נשיא ארצות הברית ברק אובמה, הכריז השבוע על אבן הדרך בדרך לסיומה של המלחמה האמריקנית בעירק.
במצב המוזר אליו נקלע ברק אובמה שמתפקד גם כמפקד הכוחות, הוא נאלץ להתמודד עם קונפליקט שאליו התנגד ולהנהיג אסטרטגיה שמעולם לא תמך בה ולהתמודד עם תוצאות להם לא פילל. "המשימה הקרבית האמריקנית הסתיימה", אמר אובמה בפנייה לאומית, טלוויזיונית מהמשרד הסגלגל. "העם העירקי צריך עכשיו לקחת על עצמו את האחריות לביטחונה של מדינתו".
ג'ורג' בוש פלש לעירק לפני שבע שנים וחצי, במה שעכשיו ידוע כמהלך שנוי במחלוקת למציאת נשק להשמדה המונית. הנשיא אובמה, אז מחוקק די אלמוני מאלינוי, קרא לפלישה זאת "מלחמה טיפשית". כשנראה שהמשימה בעירק הגיעה למבוי סתום בשנת 2007, בוש העלה את מספר החיילים בעירק ל-166,000 במהלך שגם נגדו, אובמה ניהל קמפיין.
הודעתו האחרונה של אובמה שנראית כנקודת מפנה, היא תוצר החלטת אנשי הממשל של הנשיא בוש ואנשי ההנהגה העירקית, שסיכמו כי הכוחות האמריקנים יעזבו את עיראק ב-2011 . אובמה הכריז שהמהלך של השבוע האחרון היה אפשרי בחלקו, בזכותם של האנשים שירש בתפקיד.
"המלחמה התקדמה למקום שאיש לא ציפה לו"
"כמובן, האלימות לא תסתיים עם סיומה של המשימה הקרבית שלנו", אמר אובמה. "רק עירקים יכולים לבנות דמוקרטיה בגבולות שלהם. מה שהאמריקנים יכולים לעשות ויעשו, הוא לספק תמיכה לעם העירקי - כחברים וכשותפים".
על פי החלטה זו 50,000 חיילים אמריקנים יישארו בעיראק, כדי "לייעץ ולעזור" לכוחות העירקים. אך יש טענות שאומרות שלמרות שהאמריקנים לא יובילו את הקרב נגד הקיצונים, הם ימצאו את עצמם בליבו של הקרב, או קרוב מספיק. "אנחנו עדיין לא בסוף", אמר דיויד פרום, עוזר לשעבר לנשיא בוש והוסיף: "המלחמה הזו התקדמה למקום שאיש לא ציפה לו ואיש לא רצה בו".
יותר מ-4,400 אמריקנים נהרגו במהלך הלחימה בעירק והערכות זהירות טוענות שעשרות אלפי עירקים איבדו במהלכה את חייהם. עירק עדיין נכה מתוצאות המלחמה, אלימות יומיומית של הקיצונים והקשיים באימוצו של התהליך הדמוקרטי.
למרות שעברו שישה חודשים מאז הבחירות האחרונות במדינה, עדיין אין ממשלה חדשה בעירק, זה רחוק מאוד מהתקוות שהביעו בוושינגטון. אך למרות זאת ארה"ב לא עוזבת את עירק עדיין, היא רק מצמצמת את המחויבות שלה להשגת ניצחון אמיתי.
תכניתו של ג'ונתן מן, Political Man, משודרת בימי שישי ב-20:30 ובשבת ב-22:00 ברשת CNN