בריחת המוחות בתחום הרפואה הפכה לבעיה חריפה בישראל, כשהולכים ומתרבים הדיווחים על רופאים מוכשרים הבוחרים לעזוב את המדינה לטובת הצעות משתלמות יותר במדינות אחרות. הבעיה טמונה לא רק בתנאי השכר, אלא גם בתשתיות ובתנאי העבודה – בעוד רופאים במקומות אחרים נהנים מתמיכה רבה ומשאבים נגישים, בישראל המערכת הרפואית לעיתים קרובות מסורבלת ובירוקרטית. רופאים מוצאים את עצמם טרודים בעניינים מנהלתיים, ניהול תקציבים ודיווחים, כתיבת בקשות מיותרות לדרישת הקופות, אישורי נסיעה לחו"ל עבור מטופל לדרישת חברת ביטוח, כל זאת במקום להתמקד בטיפולים מצילי חיים או לתרום את הידע והכישורים שלהם למחקרים רפואיים.
כדאי להכיר את המספרים. רבע מהרופאים בישראל הם בני 67 ומעלה, ובישראל - 3.3 רופאים לכל 1,000 אזרחים. השנה ביקשו למעלה מ-800 רופאים "אישור יושר" ממשרד הבריאות. עובדה זו עשויה ללמד על היקפי הבריחה, שכן האישור נדרש כתנאי לעבודה בחו"ל. כבר בשנת 2014 אחוז הרופאים הישראלים הפועלים במדינות ה-OECD גדל מ-9.8 ל-14%. היום הוא כבר עומד על 18%. בסקר שנערך לא מכבר הביעו מעל מחצית מהרופאים הישראלים השוהים בחו"ל את רצונם להישאר בשלב זה בחו"ל ולא לשוב לארץ.
לעזיבת מסה קריטית מתוך אוכלוסיית הרופאים השלכות קטסטרופליות על המדינה כולה. מבקר המדינה בדוח מיוחד התריע השנה על המחסור הגובר ככלל, ובתחומים מסוימים כגון נוירולוגית ילדים, טיפול נמרץ, פתולוגיה, רדיולוגיה, שיקום, פסיכיאטריה, הרדמה, רפואה דחופה בייחוד.
במהלך המלחמה פגשתי רופאים רבים, מלאכים בלבן, שהביעו את תסכולם וחרדתם ממציאות זו. הם מדברים על הזמן הרב שהם נאלצים להקדיש לענייני בירוקרטיה, על הקושי להתרכז במשימות מצילות חיים או במחקר ופיתוח מקצועי. לכך נוספו לאחרונה ההשלכות של תקופות לחימה שמעצימות את המשבר – רופאים נדרשים לפעול במצבי חירום בתנאים בלתי אפשריים, לעיתים ללא משאבים מספקים. נוסף על כך, העומס המנטלי והפיזי שחווים הצוותים הרפואיים בתקופות כאלו שתורם לרמת השחיקה והשבריריות במערכת כולה. המלחמה מאיצה בקרב רבים מהם את הרצון לעבור ולעבוד בחו"ל בתנאים משופרים ובשכר גבוה יותר בהרבה.
כדי להילחם בבריחת המוחות הזו, יש להציע פתרונות קריטיים – כמו הקטנת העומס הבירוקרטי על הרופאים, הגברת התקצוב למחקר ופיתוח רפואי, שיפור תנאי השכר ותמריצים כלכליים לצד מתן תמיכה נפשית ומקצועית לצוותים שעובדים בחזית. חשוב מאוד להעניק לרופאים הזדמנויות להשתלמויות, קורסים והכשרות מתקדמות. יש להגביר את שילוב הרופאים מהקהילה ומבתי החולים עם האוניברסיטאות ומוסדות המחקר. על אף ההשקעה הרבה הנדרשת לכך, מדובר בצעד חיוני עבור רווחת האזרחים בישראל ובריאותם בעתיד.
>>> יוסי ערבליך הוא חתן אות הנשיא להתנדבות, יו"ר ומייסד "למענכם" המעניקה יעוץ והכוונה רפואית ללא כל תמורה