים בינלאומיים, אשר קראו לפעילים ברחבי העולם לקחת חלק בקמפיין לנחות בנתב"ג ומשם להגיע ליהודה ושומרון.
הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ניר דבורי
קצינים בכירים בצה"ל מתריעים: השקט הנוכחי לא יישמר לזמן רב
בשיחות עם קצינים בכירים בצה"ל אפשר לשמוע בתקופה האחרונה תסכול רב, חלקם אינו חושש לבקר ממש את המצב אליו נקלעה ישראל ובו הדיאלוג עם הפלסטינים תקוע. רבים מהם מדגישים שיהיה קשה לשמר את השקט במצב הנוכחי, מה גם שכבר ניתן לזהות בשטח תחילתה של תסיסה, בינתיים זה ניתן לשליטה אבל "לא לעולם חוסן".
ובישראל, נערכים לבחירות. הכל חשוב: המצב הכלכלי, אירן וסדר ציבורי חדש. אבל כל דקה בה ממשלות ישראל אינן מקדמות את המהלך המדיני מול הפלסטינים, עלולה למצוא עצמה ישראל בעמדת פתיחה גרועה יותר ויותר עד שתחליט לפתוח במשא ומתן.