הנחיות הרמטכ"ל לצוות בכיר של קציני מילואים בדרגת אלוף לבחון מחדש את תחקירי צה"ל, שנעשו על מחדל 7 באוקטובר 2023 – הן חסרות כל תוחלת, ויגיעת הקצינים תהא בזבוז זמן לריק. תחקירים אלו אינם תחקירים כלל כי הצבא פשוט ניסה להציג מה קרה באמת באותו יום ארור ונמהר, אבל לא תחקר את הלוחמים, לא תחקר תחקור יסודי את היחידות שנלחמו, לא הסיק מסקנות בדבר מפקדים שכשלו וגם לא הפיק לקחים, והחמור מכול – המפקדים חקרו את עצמם. יש לזכור שהאלופים במילואים סמי תורג'מן, עמיקם נורקין ואלי שרביט, שבחר הרמטכ"ל לאחרונה שיבדקו את תחקירי הצבא, כיהנו בתפקידם בהיותם בדרגת אלוף בעת כהונת הרמטכ"לים בני גנץ, גדי איזנקוט ואביב כוכבי. בימי הרמטכ"לים האלה דעך הצבא כפי שלא דעך מעולם. זרוע היבשה והכוח הלוחם והמקצועי קוצצו עד דק, והיו בעיות קשות מאוד המעידות על חוסר מוכנות צה"ל למלחמה בכל מערכי הצבא. ממצאים אלו עלו בכל ביקורות מבקר המדינה, מבקר מערכת הביטחון, מבקר צה"ל ובביקורותיי שיזמתי. האלופים הנ"ל אינם יכולים להיות מתחקרים אובייקטיביים.
צריך אפוא להיפרד במהרה מ"תחקירי הטיוח" הנ"ל ולתת לגורם חיצוני, כמו מבקר המדינה, לתחקר מחדש את הצבא. יש לחקור מה קרה בשנה שלפני המלחמה, ומה אירע בשעות שלפני פרוץ המלחמה, בשמונה השעות הראשונות שלה, שבהן לא תפקדו כלל לא זרוע האוויר והחלל ולא זרוע היבשה. יש לבדוק מה קרה במלחמה עצמה שלא הוכרעו בה חמאס וחיזבאללה, אף על פי שסיפרו לציבור סיפורי בדים שהאויבים על סף כניעה. צריך להיכנס בעובי הקורה ולבדוק מי הם המובילים את זחיחות הדעת, את היוהרה ואת חוסר האחריות; חובה להתחקות על שורשי המפקדים שהתעלמו באופן מוחלט מדיווחי התצפיתניות ומדיווחי מודיעין אחרים, בבחינת "אוזניים להם ולא ישמעו". יש להקשות על מי שלא הסיק מסקנות אישיות נגד מפקדים כושלים, ומי מהם שלא הפיקו לקחים שיציגו את הנהלים, את הפקודות ואת המשמעת המבצעית. צריך לתחקר גם מה שנדרש כדי לתקן את התרבות הארגונית הקלוקלת, ובסופו של דבר יציג מבקר המדינה את הלקחים עצמם שיאפשרו לתקן את הבעיות ולשקם את הצבא כדי שאסון (קטסטרופה) כזה לא ישנה עוד.
עוד שנת מלחמה חסרת תכלית
אך בכך לא די, אנו עדים להכרזת הרמטכ"ל החדש, אייל זמיר, ששנת 2025 תהא שנת מלחמה להכרעת חמאס; יוקם ממשל צבאי ברצועת עזה; וצה"ל יקבל עליו את האחריות בדבר חלוקת הסיוע ההומניטרי והחלפת שלטון חמאס. הצהרת הרמטכ"ל היא חסרת כל בסיס: במקום לשקם את הצבא ולהגדילו, כפי שהכול ציפו ממנו, הוא בחר לרצות את ראש הממשלה ואת שר הביטחון, ולהמשיך במלחמה חסרת כל תכלית.

בידי הרמטכ"ל יש דוח של חמישה צוותי מומחים, שהובלתי בחסות אוניברסיטת רייכמן, ובדוח "המלצות לחומש הבא והיערכות ישראל למלחמה". הדוח הוצג כמה חודשים לפני המלחמה לשר הביטחון אז, יואב גלנט, למנכ"ל משרד הביטחון אז, אייל זמיר, לרמטכ"ל אז הרצי הלוי, ולכל מקבלי ההחלטות הבכירים בדרג המדיני ובדרג הצבאי. שר הביטחון, מנכ"ל משרד הביטחון והרמטכ"ל אז אישרו את הדוח וקבעו שהמלצותיו יוכנסו לתוכנית העבודה הרב-שנתית של משרד הביטחון והצבא.
המלצות הדוח עסקו בעניינים אלו: עדכון תפיסת הביטחון והתאמתה למלחמות ההווה והעתיד; הגדלת צבא היבשה לאחר שקוצץ לשליש מגודלו שהיה לפני 20 שנה; הכנת העורף למלחמה בשגרה ודרך ניהולו במלחמה; רכישת אמצעי לחימה חדשים שיעילותם בהתמודדות עם טילים, עם רקטות ועם כטב"מים עולה על מטוסים בהגנה ובהתקפה; החזרת הלוגיסטיקה והאחזקה לשליטה ולפיקוד של הצבא (לאחר שמערכי הלוגיסטיקה והאחזקה של צה"ל הופרטו בשנים האחרונות לחברות אזרחיות שלא יוכלו לתפקד במלחמה רב-זירתית, ובוודאי שלא יוכלו לעבור לשטחי האויב בעקבות הכוחות הלוחמים); שיקום כוח האדם בצה"ל הנתון היום במשבר הקשה בתולדותיו מאז היווסדו; טיפול מיידי בתרבות הארגונית הקלוקלת שהיא הבסיס שבלעדיו אי אפשר לשקם את הצבא.
כאשר מונה אייל זמיר לרמטכ"ל, הוא אמר שבכוונתו להטמיע את המלצות הדוח בתוכניתו הרב-שנתית. הזמן דוחק, ואם לא נתחיל היום – לא יהיה צה"ל מוכן למלחמה אזורית בעוד כמה שנים, וּודאי שלא יהא מוכן בזמן המיידי מול איומים שהולכים ומתעצמים סביב ישראל. למשל, הציר הטורקי, שהפך לבן חסותה של סוריה בעלת המשטר המפלצתי, כמפורט להלן.
האיומים מתרחבים - וצה"ל זקוק לשידוד מערכות
בעולם מדווחים כי סוריה במגעים מתקדמים להעביר שליטה באזור העיר תדמור לידי צבא טורקיה בתמורה למטריית סיוע כלכלי, צבאי ומדיני ממשי של טורקיה. ישראל חוששת מחיכוך בלתי נמנע עם טורקיה בשל מהלך זה ומהגבלת חופש הפעולה שלה בסוריה. גם צבא מצרים מַפנה גבו אלינו, ואין לנו כוחות להציב מולו. לאורך גבול ירדן (309 ק"מ) מתחילים לצמוח קיני טרור, ואין לנו די כוחות להעמיד מולם. גם ביהודה ושומרון המצב הולך ומחמיר מאחר שחמאס וחיזבאללה לא הוכרעו, וגם הקיצוניים בתוך המדינה הם איום מובהק עלינו. צה"ל הקטן בגודלו הנוכחי והשחוק מתקשה לתת מענה ראוי אפילו לזירה אחת.

אם לא יציג הרמטכ"ל לדרג המדיני את מצבו האמיתי של הצבא ואת הצורך המיידי לשקמו לקראת הבאות, ואם יוסיף לגבות את הרעיון של חידוש המלחמה שאין בה שום תכלית – תעמוד מדינתנו על עברי פי פחת. מימוש הרעיון יגרום למותם של חטופינו שעדיין חיים במנהרות האפלות, ירבה נפגעים בקרב כוחותינו ובקרב העזתים, ונאבד סופית את מדינות העולם שעדיין תומכות בנו. זו גם הסיבה העיקרית לחזרת איתמר בן גביר לממשלה ולשחיקת חוסננו הלאומי; ולא עוד אלא כיום אנו עומדים על פתחן של מאבק פנימי, הידרדרות נוספת של הצבא והידרדרות כלכלת ישראל.
אחרית דבר, אם לא ישנה הרמטכ"ל את כיוון הובלתו, הוא יהיה אחראי לכל מה שנעשה או נחדל בצה"ל, בדיוק כמו ראש הממשלה, שר הביטחון, שר האוצר והשר לביטחון הלאומי, הפועלים מתוך אינטרסים פוליטיים צרים ולא מאינטרסים של הביטחון הלאומי שמורים על סכנה ממשית למדינת ישראל.
>>> אלוף במיל' יצחק בריק שירת בחיל השריון כמפקד חטיבה, אוגדה וגיס, וכמפקד המכללות הצבאיות. הוא כיהן במשך עשור כנציב קבילות החיילים. בעל עיטור העוז על לחימה כמפקד פלוגה במילואים במלחמת יום הכיפורים
תגובות