אלמלא עבודתו של פרופסור שבתאי רוזן בחודשים האחרונים בוועדת הבדיקה הציבורית לחקר אירועי המשט הטורקי, המוכרת כ"וועדת טירקל", ספק אם רוב הציבור בישראל היה מודע להימצאו בקרבנו של אחד המומחים הגדולים בעולם למשפט ימי ובינלאומי.
פרופסור שבתאי רוזן, משפטן בעל שיעור קומה ולשעבר אחד הדיפלומטים הבכירים במשרד החוץ, נענה לקריאת ממשלת ישראל להיות חבר בוועדת הבדיקה ובכך הלך צעד נוסף בדרך ארוכה של אחד מדור מקימי המדינה ולוחמיה - דרך שכולה קודש לבטחונה והצלחתה של מדינת ישראל.
שבתאי רוזן נולד באנגליה במהלך מלחמת העולם הראשונה, שירת בחיל האויר המלכותי הבריטי במהלך ממלחמת העולם השניה ולאחר מכן עלה ארצה ושירת את ישראל כחבר בוועדת שביתת הנשק שלאחר מלחמת העצמאות וכיועץ המשפטי של משרד החוץ, בדרגת שגריר. מומחיותו הגדולה במשפט בינלאומי, הביאה לו את פרס ישראל בגיל 43 בלבד, מצעירי הזוכים בפרס בכל הזמנים, וכתביו משמשים עד היום חומר יסוד עבור משפטני בית הדין הבינלאומי בהאג.
לאחר שירותו הצבאי נגד הנאצים עוד לפני קום המדינה, שירת הפרופסור-השגריר רוזן במערכות המדיניות המורכבות ביותר של מדינת ישראל בזירה הבינלאומית, בראש ובראשונה כסגן השגריר באו"ם וגם כשגריר למוסדות האו"ם בז'נבה. כאיש אקדמיה, שימש פרופסור באחת הפקולטות המובילות בארץ למשפטים, באוניברסיטת בר-אילן, ובחו"ל היה פרופסור אורח באחת האוניברסיטאות המובילות בעולם, בקיימברידג' שבאנגליה.
פרופסור רוזן ז"ל, שייך לדור שמדינת ישראל יכולה להתברך בשכמותו, דור שעמס על כתפיו את המשימה הכבירה של הקמת המדינה, בנייתה ושמירה על שלומה, שלמותה ובטחונה, תוך מערכה בלתי פוסקת. בגיל 93, לאחר חיים שבעי פעילות עשירה, כבוד והוקרה בארץ ובעולם, בשלב בו הגוף והנפש מייחלים למנוחה, נענה שבתאי רוזן פעם נוספת, אחרונה, לקריאתה של ארצו להתגייס לשירותה.
לאחר שאוייביה ניגפו לפניה פעם אחר פעם בשדה המערכה הצבאי, הפכה הזירה המשפטית הבינלאומית לשדה מערכה אלטרנטיבי, בו מבקשים שוחרי הרעה לקעקע את היסוד תחת הצדקת קיומה של מדינת היהודים, ושבתאי רוזן, מגדולי הלוחמים בשדה מערכה פתלתל זה, נקרא שוב לדגל וכדרכו, נענה לקריאה בלא תנאי.
בלי קשר למסקנות אלין תגיע הוועדה בסיום עבודתה, הרי עצם קיומה, חוסר התלות שלה, הפתיחות בה מתקיימים דיוניה והתייצבותם של בכירי המדינה בפניה לעדות - הם העדות הטובה ביותר לחוסנה של ישראל בפני איומי הסובבים אותה, ולשבתאי רוזן יש גם הפעם, כמו פעמים רבות בעבר, חלק חשוב בכך.
המדינאי-הלוחם הוותיק, שזכיתי להכירו אישית הם כאיש מקצוע בעל שיעור קומה והן כאדם נדיב וטוב לב במישור האישי, זכה שוב להיות חלק מפניה היפות, הדמוקרטיות של ישראל בקרב האומות. כשמשתמשים בביטוי "ישראל אור לגויים", קשה שלא לחשוב על שיעור קומתו של שבתאי רוזן ז"ל, כמשפטן מעמיק, כאיש אקדמיה בעל מעמד, כמדינאי בכיר וכאדם חביב וישר דרך - דרך המלווה את דרכה הלא פשוטה של מדינת ישראל בעולם מיום הקמתה ועד הנה.
חבל על דאבדין ולא משתכחין.
רן ישי, שגריר