דנה ויס

אין ספק שבית המשפט העליון נותן מכה משמעותית לממשלה ומקבל את עמדת היועמ"שית. הוא בעצם אומר לממשלה או שתלכו לוועדת גרוניס או שנכפה עליכם ללכת לוועדת גרוניס (גם השופט השמרן לכאורה שזו הצעה שלו).

זו קבלה עקרונית של עמדת היועצת המשפטית לממשלה, שראש השב"כ זו משרת אמון, שאי-אפשר לפטר ככה סתם, צריך נימוקים והליך מסודר. המשמעות המעשית היא - מכיוון שזה ייקח זמן ולא בטוח כלל שניתן יהיה להגיע לפשרה – שבינתיים ראש השב"כ נשאר בתפקיד, וחקירת קטארגייט נמשכת ללא הפרעה.

עוה"ד מיכה פטמן

בדיון אתמול השופטים קיבלו שתי עמדות: את עמדת הממשלה שהפיטורים הם ראויים ובסמכותה ואת עמדת היועמ"שית שהטכניקה הייתה שגויה ופגומה. אזי אם תהיה פשרה, כולם מנצחים – הממשלה תשיג את הפיטורים, אבל לא עכשיו. הציבור יצא מנצח אם בסופו של דבר הפשרה תתקבל.

במהלך הדיון, נציג הממשלה טען על הסמכות של הממשלה לפטר את ראש השב"כ. כל ההרכב אמר שאין ויכוח שזה בסמכות הממשלה, אבל זה כפוף לכללי המשפט המנהלי וצריך לפעול לפיהם. היועמ"שית אמרה שיש לדון על כך בוועדה, ולתת לו זכות שימוע אמיתית – וכך היה צריך לפעול. אם זה היה קורה לא היינו מגיעים להליך.

גיא פלג

ראש השב"כ רונן בר לא יסיים את תפקידו בעוד יומיים, וזה כבר ברור. בדיון בבג"ץ הוצגו פגמים חד-משמעיים שמבהירים שההליך היה פגום, ועכשיו על הצדדים להגיע לפשרה מוסכמת עד פסח – או  באשר למועד כהונתו של ראש השב"כ או לחזור לאותה ועדת גרוניס שעליה פסחה הממשלה כשפיטרה אותו.

נראה גם שבא כוח הממשלה עוה"ד ציון אמיר הבקיע גול עצמי במסירת פרוטוקול ישיבת הממשלה שבה הוחלט על הדחת בר. פרוטוקול הישיבה יחשוף את אופי הדיון שהתנהל ואת השיקולים, קצתם שיקולים לא עניינים וזרים.

עמית סגל

הסיכויים שהצדדים יגיעו לפשרה לא גבוהים. המצב אבסורדי: מי שנשלח לפשרה זה הממשלה והיועצת המשפטית לממשלה, שלמעשה חברה לעותרים, והם נשלחים לעשות שיעורי בית ביחד בניסיון להגיע לפשרה - הסיכויים לא גבוהים. במיוחד, כשמזכיר הממשלה ביקש שהאירוע לא יהיה אחרי פסח אלא לפני פסח – ב-72 שעות הקרובות.

וגם אם נתכנס לפשרת סולברג, אנחנו בארץ לא נודעת. עד היום ועדת גרוניס כשאישרה מינויים היה לה תפקיד מגודר, לבדוק דברים כמו מה יכול להעיב על כהונה. מה קורה כשוועדה צריכה להחליט על עמדתה על הדחה? גם זה יכול לשמש עוד עילה עתירות. יתרה מזאת, הטענות נגד הממשלה לא מסתכמות בכך שהוועדה לא אישרה את ההדחה, זה נוגע גם לטענות על ניגוד עניינים, קטארגייט ועוד.