למרות שישראל ידעה שהאמריקנים רואים את האופציה הצבאית מול איראן כמוצא אחרון - העובדה שטראמפ הצהיר אמש (שני) על שיחות עם האיראנים כבר בשבת הקרובה הפתיעה את ישראל.
המשימה של ישראל כעת היא לנסות להשפיע על הסכם הגרעין כך שהוא יטיב גם עם ישראל, ושהאינטרסים שלה לא יונחו בצד. ישנם ארבעה פרמטרים חשובים שישראל צריכה לוודא שנכנסים להסכם:
- פירוק תוכנית הגרעין האיראנית, כמו שהיה בלוב - בשנת 2003, שליט לוב לשעבר מועמר קדאפי הסכים לוותר לחלוטין על תוכנית הגרעין שלו בתמורה להסרת הסנקציות והיפתחות למערב.
- איראן לא יכולה להמשיך לטפח ולייצר טילים בליסטיים.
- עצירת הבנייה, מימון וחימוש של כל השלוחות שאיראן בנתה ברחבי המזרח התיכון - תימן, עיראק, חיזבאללה, חמאס וסוריה.
- משך תוקף ההסכם - ישראל צריכה שההסכם יהיה ארוך טווח ככל הניתן, ואולי אף ללא הגבלה כמו במקרה הלובי. זאת מכיוון שגם אם פרויקט הגרעין מוקפא, המדענים יכולים להתניע אותו מחדש עם הידע שכבר נצבר.

בעוד כשישה שבועות יפוג הדד-ליין שהציב טראמפ לאיראנים להגיע להסכם גרעין. כעת נותר לישראל לנסות ולהבין - האם האמריקנים יתפשרו על חשבוננו רק כדי לעמוד בזמן?
כמו כן, מה יקרה אם המשא ומתן יקרוס - האם ארצות הברית תתקוף, ובאילו היקפים? האם ישראל תשתתף בתקיפה, או רק בהגנה? נזכיר שרק בשבוע שעבר התקיימה פגישה בין מפקד "סנטקום" האמריקני קורילה לבין הרמטכ"ל זמיר כדי לתאם פעולות מסוג זה, במידת הצורך.
הפגישה אתמול בבית הלבן בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הייתה הפעם השנייה שהם נפגשו מאז חזר טראמפ לתפקידו. בין הנושאים העיקריים שנידונו בפגישה היו תוכנית המכסים, הלחץ על איראן - וגם על המגעים לעסקת חטופים עם חמאס.

במענה לשאלות עיתונאים חשף טראמפ כי בשבת ייפתח משא ומתן ישיר של וושינגטון וטהראן "בדרגים הבכירים ביותר". באיראן דווח הלילה כי הפגישה תתקיים בעומאן, וכי הנציג האיראני יהיה שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י, ואת ארצות הברית ייצג סטיב וויטקוף.
למרות שטראמפ עצמו הבהיר כי מדובר ב"שיחות ישירות", למעשה מדובר בשיחות עקיפות - כך אישרו שלושה מקורות איראניים לניו יורק טיימס. לוושינגטון הועבר מסר ברור: אם סבב השיחות בשבת ילך טוב - טהראן מוכנה לקיים שיחות ישירות.
תגובות