היום, יום ה-25 ביוני 2009, מלאו שלוש שנים לחטיפת החייל גלעד שליט ולנפילתו בשבי החמאס ברצועת עזה. לאורך השנים באירועים דוגמת מבצע עופרת יצוקה עשה חמאס שימוש בסוגייה זו בעיקר ככלי ללוחמה פסיכולוגית נגד ישראל. במסגרת זו אף נטען על ידי החמאס במהלך המבצע כי גלעד נפצע מהפצצות צה"ל תוך סירוב למסור פרטים אודות מצבו.
המוטיב המרכזי בהקשר זה הוא איום גלוי באתרי הארגון כי גלעד לא יהיה האחרון ואליו יצטרפו חטופים נוספים. הטענה הועלתה במהלך מבצע עופרת יצוקה וכן לאחרונה. לפני שבועיים פורסם שיר בשם "גלעד לא יוותר לבד" באתר הפורום של גדודי עד א-דין אל-קסאם על ידי אחד מחברי הפורום. בשיר, לצד שבח לארגון, נטען כי חטיפת חיילים נוספים הינה הדרך היחידה להשבת הכבוד.
לנהל את המידע באופן דיסקרטי
ההודעה המרכזית מהעת האחרונה בעניין זה פורסמה לאחרונה באותו האתר. בהודעה ארוכה שכותרתה "גלעד עדיין חי", מתפאר הכותב כי הזרוע הצבאית של החמאס מחזיקה בחייל למעלה מאלף ימים וכי שירותי המודיעין לא הצליחו להשיג ולו שביב מידע אודותיו, ועל כן גורלו לוט בינתיים בערפל.
הוא מתאר את השתלשלות הפרשה מנקודת המבט של הארגון ומציין כי למרות הפעילות המאומצת של ישראל, ובכלל זה הפוליטית, הצבאית, המודיעינית והמדינית, לא נסוג הארגון מעמדתו ומדרישותיו בנוגע לשחרור החייל. הכותב טוען לייאוש ובלבול ברחוב הישראלי בשל חוסר הוודאות, במיוחד לאור נחישות הארגון שלא למסור מידע בעניינו. הוא מוסיף כי ישראל החלה להיכנע לאט לאט, אולם לאחר כל סבב דיונים עם המתווך המצרי חזרה בה ממרבית ההבנות שהושגו.
בתגובה להודעה זו ציין כותב אחר כי "אנו מספקים לציונים מידע חינם אין כסף, לפיכך עלינו לנהל את המידע בעניין שליט באופן דיסקרטי". אחר כתב כי אל לחמאס לענות בעניין גורלו של החייל. שלישי איחל עוד 100 שנים של שבי בעזה.
זירת האינטרנט ככלי בידי חמאס
הודעות אחרות מתייחסות הן לשחרור בכיר החמאס עזיז דוויכ והן לגל השמועות והדיווחים מהימים האחרונים אודות העברתו הקרבה לכאורה של גלעד לידי המצרים. אחת התגובות טענה כי לארגון לא ידוע על כך דבר, וכי זהו בלון ניסוי ישראלי. כותבים אחרים ביקשו לא לעסוק בסוגייה המשחקת ברגשות האסירים ובני משפחותיהם.
מנגד, פורסמה לפני מספר שבועות טענה באתר אינטרנט ערבי ליברלי כי העובדה שתמורת השבת החייל דורש החמאס רבים מאנשיו הופכת "את דם היריב ליקר, ואת דמם שלהם לזול". המאמר קובע גם כי החמאס הוא המעכב את העסקה, ומוסיף תנאים למימושה, וכך הופך גלעד לחשוב ביותר וליקר ערך עבור ישראל יותר מכל דבר אחר.
גם זירת הטוויטר כללה דיווחים ושמועות אלו, אולם מרביתם מאת גורמים התומכים בשחרור גלעד. נראה כי גם זירת האינטרנט משמשת בסוגית החייל החטוף, גלעד שליט, כלי בידי החמאס להשחיר את פניה של ישראל ולנסות לערער את חוסנה. מנגד, גם בסוגייה זו ניתן לראות חלוקה בין כלים מקוונים בהם קיימים דיווחים חדשותיים, לאלה בהם מובעת עמדת הארגון ואחרים בהם אין לו לבינתיים דריסת רגל רבה.
ד"ר טל פבל הוא מומחה לאינטרנט ולטכנולוגיה במזרח התיכון ובעולם האיסלאמי
ליצירת קשר: Info@TalPavel.com