מי שניסה לישון בלילות האחרונים מצא את עצמו נלחם בחום הלוהט של הקיץ הממשמש ובא ובזמזום היתושים שהגיעו בהמוניהם ופתחו במתקפה אווירית מאסיבית על כל בית ישראל. זה סימן שהקיץ קרב ויחד איתו החלה עונת היתושים.
מעבר לאי הנוחות הכרוכה בעקיצת היתוש ובזמזומו המטריד, יכול היתוש לעיתים להעביר מחלות שונות שהמוכרת שבהן היא קדחת הנילוס המערבי. בשנים האחרונות התגלו בארץ בכל שנה מספר מקרים של קדחת הנילוס המערבי, ואחת למספר שנים מתרחשת התפרצות של המחלה.
המחלה נגרמת על ידי נגיף המועבר לבני אדם על ידי יתושים ומקורו בעיקר בבעלי כנף. פרק הזמן מעקיצת היתוש ועד להופעת סימני המחלה הראשונים הוא בין שלושה ל-15 יום. בדרך כלל זוהי מחלת חום קלה, אך היא עלולה להסתבך, בעיקר אצל אנשים מבוגרים, ולגרום לדלקות מוח, דלקת קרום המוח או דלקת של חוט השדרה. במקרים נדירים המחלה אף יכולה להסתיים במוות.
הסימנים העיקריים לדלקת מוח או דלקת קרום המוח הם: כאבי ראש חזקים, חום גבוה, קישיון עורף, בלבול, הפרעה בדיבור ואיבוד הכרה. אם חשים בתופעות הללו מומלץ להיוועץ ברופא פנימי או ברופא המשפחה על מנת לאבחן את המחלה.
יתוש שחור עם פסים לבנים
בנימה מרגיעה יותר: ההתפרצות האחרונה של המחלה אירעה בשנת 2000, אז דווח על 29 מקרי מוות מתוך מאות חולים בהם התגלה הנגיף. בשנת 2009, עד כה, טרם דווח על אבחון חולים חדשים שלקו במחלה.
המחלה מועברת, בדרך כלל, על ידי עקיצה של יתוש הנמר האסיאתי, המאופיין בצבעו השחור ובפסים לבנים. מקורו של היתוש מהמזרח הרחוק. מקורות הדגירה של היתוש הם בעיקר מקווי מים קטנים, צמיגים משומשים, תחתיות של עציצים, אגרטלים, גיגיות וכדומה. מקווי מים קטנים אלה יכולים להיות בשטח ציבורי, בגינות פרטיות, בעסקים המאחסנים צמיגים ובבתי קברות שיש בהם אגרטלים רבים עם מים.
יתוש הנמר האסיאתי נפוץ עדיין רק בחלק מהיישובים בישראל, ובעיקר באזור הרצליה, רמת השרון, כפר סבא וסביבתה, אזור בן שמן, חדרה, נהריה וסביבתה.
יתושים בוגרים פעילים בטמפרטורות של למעלה נ-20 מעלות בעונות האביב, הקיץ והסתיו. היתושים פעילים בעיקר בשעות החשיכה, ואלה הן השעות בהן מומלץ לנקוט באמצעי הגנה נגד עקיצות היתוש.
הדרכים להתגונן
אז מה ניתן לעשות על מנת להתגונן מפני מכת היתושים?
1) טיפול במקווי מים בחצר הבית - סילוק, ניקוז ויבוש כל מים עומדים בבית ובסביבתו. לדוגמה: תיקון דליפות ממערכת הביוב, ניקוז גגות ומקלטים, ריקון ויבוש מיכלים כגון דליים, חביות וצמיגים.
2) התקנת רשתות והקפדה על סגירת דלתות וחלונות לא מרושתים בשעות החשיכה. עשויה למנוע כניסת יתושים לבית.
3) ריסוס והדברה - קטילת היתושים על ידי ריסוס באמצעות תכשירים להדברת יתושים או חרקים מעופפים ו/או דחייתם באמצעות תכשירי אידוי (טבליות או נוזל).
4) מחוץ לבית ניתן להתגונן מפני עקיצות יתושים על ידי לבוש ארוך ו/או מריחת חלקי הגוף החשופים בתכשירים דוחי יתושים.
5) בזמן ישיבה במרפסת או בגינה ניתן לדחות יתושים באמצעות סלילים או נרות, או לרסס בתכשירים לקטילת יתושים או חרקים מעופפים אחרים.
6) בריכות הנוי בחצר עלולות להיות בית גידול לביצי היתוש ועל מנת למנוע התפתחות יתושים בבתים בהם קיימת בריכת נוי יש להכניס לבריכה דגים טורפי יתושים כמו דגי גמבוזיה.
7) במקרים קשים יש ליידע את הרשות המקומית שיכולה לנקוט באמצעים נוספים להדברת היתושים בסביבה.
ד"ר ירון בר-דיין הוא רופא מומחה ברפואה פנימית ומשמש כמרצה בכיר בנושאי בריאות. לפניות: bardayan@netvision.net.il