מצע הבחירות של הלייבור בבחירות 1983 זכה לכינוי "מכתב ההתאבדות הארוך בהיסטוריה". הספר החדש של חה"כ עידן רול, "לפתוח את המועדון", הוא גט הכריתות הארוך בהיסטוריה של הפוליטיקה שלנו. על פני 141 עמודים בהוצאת מחרתיים מבית סלע מאיר, פורש רול, חבר כנסת מטעם יש עתיד זו הקדנציה הרביעית, את כל הסיבות שהובילו אותו לפרוש ממפלגתו של לפיד.

"אניח את העובדה העגומה והמדהימה: בחמש מערכות הבחירות האחרונות נכנסו לכנסת אותם כוחות ואותם פנים. האין זה משונה? בכל מדינה אחרת היה הציבור נפטר מהמנהיגים הכושלים". הוא בהחלט מונה את יושב ראש מפלגתו ומי שהכניס אותו לפוליטיקה כאחד המנהיגים הכושלים האלה. זה הדבר האחרון שלפיד צריך אחרי שנה של ירידה בסקרים וניצחון דחוק בבחירות הפנימיות.

התפנית בעמדתו של רול אחרי 7 באוקטובר נראתה בעין בלתי מזוינת. סגן שר החוץ לשעבר בן ה-40 הוא מהרבים בציבור שהשקפת עולמם טולטלה, אך מהבודדים בכנסת שנתנו לכך ביטוי. הוא השמיע התבטאויות ניציות שחרגו מהקו של יש עתיד, מעסקת חטופים, דרך הצבעה בכנסת נגד עמדת הסיעה בהצעות חוק ועד הפרישה הכמעט בלתי נמנעת. רול מציג כעת עמדות שמציבות אותו מבחינה מדינית עמוק בימין, הרחק מהתמיכה העקרונית של מפלגתו היוצאת בפינוי מתנחלים והקמת מדינה פלסטינית.

יאיר לפיד בישיבת סיעת "יש עתיד" (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
יאיר לפיד בישיבת סיעת יש עתיד, ארכיון | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

"אחרי המכה האדירה שספגנו, אני רואה בעין אחרת את חצי מיליון המתיישבים היהודים ביו"ש. מה שנראה לי בעבר כגחמה דתית-משיחית התברר כנכס אסטרטגי חיוני ששומר על ביטחון מרכז הארץ. יש קשר הדוק בין ההתיישבות ביהודה ושומרון ובין ביטחון כפר סבא ותל אביב". לפיכך, הוא קורא להכריז על "יישוב הארץ לאורכה ולרוחבה כמשימה לאומית".

רול קורא להוריד את אחוז החסימה כדי לאפשר לכוחות כמו חרדים עובדים להיכנס לכנסת, ולתקן את העוול שבו מפלגות קיימות נהנות ממימון ללא ערבויות, כמו מועדון סגור שמשכפל את עצמו.

הוא אינו מתכוון להצטרף לקואליציה. למעשה, המהלך המשפטי שהוביל, פרישה מסיעה, חוסם בפניו במודע את האפשרות להתמודד במסגרת הליכוד. פניו לתנועה חדשה שעל דגלה ניציות ביטחונית, גיוס לכולם, שינויים משפטיים בהסכמה.

מבחינה טקטית, הוא לא יהיה הח"כ ה-69 של הקואליציה, אבל גם רחוק מלהיות האצבע ה-52 של האופוזיציה. אבל אסטרטגית, רול הוא עוד דוגמה לתפנית בציבור הישראלי אחרי 7 באוקטובר, שעתידה לשנות את פני הכנסת הבאה באופן שקשה לנו עדיין לדמיין.